Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Válkonoška – nové pojetí úspěšného románu o přátelství a naději, Louise Simons, Leigh Bardugo: Wonder Woman – Válkonoška

Bardugo Leigh, Simonsonová Louise: Wonder Woman: Válkonoška (KOMIKS)

Diana Princová je předurčena dokázat velké věci, stát se jednou z největších super hrdinských ikon lidstva. V současné době si ale nijak nadpřirozeně nepřipadá. Teď je pouze Dianou, princeznou Amazonek, která musí svou životní cestu a s ní spjaté poslání teprve objevit. Nicméně stezka poznání není vůbec rovnoměrná, nýbrž se klikatí a skýtá mnoho překážek které je třeba překonat. Dívka touží všem dokázat, že je stejně schopná jako její matka, vůdkyně Amazonek. Ráda by, aby na ni ostatní nahlíželi jako na plnohodnotnou členku komunity, nikoliv jako na dítě, které se ještě má co učit.

Při významném turnaji, závodu, který má prokázat její sílu, odolnost a bojeschopnost zachrání smrtelnici, čímž zároveň ohrozí celé společenství, které se na ostrově Themysciry skrývá před zvídavými zraky. Dobrý skutek spustí lavinu událostí, jež mají tu moc navždy změnit uspořádání světa. Válka se blíží, je třeba povstat a bojovat!

Pro příznivce žánru young adult je jméno Leigh Bardugo doslova mantrou. Tato americká autorka, izraelského původu, se proslavila především svou fantaskní ságou na motivy carského Ruska. O abnormální popularitě těchto počinů svědčí také seriálová adaptace dostupná na streamovací platformě Netflix s názvem Světlo a stíny. Jenže spisovatelka opravdu ráda experimentuje a nezalekne se žádných výzev, proto v roce 2017 vstoupila do světa DC a stvořila román Válkonoška, který se stal předlohou ke stejnojmennému komiksovému dílu.

Příběh je ve své podstatě harmonickým propojením klasické řecké mytologie a akčních prvků, které se nachází v současné dějové linii. Čtenář má tak možnost prozkoumávat rozličné kultury, i mravy. Právě s rozdílností obou prostředí se zde vskutku umně pracuje, poukazuje se nejen na jejich rozličnost, ale především na spojitost mezi nimi. Nad některými momenty pozvednete koutky v úsměvu, jindy se zamýšlíte. Každopádně prvotní dějová linie se zdá býti zdařile vykreslená, byť o některé detaily ze své knižní předlohy ochuzená.

Louise Simons v pěti bodech

  1. Sedmdesáti čtyř letá komiksová autorka a editorka z USA.
  2. Mezi její literární děti patří Power Pack, X-Factor, New Mutants, či Superman.
  3. Je v manželství s Waltem Simonsem, významným komiksovým tvůrcem.
  4. Spolu s manželem také tvořila – např. komiksy X-Factor z roku 1988 až 1989.
  5. U Wonder Woman Válkonoška se inspirovala stejnojmenným románem od Leigh Bardugo.

Pochválit se sluší i kresbu, ta je sice po vzoru tohoto universa jednoduchá, leč opravdu trefná. Dějem prosvištíte ve společnosti tří barevných kombinací, modré, bílé a černé. Z hlediska barevného spektra jde o spojení střídmé, ale vlastně vzhledem k námětu i velmi vhodné. I když mladší osazenstvo by jistě barevnější nádech uvítalo, přeci jen konkurence to zvládá a idea tím nijak netrpí.

Kolem a kolem jde o velmi interesantní počin, který dokáže nejen zabavit na několik hodin, ale i předat pár životních mouder. Čte se opravdu nadsvětelnou rychlostí, takže za jeden, maximálně dva večery budete mít hotovo. I přesto, že se v tomto směru jedná o relativní jednohubku, tak si ji vychutnáte a na její obsah budete ještě dlouho vzpomínat. Všichni příznivci boje dobra se zlem by si komiksovou Válkonošku určitě měli zapsat na svůj pomyslný seznam knih k přečtení, ona za to opravdu stojí!

  • Louise Simons, Leigh Bardugo: Wonder Woman – Válkonoška
  • Nakladatelství CREW, 2021
  • Překlad: Filip Škába
  • Kresba: Kit Seatonová
  • 196 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
10. srpna 2021, Anastasja Višťalová

Wonder Woman: Válkonoška (KOMIKS)

Wonder Woman: Válkonoška (KOMIKS)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč