Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pamatuj si, že dokud dýchám, bude tvá bitva mou!, Leigh Bardugo: Wonder Woman – Válkonoška (Ikony DC 1)

Bardugo Leigh: Wonder Woman: Válkonoška

Diana nikdy neměla na růžích ustláno, jakož to dcera královny Hippolity se amazonská princezna nejednou stávala terčem pozornosti. Někdy se k ní dostávala slova chvály a uznání, ale mnohem častěji se potýkala s nesouhlasem. Všechny ženy, dívky i stařeny si totiž své místo na ostrově, které jim darovali sami bohové, musely zasloužit. Na posvátné místo může odejít jen ta, kterou prověřila bitva.

Avšak princezna žádnou zkoušku nepodstoupila, na prastarém místě se prostě narodila. Legendární řecké bohyně jí vdechly život do žil. Díky svému původu si tak dívenka občas připadá jako vyvrhel, což jí ostatní neustále tu a tam připomínají.

Když při velkém závodě konečně dostane možnost ukázat, co v ní opravdu je, zase to všechno pokazí. V průběhu své běžecké tratě se stane svědkem potopení malé výletní lodě plné studentů a v mžiku se rozhodne pro něco šíleného – zachrání malou tonoucí holku, která zběsile bojuje se smrtí o doušky čerstvého vzduchu. Nicméně svým hrdinským aktem způsobí strašlivou zkázu. Alia, kterou vytáhla z divokých vln, totiž není jen tak někdo, ale mocná válkonoška, potomek Heleny Trojské, té samé Heleny, která zapříčinila známé krveprolití. Aby odčinila svou chybu, bude se muset mladičká Amazonka vydat do nehostinného světa lidí, přímo k mýtickému prameni, protože pouze on má tu moc vypořádat se s léta trvajícím prokletím.

Superhrdinové jsou v současné době stále čím dál tím víc populárnější. Možná právě díky tomuto narůstajícímu trendu se světová young adult scéna rozhodla spojit své síly s DC komiks, a vytvořit tak sérii o mládí legendárních superhrdinů. Přičemž každou knihu píše vždy nějaký jiný věhlasný autor knih pro mladé dospělé. Zajisté nikoho nepřekvapí, že pomyslnou novou trilogii otevírá právě Wonder Woman pocházející z pera Leigh Bardugo, která se proslavila především sériemi Griša a Šest vran, které u nás vydalo nakladatelství Fragment.

Leigh Bardugo v pěti bodech:

  1. Narodila se v Jeruzalémě.
  2. Nyní žije a tvoří v Hollywoodu.
  3. Čas od času vystupuje se svou hudební skupinou, ve které zpívá.
  4. Po ukončení studia na Yale prošla řadou zaměstnání.
  5. Její první knihou, která vyšla v ČR, je Griša – Světlo a stíny

Válkonoška se odehrává dějově jinde než její prvotní předloha. Zapomeňte na druhou světovou válku a čtyřicátá léta dvacátého století. Dianiny kroky tentokrát vedou do obrovského amerického velkoměsta našeho věku. Ano, podíváme se do New Yorku současné éry, což je pro slečnu Princovou lehce dezorientující, přeci jen do nebe se tyčící mrakodrapy a starověká Sparta jsou si podobné asi jako den a noc. A tak se budoucí hrdinka nejednou ocitá v komické situaci, jež zapříčiní celkem banální věci. Jak má sakra vědět, co je to deodorant? A co teprve letadlo, ten velký železný „pták“ na nebi, je to vůbec možné? Udrží se ve vzduchu, či se snad zřítí dolů do hlubin?

Spisovatelka se své role zhostila na výbornou a vytvořila až mrazivě reálné prostředí plné skvělých hrdinů. Každá z postav je svým jedinečným způsobem úžasná. I když je pravda, že hlavní protagonistce se žádná nevyrovná. Bájná žena srší humorem, přetéká lidskostí a vždy najde ta správná slova podpory pro každého. Aby toho nebylo málo, tak je opravdu bojovnice tělem i duší, která se nevzdává bez boje a jen tak něco ji nevykolejí.

Pokud máte rádi tvorbu DC a lidské bytosti s nadpřirozenými schopnostmi, tak se u této knížky rozhodně nudit nebudete. Kromě výborného příběhu v ní totiž naleznete i malé překvapení, které dozajista potěší nejednoho skalního fanouška. Tak s chutí do čtení! Na podzim se totiž dočkáme pokračování, v němž se podíváme na zoubek samotnému Batmanovi.

  • Leigh Bardugo: Wonder Woman – Válkonoška (Ikony DC 1)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Magdaléna Stárková
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
21. července 2018, Anastasja Vištalová

Wonder Woman: Válkonoška

Wonder Woman: Válkonoška
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč