Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V třetí rebirthové knize se z Olivera Queena stává Smaragdový psanec, Benjamin Percy: Green Arrow 03 – Smaragdový psanec

Percy Benjamin: Green Arrow 03: Smaragdový psanec (brož.)

Oliver Queen aka Green Arrow to v rámci Rebirthu nemá rozhodně jednoduché. Zatímco první kniha nabídla veskrze povedený příběh, druhý příspěvek Benjamina Percyho sklouzl k těžké agitce a více než co jiného jej zachraňovala povedená kresba. Podaří se smaragdovému střelci na potřetí alespoň trochu zachránit reputaci, nebo jej čeká podobný osud jako Harley Quinn?

Po druhé knize Ostrov ztracených ranBenjamin Percy rozhodně co napravovat. Green Arrow si sice vždy šel tak nějak svou cestou, občas se však díky jeho směřování něco maličko nepovedlo. Obzvláště ve chvíli, kdy více než kdokoli jiný řeší Oliver Queen neustále nějaké politické otázky, které mohou nejednomu čtenáři lézt mírně řečeno na nervy. A právě druhá „rebirthová“ kniha toho byla jasným důkazem. Naštěstí není všem dnům konec a Percy má šanci vrátit vše do správných kolejí.

Je samozřejmě jasné, že úplně jednoduché to nebude, avšak troufám si tvrdit, že si Oliver Queen s třetím bookem série, jenž nese podtitul Smaragdový psanec, hodně polepšil. Stále sice nedosahuje kvality prvního dílu, který skutečně příjemně překvapil, jako slušná superhrdinská zábava však funguje více než dobře.

Percy nikterak neexperimentuje a přináší nám již stokrát zpracované téma, kdy se tajemná organizace snaží dostat našeho hrdinu. A vzhledem k tomu, že se jedná o Green Arrowa, jenž je miláčkem davů, je vcelku pochopitelné, že se jej budou snažit v očích obyčejných lidí zdiskreditovat. Seattlem tak začíná otřásat série vražd, které má na svědomí vražedně přesný lukostřelec a hlavním podezřelým je právě Green Arrow…

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Příběh tak skutečně ničím výrazně nepřekvapí, zároveň však vcelku bez problému funguje a Percymu se vcelku dobře podařilo vyhnout větším nelogičnostem, které by celkový dojem srážely dolů. Bohužel ani tentokrát se úplně nevyhneme nezbytné agitce, která tak nějak už k tomuto hrdinovi patří. U některých panelů si proto vcelku pravděpodobně budete možná trochu klepat na čelo, co tím autor chtěl vlastně říct a jestli je vážně všechno toto nutné.

Naštěstí tato politická rovina nepřesahuje neúnosnou míru, a tak zcela nezastiňuje samotný příběh, jako tomu bylo v případě předchozí knihy. Ostrov ztracených ran navíc hodně trpěl neustálým pošťuchováním Arrowa s Canary, kdy se velice často nechal unášet na skutečně chabých a laciných vtípcích, které k celkovému pojetí zkrátka vůbec neseděli. I zde si Percy nechal evidentně poradit, a tak Smaragdový psanec sice nenabízí nic extra objevného, minimálně zde však všechno relativně funguje, a my si tudíž můžeme bez problému užít nenáročnou superhrdinskou zábavu, kterou táhne především povedená kresba.

Tu stále obstarává především Juan Ferreyra a Otto Schmidt, nyní se k nim však připojila celá řada dalších autorů, kteří tuto talentovanou dvojici vcelku dobře doplňují. Místy sice může změna kresebného stylu maličko rušit, stále se však nese v akční a dynamické rovině, která dodává Green Arrowovi potřebný drive. Navíc je celkový styl této série zatím více než dobře rozpoznatelný, což jej vyčleňuje od konkurence, která mnohdy sklouzává k určité šablonovitosti – á la Jim Lee.

Smaragdový psanec sice neohromí a stále zde můžeme najít řadu věcí, které by se daly Benjaminu Percymu vytknout, oproti druhé knize je však přeci jen znát posun k lepšímu. Pokud se tento trend podaří autorovi udržet i v dalších knihách, mohl by se Green Arrow vrátit mezi nejlepší série, které nám Znovuzrození hrdinů DC aktuálně nabízí. Zda tomu však skutečně tak bude, ukáže až čas a další knihy…

25. května 2019, Petr Čapek

Green Arrow 03: Smaragdový psanec (brož.)

Green Arrow 03: Smaragdový psanec (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč