Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Malí potížisté ve velkém impériu, Kolektiv autorů: Star Wars: Lando – Roztříštěné Impérium

kolektiv: Star wars: Lando - Roztříštěné Impérium

Před dávnými časy v předaleké galaxii se odehrály skutky, o nichž se bude zpívat na věky věků. Světlá a temná strana se spolu utkaly, aby určily budoucí osud galaxie. A někde pod obraznýma nohama heroických Jediů a zákeřných Sithů se pletli vojáci, civilisté… a pašeráci.

Při četbě komiksu Lando – Roztříštěné Impérium se zcela jasně ukazuje odpověď na otázku, jak je možné, že Star Wars přežívají na špici popkulturní popularity už téměř půl století. Odpověď, kterou stejně důrazně poskytl například film Rogue One. George Lucas totiž sice své univerzum postavil na sci-fi pohádce s westernovými základy – čili na něčem, co by i při nezměrných kvalitách mělo dávno zastarat– ale zároveň poskytl spoustu prostoru pro podhoubí. A nejsou to v konečném důsledku světelné meče (při vší úctě k vžuuuum a lásce k Darthu Vaderovi), ale právě tohle podhoubí, které Star Wars univerzu umožňuje být neustále aktuální, přizpůsobovat se době a jejím měnícím se požadavkům a nabízet hrdiny a příběhy, s nimiž se kdokoli ztotožní.

Šedá zóna

Literatuře poslední dekády až dvou jednoznačně dominují morálně nejednoznačné postavy, šedé zóny a hloubkové ponory do myslí ztrápených hrdinů. A tvůrci Star Wars slyší a poslouchají. Největší ovace z celé nové éry sklidily samostatný film o partě rebelů a seriál o lovci odměn z Mandaloru. I starší kánon má ale co nabídnout, třeba nejšarmantnějšího pašeráka všech dob, Landa Calrissiana.

Nad příběhy sesbíranými do recenzovaného svazku se sešla opravdu velká jména komiksové scénáristiky: Charles Soule (Death of Wolverine), Jason Aaron (Skalpy) a Greg Ruzicka (Queen & Country). A je to poznat, protože všechny tři příběhy jsou hravé, promyšlené a rozhodně nezůstávají u jediné pointy.

Pašerákovy vrstvy

Svazek otevírá opravdu komplexní příběh Lando, který je ztělesněním všeho, co jsem výše chválil. Čtenář postupně odkrývá různé vrstvy Landovy osobnosti. Ten zde ztělesňuje ideál morálně nejednoznačného hrdiny. Přínos tohoto odkrývání je samozřejmě diskutabilní u tak zavedené postavy, nicméně je podané natolik zajímavě, že si jej užijí i čtenáři, kteří s Landem strávili desítky let. Příběh se soustředí na oblast ve filmovém kánonu poněkud opomenutou – rané dny Impéria, kde jen drobná hrstka rebelů tušila, že císař Palpatine je Sith a politický zločinec. O to větší je překvapení hrstky pašeráků, když na jeho soukromé jachtě naleznou artefakty spojené s temnou stranou Síly… a z lodě se najednou stává ekvivalent hororového komplexu, z nějž je čím dál těžší uniknout.

Paradoxně nejslabším příběhem je Třináct beden od populárního Jasona Aarona, ale abychom byli spravedliví, jde opravdu jen o krátkou hříčku, která má jednak pokračování v příběhu nepublikovaném v této knize, a jednak slouží jako tematické přemostění mezi dvěma velkými příběhy v svazku. Přitom obsahuje snad nejvíce zvratů a svůj primární účel – pobavit a tak trochu vyzrát na čtenáře a jeho očekávání – plní na jedničku.

V závěrečném příběhu už Lando vyloženě jen drobně hostuje, nicméně příběh skvěle slouží záměru celého svazku – nahlédnout do Landova života jako „obyčejného“ pašeráka, posléze spíše odvážného podnikatele, a nakonec obětavého generála Rebelie. Tak jako první příběh odkrývá závoj doby těsně před čtvrtou epizodou, tento se zase soustředí doslova na bezprostřední události po konci šesté epizody. Vidíme, že oslavou na Endoru problémy pro Rebelii rozhodně neskončily, užijeme si všechny staré známé a dostane se i na drobné provázání s novou filmovou trilogií. Hlavní hrdinka tohohle příběhu je dáma do nepohody, která svým známějším protějškům, hrajícím zde druhé housle, rozhodně nedělá ostudu.

Přidaná hodnota

Co se kresby komiksu týče, měli ji sice pro jednotlivé příběhy na starosti různí lidé (v případě Roztříštěného Impéria dokonce tři), nicméně styl celé knihy je jednotný, pravděpodobně záměrně unifikovaný a na dnešní dobu se dá označit za standardní, byť s několika zajímavými nápady, obzvláště při scénách vesmírných bitev. Což je v pořádku, hlavním tahounem je v případě Star Wars komiksů příběh a kresba se mu podřizuje a podtrhuje přístupnost co nejširší čtenářské obci.

Díky velmi kvalitním scénářům nabízí svazek mnohem větší zábavu a hodnotu, než by se dalo od výtahu z velmi rozsáhlého univerza (zaštítěného Disneyho továrnou na sny) čekat. Především pro fanoušky Star Wars jde s přehledem o záležitost na více než jedno přečtení a spokojený večer.

7. září 2021, David P. Stefanovič

Star wars: Lando - Roztříštěné Impérium

Star wars: Lando - Roztříštěné Impérium
Vložit do pytle na zboží  Koupit   499 Kč