Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tiamatin hněv zvěstuje konec civilizace, James S. A. Corey: Tiamatin hněv (Expanze 8)

Corey James S. A.: Expanze 08 - Tiamatin hněv

Karty jsou rozdány a všechna esa drží Nejvyšší konzul Duarte. Jeho systém Laconie se stal středobodem lidské civilizace. Země i Mars jsou navzdory své minulosti pouhými okrajovými planetami kdesi ve staré sluneční soustavě. Oficiální historie vidí Laconii jako logické pokračování lidského pokroku v cestě k dokonalosti. Jenomže za těmito úspěchy stojí nebezpečné technologie postavené na protomolekule. A sázka na něco tak nebezpečného se ještě nikomu nevyplatila.

Crisjen Avasarala je mrtvá. Stejně jako boj mezi vnitřními planetami a SVP. Stanice Medina, kontrolující křižovatku bran do tisíce systémů patří Laconii. Už není o co bojovat. Válka ostatně nikdy neexistovala. Jen drobné nedorozumění, které Laconie ostatním velkoryse prominula. A následně navrhnula drobné reformy. Kdo nepodléhá přímo státnímu aparátu, je s ním svázán jednostranně výhodnou spojeneckou smlouvou. Duarte má všechno, o co usiloval. Tedy, skoro všechno. Protomolekula, ani její tvůrci nevydali všechna tajemství. Ostatně sám konzul je pokusným králíkem v projektu hledajícího nesmrtelnost.

James Holden se stal věčným vězněm a může jen sledovat, jak snadno se přepisují dějiny a buduje impérium. Jeho bývalá posádka sice stále ještě zkouší proti Laconii bojovat, ale tento zápas už nepřipomíná ani Davida s Goliášem. Spíš je to symbol neschopnosti staré gardy adaptovat se na nové prostředí. Zdá se, že nic nemůže ohrozit status quo. Dokud se všechno nezačne rozpadat.

James S. A. Corey ve čtyřech bodech

  1. Pod tímto pseudonymem se skrývá autorské duo Daniel J. Abraham a Tyler C. Franck.
  2. Abraham v současnosti pracuje jako scénárista komiksové verze Písně ledu a ohně.
  3. Tyler C. Franck je osobní asistent G. R. R. Martina.
  4. Na motivy knižní série Expanze vysílá kanál Syfy seriál.

Jestliže Vzestup Persepole pojednával o zázračném stvoření nové říše (pár vyhraných bitev a bylo hotovo, což by jistě antičtí dobyvatelé ocenili), Tiamatin hněv je reakcí vesmíru na změnu pořádků. Opět se objevuje neznámá entita, která pravděpodobně stojí za zmizením civilizace tvůrců bran a protomolekuly. A záhy poté se začíná nový boj o moc. Zatím jen tajně a opatrně, protože ne všichni jsou si vědomi možností, které se jim naskýtají. Nicméně v hlavním městě to začíná pomalu vřít. Není tedy divu, že James Holden bude opět uprostřed dění. Život domestikovaného pacifisty jej sice stihl připravit o část iluzí o humanismu a potřebě jednat s lidmi narovinu, nicméně brzy bude moct využít svého vlivu k záchraně těch, kteří se bez jeho pomoci stanou vedlejšími ztrátami palácové války.

Autoři si nejvíc vyhráli se všemi hlavními postavami. Nepočítáme-li mrtvou pozemskou političku. Amos se krátce po vítězství Laconie vydal na sebevražednou misi, o jehož výsledku je známo pouze to, že je jediným nezvěstným. Naomi se musí ukrývat v přepravním kontejneru a když už se setká s Alexem a Bobbie, skončí to vzpomínáním na staré dobré časy a následně hádkou. Z Bobbie je nejen kapitánka bitevní lodi, ale též hlavní útočná síla rebelů, kteří mimochodem připomínají původní SVP. Bojují proti tomu, co by spousta lidí nazvala relativním blahobytem. Většina její posádky je mládež hnaná idealismem.

Vzhledem k tomu, že všechny hlavní postavy mají svou historii (pečlivě dokumentovanou předchozími sedmi knihami), dá se očekávat, že Avasaralina smrt nebude jediná. Ostatně již sedmý román začínal třicet let od událostí toho šestého. Nicméně pokračování pravděpodobně nebude opakovat stejný scénář. Ačkoli Tiamatin hněv končí v podstatě na začátku oslabení Laconie, poslední stránky obsahují tak silný cliffhanger, že nechat uplynout dalších třicet let by bylo až příliš kruté.

  • James S. A. Corey: Tiamatin hněv (Expanze 8)
  • Triton, 2020
  • Překlad: Vladimír Nový
  • Obálka: Daniel Dociu
  • 432 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
28. ledna 2021, Tomáš R. Tokoš

Expanze 08 - Tiamatin hněv

Expanze 08 - Tiamatin hněv
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč