Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

ST Voyager 3: Ragnarök, Nathan Archer

Archer Nathan: Star Trek - Voyager 3 - Ragnarök

„O čem?“
V jedné hollywoodské filmové parodii na filmové parodie vyráží maxinadupaný superautobus na dobrodružnou cestu napříč kontinentem. A v jedné vzpomínkové scéně se do sebe protivníci pustí takovými „zbraněmi“ jako zlomená svíčka a vypitá krabice od mléka.
Bohužel, podobnost této filmové parodie s epizodou „Ragnarök“ je nepřehlédnutelná. A dvojnásob bohužel, autor to nejspíš nemínil jako parodii.
O co tu jde? Ve třetí epizodě řady „Voyager“, tedy ST-VOY #3, je posádka lodi Voyager dosud nesehraná a její složení – dílem z personálu Hvězdné flotily, dílem ze vzbouřených maquistů – se projevuje mimo jiné tak, že jedni považují druhé za bandu nedouků, a ti je na oplátku za spolek nešiků. Kapitánce Janewayové osud zamává před nosem jakousi techno-babble mrkví, ta jako osel zastříhá ušima a neomylně vyráží vstříc co největšímu průšvihu. „Znalec“ místních poměrů Neelix se ji snaží varovat a odradit od jednání, které se jeví jako bezúčelný a nesmyslný hazard, zprvu pouze intuitivně, později více a více odůvodněně. Leč Neelixova varování jsou marná, návnadná mrkev před nosem Janewayové je neodolatelná. Vůbec, Neelix se v této epizodě jeví jako nejrozumnější osoba na palubě lodi Voyager, i když jako „znalec“ místních poměrů taky plácá pěkné blbosti.
V původní trekovské řadě (ST-TOS, té s Kirkem a Spockem) měl nezbytnou roli „magnetu na průšvihy“ přidělenu pan Chekov. Domníval jsem se, že v řadě „Voyager“ byl do této role obsazen podporučík Kim, ale to jsem se spletl – kapitánka Janewayová Kima překonává s velkým náskokem a její první důstojník ji zdatně podporuje.
V Kuriyské hvězdokupě (mimochodem, v knize se střídavě píše „Kuriyské“ a „Kuryiské“) probíhá konflikt dvou emzáckých ras. Je čím dál jasnější, že počet obětí jde do miliónů či do miliard a počet zničených planet přinejmenším do desítek, ale posádka Voyageru je zdrchaná z nálezu tří mrtvol a jedné panenky. A kdo je ze všech nejzdrchanější? Přece ještě nedávný náčelník partyzánů, komandér Chakotay.

Autor
V originálních vydáních bývá uváděn přehled dosavadních (a mnohdy i chystaných) knih z trekovských řad. Bývají to desítky a v součtu stovky knih. To dává jistou informaci o produktivitě jednotlivých autorů. Česká verze obsahuje (z pochopitelných důvodů) přehled pouze českých vydání. Český čtenář tak přichází o zajímavou doplňující informaci.
Ale opravdu jde jen o doplňující informaci, a nikoli o stoprocentně určující. Tuto knihu napsal autor víceméně začínající a příležitostný, a přitom to není o nic větší slátanina nežli pilotní díl řady „Voyager“ nazvaný „Ochránce“, u kterého jako autor figuruje zasloužilý a pilný (pseudonym) L. A. Graf.
Ze zdrojů na webu se zdá, že autor „Ragnaroku“ Nathan Archer je autorem jediné další trekovské knihy, také s názvem ze severských bájí: DS9 – Valhalla. Na své webové stránce Archer píše: „Vždycky jsem si rád vymýšlel příběhy, jako každý kluk, ale nebral jsem to moc vážně.“
Přesně tak je třeba se postavit k příběhu „Ragnarök“ – jako kluk (pokud možno předškolního věku), nadšený z každého scifistického atributu. Jů, soustředěný tetryonový paprsek! Hele, nadpozemsky krásná Kes! A samozřejmě, nebrat to moc vážně. Nebrat to vůbec vážně!
Není jasné, jak ne/vážně se k příběhu stavěl autor, ale vydavatel to zřejmě vážně myslel. Takže se tu čtenářům vážně předkládají perly jako tato:
[str. 173]
„…ztrácím zaměření na […] křižník […] Pohybuje se k opačné straně bitvy, všude je navíc příliš mnoho interference a spousta stejných lodí, abych ji dokázal dál sledovat.“
Tohle je celkem předvídatelný vývoj a nic proti ničemu. Pak se ale sledování ujme Tuvok a čidla Voyageru se vzepnou k mimořádnému výkonu:
[str. 212]
„Křižník na opačné straně bitevní zóny explodoval […] Několik minut na ni nevypálilo žádné […] plavidlo.“
Inu, kdo umí, umí.

A nezapomínejme na scifistickou fyziku:
[str. 7]
Napájení simulátorů nebylo naštěstí kompatibilní se zbytkem lodních systémů […] – pro energii, kterou spotřebovávaly, žádné jiné využití neexistovalo.

A pak tu ještě máme zařízení, které tak nějak bez účelu existuje v jediném exempláři stovky let. Bez údržby, ale stále funkční, hahaha. Pak do něj někdo omylem kopne, ono omylem jednou jedinkrát zafunguje, a tím se nevratně zničí tak, že se o něm ani nedá nic zjistit.
Kdyby autor nebo vydavatel chtěli vědět, jak se pozná braková literatura, mohl bych jim poradit.

Postavy
Tvůrci ST-VOY se personálně předzásobili tak, jako by chtěli zinscenovat desítky tragédií. Na palubě Voyageru je jeden zrádce profesionální (Tuvok) a jeden zrádce amatér (Paris), nedivil bych se, kdyby polovina posádky chtěla ze zcela pochopitelných důvodů zlikvidovat jednoho či druhého. Že oba na palubě přežijí několik sezón, naznačuje, že tvůrci onen dramatický potenciál ani zdaleka nevyužili. Že vyměkli. To, že Parise místo do rakve nacpali do postele k Torresové, to jenom podtrhuje.
Ohledně epizody „Ragnarök“ za zmínku stojí snad jen to, že nejzajímavější z postav na palubě Voyageru, EMH neboli Holodoktor, má v této epizodě jen kratičký štěk a pro příběh je zcela zbytečný, přesně stejně jako „nadpozemsky krásná“ ušatá emzačka Kes (proti velkým uším vůbec nic nemám – moje vlčice Silvie má ještě větší, a je to nějaká fešanda!).
Ta „nadpozemsky krásná“ Kes, to se v té knize opravdu píše (na str. 10), a připadá mi to jako tak úžasný úlet, že se k tomu pořád znovu a znovu vracím.
Seriál nepřipouští u postav nějaký převratný vývoj, takže Kim je stále stejný snaživý naivní ťulpas, Janewayová je stále stejná naivní spasitelka světa, Neelix je stále stejný klaun, Kes je stále stejné telátko, Paris je stále stejný více či méně libový frajírek a Torresová je stále stejná více či méně vzteklá geniální technička. A Chakotay je stále stejně nečitelný.

„Kdo s kým a pro koho?“
Pro koho je určen „Ragnarök“? Pro koho je vůbec určena řada ST-VOY?
Literární zpracování prostředí Star Treku se postupně, ale nezadržitelně oprostilo od omezení daných původní televizní předlohou, od naivních moralizujících a spasitelských příběhů i od scifistických technologií vynucených nízkorozpočtovým televizním seriálem, a stalo se kvalitní plnohodnotnou scifárnou, plnohodnotnou military a ve zřídkavých špičkových dílech i plnohodnotnou literaturou. V trekovských knihách, na rozdíl od svatouškovské televize, se fázery občas nastavují na zabíjení, zajatci se občas neberou a cílem bojové akce občas bývá způsobit nepříteli ztráty na životech. A to co největší.
Těžko lze ale očekávat, že se rozumnou scifárnu podaří narvat do prostředí ST-VOY, tedy do prostředí od počátku poznamenaného nesmysly v celku i v detailu.
Uvedu jen jeden nesmysl za všechny: „domorodý průvodce“. Představme si, že Francis Drake by vzal na palubu Golden Hind domorodého průvodce, jakéhosi tichomořského Neelixe. I kdyby ten dobrý muž strávil celý svůj dosavadní život pádlováním od jednoho atolu k jinému atolu, za hranicemi svého světa by se ocitnul za pár týdnů, v krajním případě měsíců plavby oceánské plachetnice.

Přes to všechno má ST-VOY svoje příznivce. Skromné. Takové, kteří si mezi nesmysly a banalitami dokáží nalézt něco, čemu chtějí věnovat svoji pozornost. Třeba se pokusit spárovat Janewayovou a Chakotaye.
Takovým by se mohl líbit i „Ragnarök“.

Pointa
Už-už to vypadá, že epizoda vyšumí úplně do ztracena, když tu zničehonic v předposledním odstavci na předposlední stránce [str.230] se objeví cosi jako náznak maličké pointy – je to nečekané, je to (dejme tomu) logické a je to v rozporu se vším, oč kapitánky Janewayové firma na páchání dobra ve velkém i v malém po celou epizodu usilovala.
Ostatně, kdyby normální člověk použil na podporu svých bláznivých plánů takovou argumentaci jako kapitánka Janewayová a kdyby ten plán poté tak hanebně zkrachoval, že nebylo dosaženo kýženého účinku, ale účinku právě opačného, a dokonce dvojnásob horšího, asi by onen člověk zbytek života chodil kanálama. To jen kapitánka Janewayová a posádka lodi Voyager budou nadále působit zcela veřejně a neochvějně pokračovat v páchání dobra v galaktickém měřítku.

Překlad
Překlad lze směle označit za „obvykle neobratný“, a ještě mu to bude lichotit. Text začíná na straně 5 a hned tam lze nalézt „pro tuto chvíli“ („for the moment“, předpokládám), nehrozila žádná „životu nebezpečná pohotovost“ („emergency“ ?), a „zbytek velitelské posádky“ (že by „command crew“ ?). Na následující straně čtenáře potěší ledacos, „včetně zásadních prvků, které napájely replikátory“ (odhaduji na „basic elements“), a také „hlavní kurz“.
A pak je tu pro česká vydání ST celkem příznačné vynechání textu: kolik řádků asi chybí na str. 115 mezi „vezměte nás na palubu!“ a „Kim se zatřpytil a zmizel“?

Obálka a cena
Obojí je pěkné. Obrázek na obálce sice nezobrazuje žádný konkrétní výjev z knihy, ale dobře (možná lépe než vlastní text knihy) vystihuje zlověstnou atmosféru.

Hodnocení
Existují nepochybně desítky a nejspíš i stovky lepších knih z prostředí ST. Proč někdo píše a proč někdo vydává knihy z řady ST-VOY, je pro mne záhadou. Snad „Voyager“ má svoje příznivce.
Já mezi ně nepatřím.

  • Nathan Archer: ST – Voyager 3: Ragnarök
  • vydal: Laser-books, Plzeň 2007
  • přeložil: Jakub Marek
  • obálka: Petr Bauer
  • 232 stran / 169 Kč
12. července 2007, E. Kocourek

Diskuze k článku

Ad ST Voyager 3: Ragnarök
Radim Rouče - 12. 07. 2007 13:07

K tradiční kocourkovské recenzi, s níž lze v mnohém souhlasit, již však přílišná koncentrace bludů strhává tam, kam se dosud nikdo nevydal, bych dodal pouze to, že na stránce 115 žádný text nechybí.
RE: Ad ST Voyager 3: Ragnarök
Nikola Bojčev - 12. 07. 2007 13:38

Pane Kocourku, recenze je jedna věc, osobní názor věc druhá. Myslím, že byste měl konečně vybřednout ze zahořklosti a trochu respektovat, že každý čtenář má svůj vkus. Pokud se mi něco nelíbí, tak to nečtu, a neznechucuji to ostatním. A polemizovat nad smyslem vydávání knih mi přijde z Vaší strany drzost! Jsem vděčný za každou startrekovou knihu.
Hele, tak blbá ta knížka zase nejni!!!
Pantarei - 12. 07. 2007 14:01

To, že se Vám osobně Voyager nelíbí a byl byste nejradši, aby tady ze Star Treku nevycházelo vůbec nic, patří do soukromého blogu, nikoliv do recenze. Já Voyager taky moc nemusím a uznávám, že Kes není nadpozemsky krásná, to ale nemění nic na tom, že lepší je jakýkoliv Star Trek než vůbec žádný. A pokud díky takovému paskvilu, který tady vydáváte za recenzi Laser usoudí, že mu to za to nestojí, tak už tady nikdy žádný Voyager nevyjde. Ovšem ani Hluboký vesmír nebo Nová generace. Protože vydávat Star Trek se moc nevyplatí. Co někomu záleží na těch pár tisícovkách fanoušků, že? Hlavní je, že co kritizovat, hip hip hurá! BTW zajímalo by mě, jestli byste dokázal napsat alespoň takovou knižku jako je Ragnarök.
Star Trek
Laser - 12. 07. 2007 14:09

Edici Star Trek udržujeme v chodu pouze díky pomoci fanouškovské obce. Pokusili jsme se jim tak vyjít vstříc. Vzhledem k tomu, že máme zájem o nejvyšší kvalitu námi vydávaných titulů a s ohledem na výše uvedenou negativní recenzi jsme se však rozhodli vážně uvažovat o jejím zrušení. Zdá se, že cesta spolupráce s fanoušky nestačí k tomu, abychom zajistili kvalitu této ediční řady. Sami tomuto fenoménu bohužel nerozumíme natolik, abychom zajistili další pokračování edice. Děkujeme všem, kdo nám s vydáváním Star Treku pomáhali, zvláště pak čtenářům. Doufám, že nás fanouškové Star Treku v této věci pochopí. Je nám to samozřejmě líto, stejně jako jim.
RE: Star Trek
Kniga - 12. 07. 2007 14:16

Ehm doufam, ze todle psal Vyslanec a ne fakt nekdo z Laseru.... Preci kvuli jendomu cloveku co nesnasi Voyager vic nez ja (knizky jsou ale o moc, moc, lepsi nez serial) nezrusite tak skvelou edici! ST knizky jsou bajecne a ze se najdou chybky? A kde prosim ne? Star trek je uzasnej svet se vsema kladama i minusema jako kazdej jinej svet... Dyk se na netu daji najit i nadsene recenze na ST knizky a abvych pravdu rekla tak zacit cist ST me donutil kdysi davno jakysi clanek v Ikarii, kde ST knizky dost pomlouvali :D Presto se mi libi a mam je rada a estli kvuli tydle pitome "recenzi" (to neni ani recenze, proste svet Voyageru je takovej jakej je, nekomu se nelibi jinej ho miluje a tak knizku kritizovat za v podstate nedilnou soucast je fakt ubohy) tak si vas pane Kocourku najdeme :D
RE: Star Trek
Radim Rouče - 12. 07. 2007 14:18

Ač nerad, musím souhlasit s názorem nakladatelství Laser. Ediční řadu 'Star Trek' jsem se snažil vést co nejkvalitněji a v rámci omezených možností, z nichž např. vypíchnu nutnost vydávat číslované knihy v tom pořadí, v jakém vycházely v USA, jsem usiloval o to, aby tato řada zůstávala svěží a zajímavá, například právě rozšířením spektra vydávaných ST o další řady jako DS9, Voyager a na letošek plánovaný Titan. Zvláštní důraz jsem kladl i na volbu překladatelů, aby se již neopakovaly excesy minulosti a řada měla kvalitní úroveň. Je však zřejmé, že samotní fanouškové ST, mezi něž se pan Kocourek také počítá, o tuto práci mou i nasazení nakladatelství nestojí. Bylo to krásné, jako poslední ještě držet český Star Trek při životě, ale asi by bylo naivní si myslet, že se dočkáme uznání a že to vydrží. Třeba po nás časem převezme štafetu někdo, kdo bude trekkies vyhovovat lépe.
Milé nakladatelství...
Pantarei - 12. 07. 2007 14:25

...vím, že bych toho asi chtěla moc, ale zrovna edice Star Trek je něco, co mě drží nad vodou, na každou ohlášenou knížku se třesu jako malá. Opravdu považujete za nutné celou edici zrušit kvůli tomu, že si nějaký pan Kocourek nevidí do huby a rozhodně nemluví za komunitu trekkies?
RE: Star Trek
Valeris - 12. 07. 2007 14:32

Ediční řada Star Trek je nejen kvalitní (po téměř třiceti letech čtenářských zkušeností snad mohu posoudit), ale také populární mezi fanoušky. A nezmění na tom ani pan Kocourek, takto trekista z leknutí, ani jeho tradičně hnidopišské recenze, plynoucí zřejmě z jistého nepochopení problematiky. Maně si vzpomínám na autorovy podobně informované články na starém Sardenu blahé paměti - ty se daly brát asi tak stejně vážně, jako tato recenze...
RE: RE: Star Trek
Kniga - 12. 07. 2007 14:36

Bohuzel jestli to Laser fakt vzal vazne tak jsme tezce v .... Nadhera...
Souhlas s výše uvedenými komentáři
Mvek - 12. 07. 2007 14:40

Souhlasím vesměs s komentáři k recenzi. Tohle není recenze, z té je tam jen malá část. Zbytek je vyjádření osobního názoru. Ač s některými připomínkami lze souhlasit a nemám nic proti kritice, tak je to prachsprosté vylévání si vzteku za špatné probuzení nebo snad ujetý BUS či průser v práci? Rozhodně to tak vypadá. Osobně zrovna knihy Laseru až na Imzadi jsem zatím nekupoval a téměř ani nečetl, ale třeba celou řadu TOS od Netopejru mám koupenou. A že tam jsou také některé dost slabé knížky, které znovu číst nemám chuť. Ale tak jako tak vždy platí, že někomu se něco může hodně líbit, ačkoliv jiný snad ani objektivně neumí na tom něco pozitivního najít. Takže rušit vydávání ST knížek kvůli recenzi mi přijde jako nesmysl. Taky by mi to zkazilo chuť, ale stejně jako jsem se nepřestal ve škole učit kvůli nepovedenému testu, kde byly špatné otázky, tak není přece důležitá jedna recenze nebo kritika jedné osoby. Možná tu nebude mít úspěch řada Voyageru vůbec, tak se v nouzi zruší, když ji nikdo nebude kupovat, ale TNG se snad kupují. A to je podstatné, když to někdo čte.
RE: RE: RE: Star Trek
Valeris - 12. 07. 2007 14:46

Nejtragičtější mi na celé věci připadá fakt, že chtějí ťofnout celou edici kvůli recenzi třetiřadého pisálka na druhořadém serveru. :-) Ono se jaksi musí předpokládat, že když se kupuje celá série včetně těch slabších titulů, tak prostě holt vyjdou i ty slabší tituly. Přece si s nimi nebudou v redakci podkládat kanape, když už je jednou koupili. Tak daleko ovšem páně Kocourkovy vývody nesahají...
NEsouhlasím
Ondřej Konvička - 12. 07. 2007 14:54

Važený pane, leč to je možná nemístné, dovolil bych si Vám doporučit ve svých budoucích recenzích nevyjadřovat ani tak svůj osobní názor a spíše zaměřit své síly na psaní recenzí nestranně. Ne každý má stejný vkus jako vy, ale podle mého, i kdyby všichni měli na knihu stejný názor jako vy, nemyslím si, že by to byl důvod k psaní toho, co jste napsal. Zamýšlení typu "proč vůbec vydávat" jsou už podle mého donebevolající a pro mnohé i urážlivé. Osobně se připojuji ke zde prosazovanému názoru - Star Trek knihy by se podle mého u nás vydávat měly, mají zde potřebné publikum a to, že se nelíbí všem, kdo na ně narazí, to se dá říci bez výjimky o každé knize, která se u nás (nebo někde jinde) prodává. Nakladatelství Laser bych tímto požádal o to, aby nad knihami s temtikou Star Treku "nelámalo hůl" a pokračovalo s jejich vydáváním.
Kvality recenze...
James F. Kirk - 12. 07. 2007 15:20

...též nikterak vysoké nejsou. Ostatně, abych dal příklad. To, že je někdo, slovy recenzenta, zdrchaný ze tří mrtvol a jedné panenky, když ví, že se jinak děje meziplanetární konflikt, rozhodně lze očekávat, ostatně, rád bych věděl, jak recenzent reagoval na zprávy o genocidě v Dárfúru a jak by reagoval, kdyby navvštívil jednu z čersvtě vypálených vesnic. Navíc panenka jako taková je symbol. Že Chakotay byl "zdrchaný" též, se taktéž dá očekávat, ostatně, Maquisté se s válečným běsněním v jeho plném rozsahu většinou nikdy nesetkali, už kvůli taktice, jakou užívali. To, že byl zdrchaný nejvíc též mohlo mít svůj důvod, jakožto obyvatel kolonií Federace předaných Cardassii jistě zažil kdejaké osobní drama, a tato událost mu to mohla připomenout. Jinak bych též mohl jmenovat zkušenosti s vojáky po první světové válce, kteří byli psychicky naprosto zničení, a hysterie u nich byla obvyklou záležitostí. Ad scifistická fyzika: Napajání simulátoru nemusí být nutně kompatibilní s čímkoliv okolo. Ostatně, napájecí kabel k počítači nezapojíte krom počítače a některých monitorů do prakticky ničeho, nicméně je to tak běžně používáno, a to včetně vojenských instalací. Co se týče stále funkčních zařízení po dlouhou dobu s minimální či žádnou údržbou, zajímalo by mě, proč recenzent zastává tu myšlenku, že je nějaké zařízení nutné neustále udržovat, ostatně, existují příklady technologií z dnešního světa, které jsou schopny bez údržby fungovat po velmi dlouhou dobu (sondy Voyager vysílají již od roku 77, což je letos třicet let, a jediné, co brání tomu, aby byly udrženy v provozu po neurčitou dobu je zdroj s omezenou zásobou energie a omezený výkon antény), a to mluvím o dnešní technologii, nikoliv technologii kdovíjak vyspělé civilizace. Poté, pakliže to zařízení jednou zafungovalo naplno a pak se nenávratně zničilo, nevidím v tom jediný problém. Ostatně, zařízení s dobou "po záruce" nemusí fungovat vůbec, stačí se podívat na pohyblivé součásti počítačů. Mno. Postavy vyměkly. Klidně mohly, na druhou stranu, opravdu bych nepředpokládal, že posádka lodě ztracené desítky let od domoviny začne vyvražďovat sama sebe jen proto, že se někdo někomu nelíbí, navíc, oba jmenovaní mají pro posádku velký význam (v rámci daného světa, samozřejmě). Další nemohu posoudit, knihu jsem nečetl. Nicméně, z Vaší recenze jsem si neodnesl, že se jedná o knihu (a už vůbec ne, aby se přestaly vydávat knihy ze série Voyager) kterou nemá smysl číst. Odnesl jsem si pouze to, že již nebudu číst Vaše recenze, pakliže je toto příklad, pak osobní názory ostatních jednotlivých fanoušků stejně moc velký význam pro rozhodování toho, zda-li číst či nečíst, nemají. A to, co jste zde vydal za recenzi, s recenzí samotnou mnoho společného nemá.
Vážené nakladatelství Laser
Mvek - 12. 07. 2007 15:21

Vážené nakladatelství Laser, pevně věřím, že nebudete přehodnocovat vydávání Star Trek knih spontánně kvůli nějakému recenzentovi (nejsem si jist, jestli je na místě dotyčného tímto pojmem vůbec označit), který zjevně nemá rád oblast, které se kniha věnuje, navíc vytahuje nesmyslné věci. Recenze je možná napsána v afektu po nějaké nemilé události, jinak si nedovedu vysvětlit, proč se z ní stalo navážení se a nikoliv objektivní kritika. Jestli je vůbec autor fanouškem ST, tak zcela určitě ne Voyageru. Věřím tedy, že kvůli jeho názorům ukvapeně neučiníte rozhodnutí, které by se jen těžko měnilo. Martin V.
Knihy Star Trek v Česku
Pozemšťan - 12. 07. 2007 15:23

Také souhlasím s předřečníky. Z "recenze" není jasné, zda kritizuje knihu, nebo samotné seriálové prostředí. Odpor autora k seriálu Star Trek: Voyager by se přitom myslím do pokud možno objektivního hodnocení rozhodně takto promítat neměl. Stejně tak je smutné, když spojuje kvalitu vlastního příběhu s úrovní českého překladu, a navíc jeho rozdíly oproti originálu pouze odhaduje(!) Z knihy jsem zatím četl jen úvodní kapitolu, a uznávám, že vysvětlení oddělení energie simulátoru se mi také nezdálo, avšak nejsem až takový odborník na stavbu hvězdných lodí. Domnívám se, že se ale podobné odlišnosti (nejen) v knižním Star Treku občas vyskytnou, aniž by poškodily celkový dojem z příběhu. Roku 2003 jsem dostal od bratrance k narozeninám první tři české startrekovské knihy z řady DS9, a velice mě nadchly. Dosud jsem Star Trek znal jen ve filmové a televizní podobě. Musím přiznat, že to bylo snad poprvé, co jsem přečetl beletrii "na jeden zátah" během jediného dne. Známé prostředí oblíbeného seriálu učinilo své. Od té doby jsem si koupil (nebo dostal darem) všechny ST knihy, co vydalo nakladatelství Laser, mnohé i od Netopejru a některé starší. Několik děl jsem si pořídil dokonce vícekrát, abych je s chutí daroval svým blízkým k narozeninám či pod vánoční stromeček. Z ST knih, které jsem dosud přečetl, jsem zatím nikdy nebyl zklamán. Těšil jsem se na avizované zvýšení počtu vydávaných ST knih Laseru včetně zcela nových řad navazujících na seriály volněji. Myslím, že by byla velká škoda, kdyby se nakladatelství Laser nechalo odradit jedinou, navíc zjevně neobjektivní, recenzí, oproti mnoha příznivcům, a dokonce vzdalo celou svou podle mě záslužnou snahu vydávat v Česku knižní Star Trek.
RE: Star Trek
Urza - 12. 07. 2007 15:24

Já knížky z prostředí Voyageru nečtu, protože mě se ten svět také nelíbí. Ale jedna věc je udělat recenzi, kde tento svět pomluvíte a druhá věc je udělat recenzi, kde 10% textu jsou bláboly o příběhu (to by se s velkou nadsázkou dalo považovat za recenzi knížky) a 90% jsou vaše osobní názory jak je Laser neschopný. Z recenze je naopak vidět, že ta knížka je dobrá a Laser odvádí skvělou práci a snaží se, aby vše co vydali bylo dokonalé. Jen nějakému pisálkovi, mimochodem o kterém sem se dozvěděl nyní a to recenze čtu často ;-) , se to nelíbí, tak se musel seberealizovat. Osobně se mi toto nelíbí a pokud by jste takto chtěl pokračovat, tak bych doporučoval zřídit si svůj blog a neotravovat tím, jak nové potencionální čtenáře, které tím odradíte, tak i současné čtenáře, kteří jsou za každou knížku z prostředí Star Treku vděční. Buďto s recenzemi nemáte zkušenosti, nebo doufám, že tento text jste psal v alkoholickém opojení, protože je opravdu nepublikovatelná, jako seriózní recenze. Ještě bych chtěl požádat Laser, aby tuto rádoby recenzi nebrali vážně a nerušili zavedený knižní svět Star Treku, který je opravdu dobrý. Ještě prosím za prominutí pokud sem tím někoho urazil, ale opravdu TOTO mě naštvalo.
RE: RE: RE: RE: Star Trek
Razer - 12. 07. 2007 15:25

Ano tenhle článek je recenze jen z poloviny, zbytek je opravdu jen válev osobních názorů. Osobní názor na knihu popř její postavy je samozřejmě věc dobrá a v recenzi i potřebná, ale založit na nich celý článek není většinou to nejlepší, zvláště pokud kritizujete nejen knihu, ale i překladatele, jarní počasí a podobně. Na tomhle základě bych ediční řadu opravdu nerušil, zvlášť teď když se natáčí nový celovečerní ST film.
Myslim si, ze kazdy ma pravo vyjadrit svuj nazor,...
Matej 'Hroch' Hargas - 12. 07. 2007 15:38

Myslim si, ze kazdy ma pravo vyjadrit svuj nazor, at je jaky chce. Prave to je smyslem recenze. Vydavatelstvi by sa ale nemelo a nesmi se leknout spatne recenze, protoze ta je jenom jednim z nazoru a vubec nemusi byt vetsinovy. A kdyz se tak podivam jenom do teto diskuze, vidim, ze neni. Mozna by bylo dobre, vyjadrit Laseru svou vdecnost a radost ze Star Trek knizek casteji, aby vedeli, ze tady jsou fanousci, co si jejich praci vazi. Mozna by to bylo vhodno udelat vzdy, kdyz si nejakou tu knizku poridime, kuprikladu emailem. Ja to odtedka budu delat. A zacnu tady: Nikdo nedela veci bez chyb ale bez Laseru by tuto konkretni vec nedelal vubec nikdo. A to by byla skoda. Pane Rouce, panove z Laseru, prekladatele, keep up the good work!
RE: Star Trek
bony - 12. 07. 2007 15:42

> Edici Star Trek udržujeme v chodu pouze díky pomoci fanouškovské obce. > Pokusili jsme se jim tak vyjít vstříc. Vzhledem k tomu, že máme zájem > o nejvyšší kvalitu námi vydávaných titulů a s ohledem na výše > uvedenou negativní recenzi jsme se však rozhodli vážně uvažovat o > jejím zrušení. Zdá se, že cesta spolupráce s fanoušky nestačí k tomu, > abychom zajistili kvalitu této ediční řady. Sami tomuto fenoménu > bohužel nerozumíme natolik, abychom zajistili další pokračování > edice. Děkujeme všem, kdo nám s vydáváním Star Treku pomáhali, > zvláště pak čtenářům. Doufám, že nás fanouškové Star Treku v této > věci pochopí. Je nám to samozřejmě líto, stejně jako jim. Chcete říct, že jedna negativní recenze od někoho, kdo je neumí ani psát(ano pane Kocourku, navštivte nějakou školu, kde se naučíte, co to znamená !objektivní! hodnocení) může ohrozit vydávání knih ze světa Star Treku u nás?? Neuvěřitelné. A propo pane Kocourku, recenze má hodnotit knihu, ne na základě jedné či dvou celou sérii (ne-li několik). Netvrdím, že ST-VOY patří mezi výkvět literatury, ale rozebírat jednotlivé z kontextu vytržené výrazy a považovat je rovnou za nesmysly je trochu, no řekněme nedůstojné kritika čehokoli. Pokud se vám nelíbí české překlady pojmů vymyšlených pro ST, tak takové knihy nečtěte a nehodnoťte. Co kdyby někdo před šedesáti lety zkritizoval a poflusal výraz "robot". No Čapek by se tehdy asi divil. A propo, pokud chcete kritizovat sérii ST-VOY jako takovou, tak jste na špatné adrese. Pokud máte zájem seženu odkaz na vydavatelství ST-VOY v USA. A ještě jedna pochoutka: Přečtěte si první díl Harryho Pottera. Kde je tam logika (čáry, máry), a literární kvalita. Nemyslím, že v té době napsala J.K.Ro víc knih, tak co kdyby ji nevydali? Příště mysletenež něco napíšete.
Jedna kniha
Pike - 12. 07. 2007 15:45

Ačkoli Ragnarok určitě není tou nejlepší knihou ze ST univerza, je od autora recenze imho nesmysl, aby na základě jedné knihy zpochybňoval vydávání knih z prostřední jednoho seriálu. Za sebe musím říci, že jsem se dosud s obdobně "profesionálním" přístupem nesetkal a pevně věřím, že po návalu komentářů autor recenze uzná, že poněkud přestřelil, svoje stanovisku zváží a omluví se.
RE: NEsouhlasím
Kolp - 12. 07. 2007 15:54

Naprosto souhlasím tady s Ondřejem, recenze ma být hlavně nestranné posouzení knihy a ne výlevem osobních názorů. Jsem rád za každou ST knihu co u nás vyjde, a ještě se nestalo že by mě kniha od Laser-Books zklamala.
Laser-Books a knihy
Mvek - 12. 07. 2007 15:58

Je možné, že vydávání ST knih balancuje u nás na hranici návratnosti. Ale to je jen hrubý výsledek. Já třeba bych o nakladatelství Laser-Books nikdy nevěděl, kdybych už dávno nečetl z knihovny nějakou jeho Star Trek TNG knihu. A v okolí vidím totéž, případně, že o něm vůbec lidé nevědí. Přitom nevydává jen STar Trek. Je sice pravda, že v poslední době si kupuju jen ST knihy a na čtení jiných si už moc času nenajdu, navíc si je většinou vypůjčím, ale jejich absence by mě velmi zamrzela.
Sart Trek knihy jsou knihy pro fanoušky Star Treku
Bebecha - 12. 07. 2007 17:03

Knihy o Star Treku jsou zaměřeny na úzkou cílovu skupinu lidí. Člověk který ST nezná si ji zřejmě nekoupí a upřímně, pane Kocourku, proč jste si ji koupil vy? Pokud vás knihy z tohoto prostředí nezajímají, neberte ostatním potěšení z nich. Z vaší recenze vyloženě sálá pohrdání touto knihou a všemi, kteří je čtou. Já osobně mám doma většinu knih o ST, které vyšly za posledních cca 10 let, některá je horší, některá lepší. Možná to nejsou složitá psychologická díla, která by se zařadila vedle klasiků světové litaratury, jsou to ale knihy, které si našly svou čtenářskou klientelu a té přinášejí radost. A není snad to snad důležitější než to, zda je Kes "nadpozemsky krásná" nebo ne? Vážená nadace, nespokojený člověk má obvykle potřebu vykřičet svou námitku do světa, proto je ho tolik slyšet. Ale nás naprosto tiše spokojených je spousta. Je nás hodně, jen se neozýváme. Možná je na čase to změnit. Děkuji za Star Trek edici. Děkuji moc!
STAR TREK
Tesa - 12. 07. 2007 17:09

...Voyager má svoje čaro a táto kniha tiež. Mám všetky tituly z edície STAR TREK, ktoré doteraz vydalo nakladateľstvo Laser - jediné, ktoré zotrvalo - a s ich obsahom som viac ako spokojná. Ak sa prekvapivo nechá od vydávania ďalších odradiť osamelým hlasom, zavládne smútok v radoch fanúšikov tohto žánru hneď v dvoch republkách.
Prosím nerušit Star Trek!!
Pomeranc - 12. 07. 2007 17:15

No já už se k článku o knize snad ani nebudu vyjadřovat, všechno to tady padlo. Jenom doufám, že se nakladatelství Laser nenechá otrávit a odradit od vydávání ST knih. Opravdu, je to jedná z mála možností přílivu Star Treku do ČR. Nakladatelství Laser fandím, a už se nemůžu dočkat nových knih.
Star Trek
Tom - 12. 07. 2007 17:17

Opravdu nevím co napsat. Nemám slov k ubohosti (recenze to opravdu není), kterou zde pan Kocourek vyplodil. Jediné co chci je podpořit a zároveň poprosit nakladatelství Laser-books, aby neustupovala od vydávání Star Trek knih u nás.
přímluva
Dea - 12. 07. 2007 17:20

Byl bych dost nerad, aby se jediná negativní 'recenze' stala záminkou pro zrušení edice Star Trek. Uvědomuji si, že důvodů přestat je asi víc, ale prosím nepřehlížet také důvody proč pokračovat. Za jeden z těch důvodů se považuji i já, a věřím, že nás, pravidelných čtenářů této edice, je mnohem víc a ostatní z tohoto fóra jsou jen drobným reprezentativním vzrorkem, který se shodou okolností ocitl právě v centru dění. Proto se připojuji k nemálu ostatních na tomto fóru v přímluvě k nakladatelství Laser, které tak prosím, aby na předešlý text nebralo zřetel. Opravdu totiž nevěřím, že i když na tomto fóru párkrát padlo, že autorem je fanoušek Star Treku (pro mě za mě, ať je třeba bajoranský vedek), názor s ním sdílí i česká komunita fanoušků. Přinejmenším já ne. Krom posledních dvou knih z edice ST od Laseru jsem čelt všechny (Ragnarök zatím tedy také ne, ale i na ten dojde až bude více času), ale soudě podle toho, co o Star Treku obecně vím, se mi nechce věřit, že podstatou této knihy je teorie převádění energie ze systémů simulátoru, nebo jakýkoliv z dalších okrajových a navíc diskutabilních nedostatků této knihy. Poslední věc; Zůstává mi rozum stát nad tím, že někdo, kdo otevřeně přiznává předsudky vůči celé sérii VOY a její osobní neoblibu, má dostatek drzosti román z této řady recenzovat! Za normálních okolností by mi to asi přišlo humorné, ale hrozba zrušení edice pro mě nejsou normální okolnosti. Objektivita sem a osobní názor tam, pchá, takovými otázkami se většinou nezabývám, bolí z toho hlava, ale v tomto případě je autor recenze - s nejvyšší možnou dávkou ironie - mužem na svém místě.
RE: Ad ST Voyager 3: Ragnarök
David Vítek - 12. 07. 2007 17:22

Dostalo se mi odkazu na recenzi knihy Ragnarok. V prve rade me velice nemile prekvapila zdlouhavost celeho clanku (ze by byl recenzent placen od slov a snazil se snad navysit si honorar bezpredmetnymi bludy? :-) Ja jsem uz recenzi napsal celou radu a clanku na nejruznejsi temata jakbysmet - ale uprimne - s takovou recenzi, jakou jsem mel moznost si zde precist, by si obycejne autor jinde ani neskrtnul. Je zcela znatelne, ze je autor naprosto zaujaty vuci Voyageru. A uz toto je dosti alarmujici a je jasne, ze recenze nemuze nikterak vyznit pozitivne, ac by byl pribeh sebelepsi. Recenze ma byt objektivni, nikoliv ovlivnena sympatiemi ci nesympatiemi k tomu ci onomu. Nad nekterymi postrehy jsem se musel skutecne od srdce zasmat, protoze jsem mel nejednou pocit, ze autor vari z vody a opravdu jako by se snazil clanek natahnout, aby jeho honorar dosahl te vysnene castky padesat korun brutto :o))) Myslim, ze je veci kazdeho z nas, co se nam libi a shazovat ctenare jen proto, ze ctou neco, co se recenzentovi nelibi, je dost nedustojne. Ja mam Star Trek rad, precetl jsem za leta cele hromady Star Trek knizek a uznavam, ze ne vsechny byly vydarene. Ale odsuzovat roman jen proto, ze se odehrava v prostredi serialu Voyager (a ktery at si kdo chce co chce rika byl dobry!), je vazne hloupost na entou. Ragnarok je naopak zajimavy a pomerne napinavy pribeh a jeho ceske vydani se, myslim, podarilo. Na tomto miste bych chtel rozhodne podekovat nakladatelstvi Laser, ze i nadale, prestoze prodejnost asi neni dvakrat ruzova, Star Treky vydava. Je to opravdu momentalne to jedine, co cesti Trekkies maji a jedine, nac se mohou v roce tesit. Myslim, ze doposud odvedena prace je hodna obdivu. A ze se nekdy neco nepovede ci se trosku zdrmoli preklad? No jezis, to se stava a uprimne - zkuste si natvrdo prelozit tolik na terminy komplikovane knizky, jakymi ty trekkovské jsou... Abych to jednoduse uzavrel. Tuto recenzi chapu spise jako takovou milou parodii, rozhodne ji neprikladam zadny vyznam ci snad ze bych se jejim obsahem pri vyberu toho, co bych si chtel ci nechtel precist, ridil. Autor by se mel pro priste zamyslet nad tim, zda by se spis nemel venovat psani receptu od nasich babicek. Toliko asi k tomuto tematu. Hawgh.
RE: Sart Trek knihy jsou knihy pro fanoušky Star Treku
Surel - 12. 07. 2007 17:26

Přesně tak. Rád bych připojil také svůj názor. Tato "recenze" si rozhodně tak honosný název nezaslouží, protože objektivitu neviděla téměř ani z okénka vlaku. Na autorovi je jasně vidět, že svět Star Treku je pro něj jen bažinou, do které je nutno vše co nejhlouběji zadupat. Již od začátku textu je jasné, že série Voyager není jeho oblíbenou, neboť by nejraději pro své potěšení posádku již dávno vyvraždil. Také nechápu, jak si někdo může takto vylévat své osobní mindráky, vytrhovat věty zcela kontextu tak, aby co nejlépe posloužily svému účelu, tj. co nejvíce pošpinily práci nakladatelství Laser-books. Tato recenze mě zcela zhnusila a jediné co jsem si odsud odnesl je to, že se sem již nevrátím. Nakladatelství Laser-books bych chtěl jen požádat, aby se tímto "nechutným" příspěvkem pana Kocourka nenechalo zvyklat a pokračovala v záslužné činnosti vydávání Star Trek knih. Věřte mi, že na vašich knihách a ST knihách nakladatelství Netopejr je závislý nejeden skutečný fanoušek tohoto vesmíru.
Pan Kocourek jako recenzent
bony - 12. 07. 2007 17:42

No situace je mnohem horší. Svědomí mi nedalo a tak jsem si našel další recenzi tohoto "autora" ke knize, kterou jsem četl. To, že se můj názor s názory recenzentů rozchází není nic neobvyklého, ale ani další výplod pana Kocourka se nedá nazvat recenzí. A to nejen délkou. Opět se zabývá tématem knihy a srovnává ho, rozebírá, kritizuje. O knize samotné prozradí jen obsah a to až trochu moc podrobněji než je zdrávo. Osobně si vybavuji, že nějak takhle jsem četl některá díla povinné četby na škole. Takový stručný vícuc, který u písemky stačil. Knihu číst nemusím, vše důležité vím. Kdybych měl zrecenzovat Kocourkovy recenze, asi by to taky vedlo, že by se začalo uvažovat o tom, zda vůbec jeho recenze zveřejňovat. (Že bych to opravdu provedl?) Ovšem nenavážel bych se do vydavatelství, které by jeho recenzi vytisklo (existuje takové?). Proto rada závěrem: Když tak opovrhujete sci-fi literaturou (a ST), recenzujte něco jiného. Tuším, že telenovelám by vaše recenze slušela. Jsou dlouhé a o ničem, stejně jako vaše recenze.
Recenze/nerecenze
Lukáš Doul - 12. 07. 2007 17:49

Nedá mi to abych se nepřidal k podpoře nakladatelství Laser-books. Myslím, že nemluvím jen za sebe, když řeknu "kašlete na nějakého pana Kocourka", protože já si práce překladatelů, potažmo celého nakladatelství nesmírně vážím a vždy se těším na další knihu z prostředí ST. Vím že to nemusí být výdělečná činnost, vím že to stojí čas takovou knihu přeložit, připravit k tisku a vydat, ale také vím že to děláte kvůli nám - fanouškům a to je ten hlavní důvod proč si vaší práce nejen já vážím. Nenechte se odradit v tom co děláte, vaše knihy vždy mají výbornou kvalitu a i když může být nějaká slabší, no a co? Nikdo není dokonalý - ani autor ani překladatel. Ještě jednou vám děkuji.
To chce klid
Pavel D. F. Hrubý - 12. 07. 2007 17:49

Po přečtení recenze a reakce nakladatelství se mi zdá, že zde příliš zafungovaly emoce. Doporučil bych volně si vydechnout a teprve potom dělat soudy (pan Tuvok by jistě souhlasil). Vždyť jaká jsou fakta? Přes nepříliš vstřícný přístup našich televizí (nevhodný vysílací čas, vysílání jen některých sezón) si fenomén Star Treku získal v naší zemi celou řadu fanoušků. Ať už jde o kluby zaměřené na ST, webové prezentace, cony nebo soutěž v psaní fanfiction Můstek je váš. Tito lidé si jistě novou knihu z prostředí ST koupí, i když si přečtou nepříznivou recenzi. Mnohem více než na názor jednoho žurnalisty bych se podíval, jak si knížky ST vedou v prodeji. Myslím, že to nebudou nepříznivá čísla, sice občas nějakou starší publikaci v nějakém zapadlém knihkupectví objevím, ale je to spíš výjimka, pokud si člověk nedá pozor a rychle knížku nekoupí, většinou ostrouhá. Když jsem začínal psát, zdrtil mě jeden "expert" takovou kritikou, že by si ode mě pes kůrku nevzal. Kdybych na jeho výlevy dal a na všechno se vykašlal, jistě by to byla škoda. Sice se nepokládám za spisovatele, ale pár úspěchů v soutěžích jsem už zaznamenal. Takže není nutné dát na první dojem jednotlivce. Nedávno jsem se na internetu potkal s dívkou, pro kterou se knížka Imzadi stala, jak ona sama říká, něčím jako Biblí. Tak pokud přece jen dáte na názor jednotlivců, srovnejte si komentovanou recenzi s názorem oné dívky. Říká se, že kdo udělá radost jednomu člověku, jakoby ji udělal celému lidstvu. Takže bych Laseru popřál spoustu radosti, kterou svými nakladatelskými počiny rozdává.
Tady někdo píchnul do vosího hnízda!
Noir - 12. 07. 2007 17:58

Kocourek psát recenze neumí. Neudrží formu, skáče od A k Y a pak zase k B, zasekává se na nepodstatných detailech a nerozumí literární stránce knížky. V téhle recenzi navíc míchá kritiku knížky s kritikou seriálu, a to tak, že to zdrchané klubíčko rozmotá málokdo. Na druhou stranu vyvtýkat mu neobjektivnost je nesmysl-recenze není, nemůže být a ani nesmí být objektivní! Pokud objektivitu předstírá, je to snad úplně nejhorší věc, kterou její autor může udělat. Recenze musí být subjektivní, musí vycházet z osobního prožitku autora a musí odrážet jeho percepci, literární zkušenost a emoce, které při čtení cítil. Na druhou stranu by však recenze měla být nezaujatá-její autor by rozhodně neměl být posedlý tím najít co nejvíc vší-spíš by měl ukázat, čím je knížka jedinečná, v čem zoufalá, co ho osobně zaujalo. A především by ji měl umět zařadit do jistého kontextu (ne žánru!) a recenzovat ji v daném kontextu. A tady Kocourek hanebně selhal. P.S:Osobně si myslím, že ta knížka je neuvěřitelná sračka, překlad stojí za starou bačkoru a neutratil bych za ni ani dvacetikorunu.
RE: To chce klid
Radim Rouče - 12. 07. 2007 17:59

> Mnohem více než na názor jednoho žurnalisty bych > se podíval, jak si knížky ST vedou v prodeji. Myslím, že to nebudou > nepříznivá čísla, sice občas nějakou starší publikaci v nějakém > zapadlém knihkupectví objevím, ale je to spíš výjimka, pokud si > člověk nedá pozor a rychle knížku nekoupí, většinou ostrouhá. Bohužel vás musím zklamat, ST sice může z knihkupectví rychle zmizet, ale za to "vděčíme" jen a jen tomu, že knihkupci si berou pouze několik kusů Star Treku. A s ohledem na přetlak na knižním trhu už zásoby nedoplňují - vezmou raději jiný, novější titul. To se pak prodejnost soudí špatně... Jinak bych chtěl všem poděkovat za krásná slova plná podpory, ani ve skrytu duše jsem nedoufal, že by naše práce mohla někdy dostát takového ocenění. Děkuji.
RE: To chce klid
bony - 12. 07. 2007 18:03

Souhlas. Ovšem je nutno se na tuto "recenzi" podívat z úhlu nakladatelství. Pokud někdo ztrhá knihu, je to jeho právo. Kniha může stát z prd, ale když se pustíš do kritiky samotného nakladatelství, potažmo čtenářů, je to o něčem jiném. Osobně čekám na vysvětlení pana Kocourka. Přirovnal bych to spíš k praktikám konkurenčního boje, kdy se nasazují takovéto zbraně. Osobně si myslím, že někdo, kdo neumí psát recenze, je prostě nemá publikovat, dokud se to nenaučí(ať je píše, zveřejňuje na svých stránkách nebo nechá ležet v šuplíku, budiž, ale když s tím jde ven ať to aspoň vypadá jako recenze,prosím). No a teď si jdu číst na seriózní stránky, kde pod titulem recenze bude recenze.(Ou taky útočím na třetí subjekt jako pan Kocourek, no nic.)
RE: RE: To chce klid
Noir - 12. 07. 2007 18:06

Nicméně pravda je, že překlad je opravdu ubohý. Pokud nakladatelství nedokáže u nějaké řady zajistit přijatelný překlad, kvalitního redaktora odpovědného za jazykovou i věcnou stránku a následně korektora, který by ty tragédie vychytal, je jasné, že o budoucnosti řady (která navíc zřejmě nevynáší) bude dost uvažovat. Vydávat špatné věci špatným způsobem je totiž velmi špatná reklama...
RE: RE: To chce klid
James F. Kirk - 12. 07. 2007 18:08

> Osobně čekám na vysvětlení pana Kocourka. Na to jsem též zvědavý.
Knižka
Joseph - 12. 07. 2007 18:13

Na slovensku ma posledna knizka z edicie Star Trek Voyager podporu ( posledna novinka na www.star.trek.sk ) a predava sa vo viacerych internetovych obchodoch, ja sam som si ju kupil a tesim sa na dalsie vydania.
Knižka
Joseph - 12. 07. 2007 18:13

Na slovensku ma posledna knizka z edicie Star Trek Voyager podporu ( posledna novinka na www.star.trek.sk ) a predava sa vo viacerych internetovych obchodoch, ja sam som si ju kupil a tesim sa na dalsie vydania.
RE: To chce klid
T_Ana - 12. 07. 2007 18:34

Dobrý den, přečetla jsem si tu "recenzi" i příspěvky. Star Trek nám ukazuje ideály a podněcuje fantazii, bez něj by byl nejen můj život šedivější. Není to "vysoká" literatura, ale v knihkupectví si ho vždycky najdu. Chápu, že pro nakladatelství je důležitá i prodejnost knih a proto by bylo dobré Laser podpořit nejen slovy. Já osobně si pořizuji novou větší poličku na své Star Trek knihy a doufám, že se mi bude i nadále plnit.
RE: Tady někdo píchnul do vosího hnízda!
bony - 12. 07. 2007 18:57

Na druhou > stranu vyvtýkat mu neobjektivnost je nesmysl-recenze není, nemůže být > a ani nesmí být objektivní! Pokud objektivitu předstírá, je to snad > úplně nejhorší věc, kterou její autor může udělat. Recenze musí být > subjektivní, musí vycházet z osobního prožitku autora a musí odrážet > jeho percepci, literární zkušenost a emoce, které při čtení cítil. Tuším, že recenze je objektivní, zatímco kritika (v tomto případě literární) má být subjektivní.
RE: Star Trek
lagga - 12. 07. 2007 18:58

Drazí z Laser-books, vezměte prosím na vědomí, že trekkisti mají stále zájem o Star Trek, který vydáváte. Ragnarök se povést nemusel, ale je to pouze a jen 1 knížka z mnoha. Majitel Netopejra se dušuje, že Star Trek vydává jako srdeční záležitost. (Pomineme že jen jednou za rok, přinejlepším.) A já doufám a pevně věřím, že to samé je i u vás. Jestli k vůli jedné špatné recenzi zrušíte celý Star Trek i všechny slibné plány pro letošní rok a léta následující, tak panu Jirkovskému neodpustím ani to, že nedorazil na CzechTRek minulý rok. Za stažení Star Treku z trhu si do té Plzně dojedu a budu mu bušit na vrata, dokud nepředám minimálně jednu facku. Voyager je seriálová řada, která je opovrhovaná mnoha fanoušky, ale stejně se na ní všichni díváme. Rozhodně je to lepší než Ulice, Růžová zahrada, Terminátor recyklovaný po xté, filmy které pouští televizní kanál Film+ a nepřeberná řádka knížek, kterou můžete vidět i v takovém nákupním středisku jako je Luxor. (Proč jen je Shrek3 takový trhák ?) Zamyslete se nad tím, že Star Trek tu má svoji základnu fanoušků, kteří vám každé vydání s láskou odkoupí. A že vlastně je to řada už pevně zavedená, ne jako třeba New Weird. Ten o sebe musí bojovat s každým novým titulem. A já mu přeji jen to nejlepší, i když nerozumím, o čem vypráví. Už jste se rozhodli a pustili do řady ST Voyager, tak prosím nebuďte nešťastní, po jednom neúspěchu. Každá ediční řada má životní nit podobnou sinusoidě. Díky, že jste dočetli až sem. Přeji Laseru-books dlouhý a blažený život !
RE: RE: Tady někdo píchnul do vosího hnízda!
bony - 12. 07. 2007 19:12

> Tuším, že recenze je objektivní, zatímco kritika (v tomto případě > literární) má být subjektivní. Ale může to být obráceně. Zrovna jako bernou minci bych to nebral.
Star Trek
Laser - 12. 07. 2007 19:13

Vážení trekkies a další příznivci Star Treku, díky podpoře vyjádřené našemu nakladatelství jsme se rozhodli v edici nadále pokračovat, omlouváme se, pokud jsme vás naším váháním vystrašili. Prodejnost Star Treku není nijak oslnivá a pohybuje se na hranicích návratnosti, proto jsme také po celkem dlouhou dobu nic nového nevydávali. Letos jsme se po dohodě s fanoušky tohoto fenoménu nechali přesvědčit a chtěli se ke Star Treku vrátit ve velkém stylu. Možná se vám zdá, že přemýšlet o zrušení na základě jedné recenze na slabší titul je přehnané, ale když jde o recenzi napsanou dle našich informací jedním z fanoušku Star Treku, pak je jistá pochybnost zřejmě na místě. Naše oznámení bylo myšleno i jako výzva právě vám, zda zastáváte názory zmíněné v recenzi nebo ne. Pokud by totiž samotní trekkies ztráceli o knihy zájem, pak by edice skutečně smysl neměla. Knih, které se neprodávají nějak oslnivě je samozřejmě spousta, v tom případě je buď nutné jejich vydávání zastavit, pokud se knihy skutečně nevyplácejí, nebo vydržet, vyslechnout zájem čtenářů a doufat ve zlepšení situace, díky vám jsme zvolili druhý postup. Nečekáme nějaké skvělé prodeje, na to je komunita Star Treku přeci jen dosti uzavřená, ale snad se situace zlepší nebo nevyhnutelně dojde k dalšímu mírnému zdražení. Právě teď připravujeme další Star Trek a věřte, že když vás uprostřed práce někdo začne kritizovat z vydávání slátanin, moc chuti vám to nepřidá. Star Trek možná nejsou knihy nadprůměrných kvalit, ale to od nich snad ani nikdo nechce, pokud nepřestanou přinášet radost. Snad jich tedy v Laseru vyjde ještě spousta.
RE: Star Trek
bony - 12. 07. 2007 19:22

Nebylo by ovšem marné, kdyby došlo v rámci komunity trekkies k dohodě a vzniklo pro překladatele jakési vodítko, jak některé pojmy překládat. Něco jako ve své době "bible" pro scénáristy ST před zahájením tvorby TNG. Postupně by se tak team mohl rozrůst a byli by lidé i na zpětnou kontrolu, protože osobně vím, že je těžké odhalit ve vlastním textu nějakou nesrovnalost. Star treku a sci-fi zdar a mnoho zábavných večerů s nakladatelstvím Laser. PS:Tato příručka by se dala použít i pro překlady epizod. Nemělo by se stát, že se vyskytnou různé pojmy pro tu samou věc:fotonové-photonové-světelné-částicové torpédo.
RE: RE: Star Trek
Radim Rouče - 12. 07. 2007 19:26

> Nebylo by ovšem marné, kdyby došlo v rámci komunity trekkies k dohodě > a vzniklo pro překladatele jakési vodítko, jak některé pojmy > překládat. Něco jako ve své době "bible" pro scénáristy ST > před zahájením tvorby TNG. Postupně by se tak team mohl rozrůst a > byli by lidé i na zpětnou kontrolu, protože osobně vím, že je těžké > odhalit ve vlastním textu nějakou nesrovnalost. > Star treku a sci-fi zdar a mnoho zábavných večerů s nakladatelstvím > Laser. > PS:Tato příručka by se dala použít i pro překlady epizod. Nemělo by > se stát, že se vyskytnou různé pojmy pro tu samou > věc:fotonové-photonové-světelné-částicové torpédo. Výčitky na překlad jsou bezpředmětné, překlady Star Treku v nakladatelství Laser jsou na vysoké úrovni. Žádné problémy, které zmiňujete, se v našich překladech naštěstí nevyskytují, zčásti díky mé redakci, zčásti díky tomu, že naše knihy překládají lidé ST znalí. Slovník ustálených ST pojmů je k nalezení na Warp.cz.
RE: Star Trek
Kniga - 12. 07. 2007 19:31

Diky!
RE: RE: RE: Star Trek
bony - 12. 07. 2007 19:37

> Výčitky na překlad jsou bezpředmětné, překlady Star Treku v > nakladatelství Laser jsou na vysoké úrovni. Žádné problémy, které > zmiňujete, se v našich překladech naštěstí nevyskytují, zčásti díky > mé redakci, zčásti díky tomu, že naše knihy překládají lidé ST znalí. > Slovník ustálených ST pojmů je k nalezení na Warp.cz. Spíš mi šlo o to sjednocení, některé překlady v Netopejru nebyli zrovna košér. Jinak o tom slovníku jsem nevěděl, takže dík za odkaz.
RE: RE: RE: RE: Star Trek
Radim Rouče - 12. 07. 2007 19:40

> Spíš mi šlo o to sjednocení, některé překlady v Netopejru nebyli > zrovna košér. Jinak o tom slovníku jsem nevěděl, takže dík za odkaz. Ano, Netopejr si razil svou cestu, je to jeho právo, já se nicméně snažím terminologii zachovávat konzistentní s moderním TV překladem.
RE: Recenze/nerecenze
Eliška J. - 12. 07. 2007 19:49

> "kašlete na nějakéhon pana Kocourka", Tuto část věty bych nejraději vykřičela do světa, avšak mám dojem, že v tak rozbouřené diskusi buse spíš slyšet šepot. Co se týče té recenze, tak jsem zaťala zuby a přečetla ji celou a souhlasím většinou se vším, co se o ní tady napsalo. Nakladatelství Laser books bych chtěla moc poděkovat za práci, kterou odvádí. I já se přidávám k prosbě o zachování Star Trek série, protože jako celek je unikátní. A proto přeslechněte prosím jeden výkřik nespokojeného člověka a snažte se poslouchat šepot spokojených čtenářů, mezi něž se řadím.
RE: Star Trek
Tom - 12. 07. 2007 20:35

Mockrát díky....dobrých zpráv není nikdy dost.......a tahle obzvlášť potěší.
Poděkování Laseru
Torak - 12. 07. 2007 20:53

Chtěl bych poděkovat nakladatelství Laser za jeho vstřícný přístup ke skutečným fanouškům Star Treku. Pana Kocourka za fanouška považovat nelze, protože jeho cílem je destrukce vydávání knižního Star Treku u nás. Ke knihám ze série Voyageru řeknu jen málo. Vlastní televizní seriál příliš neobdivuju, ale pořád je to součást světa Star Treku a jako takový je ho třeba brát. Stejně tak je třeba brát knihy jako součást světa tvořeného seriálem a posuzovat je v jeho kontextu. A jak už jsem psal, Voyager příliš nemusím, ale knihy kupuju všechny právě kvůli tomu světu, který reprezentují. Pokud se mi některá kniha vysloveně nelíbí, pak její koupi beru alespoň jako podporu této ediční řady. Myslím, že Laser si to za svou snahu rozhodně zaslouží. Laser dělá pro české Trekkies obrovskou službu, za kterou by pan ÚdajnýTrekkie Kocourek měl být neskonale vděčný a nebo alespoň mlčet. Toť můj neskromný názor.
Necháte ze sebe dělat voly?
Black - 12. 07. 2007 22:06

Copak nevidíte, jak vámi velebený Laser z vás dělá blbce? Nejdříve na základě JEDINÉ!!! recenze dramaticky (kdyby to šlo, tak určitě svůj příspěvek doplní zvuky smutečního pochodu) oznámí, že končí s vydáváním ST. Pak se nechá vychvalovat, že milostivě dělá to, co je jeho náplní práce a zdrojem obživy (tedy že vydává knihy). Nakonec všem sdělí, že díky té obrovské vlně solidarity (od cca 15 trekistů) bude tedy laskavě pokračovat dál, a jen tak mezi řádky naznačí, že to nebude zadarmo a lze očekávat zvýšení cen. To vše během jediného dne, či spíše odpoledne!!! Tak tomu říkám koncepční práce... Nebo taky vrchol demokracie, kdy "hlas lidu" určuje, co bude nakladatelství vydávat. Chabá finanční kondice Laseru je veřejným tajemstvím. Stesky překladatelů o dluzích za odvedenou práci byly k přečtení v některých diskusích na fantasyplanet. Teď tomu ale konečně začínám rozumět. Pokud je tato "firma" vedena a řízena takovým chaotickým způsobem, kdy o jeho vydavatelské strategii rozhoduje jedna negativní recenze a patnáct nadšenců, pak se není čemu divit. Nebylo by tedy poctivější říct - děláme to blbě, proto se naše knížky neprodávají a ne všechno svést na jednoho recenzenta a jednu negativní recenzi?
RE: NEsouhlasím
Fleet Admiral - 12. 07. 2007 22:13

Naprosto souhlasím! Snad to Laser nakonec nevzdá... F. A. > Važený pane, > > leč to je možná nemístné, dovolil bych si Vám doporučit ve svých > budoucích recenzích nevyjadřovat ani tak svůj osobní názor a spíše > zaměřit své síly na psaní recenzí nestranně. Ne každý má stejný vkus > jako vy, ale podle mého, i kdyby všichni měli na knihu stejný názor > jako vy, nemyslím si, že by to byl důvod k psaní toho, co jste > napsal. Zamýšlení typu "proč vůbec vydávat" jsou už podle > mého donebevolající a pro mnohé i urážlivé. > > Osobně se připojuji ke zde prosazovanému názoru - Star Trek knihy by > se podle mého u nás vydávat měly, mají zde potřebné publikum a to, že > se nelíbí všem, kdo na ně narazí, to se dá říci bez výjimky o každé > knize, která se u nás (nebo někde jinde) prodává. Nakladatelství > Laser bych tímto požádal o to, aby nad knihami s temtikou Star Treku > "nelámalo hůl" a pokračovalo s jejich vydáváním.
RE: Star Trek
Pike - 12. 07. 2007 22:28

Děkujeme mnohokrát!! I my se pokusíme důvěru nezklamat!! Startrekové romány jsou pro mnohé z nás součástí života a vždy se těšíme na každý další román. I když to není nějaká špičková literatura, máme tyto knihy rádi. Díky
RE: Necháte ze sebe dělat voly?
Martin Šust - 12. 07. 2007 22:44

Milý pane Blacku, tentokrát nebudu psát za nakladatelství Laser, ale za sebe, však jste mě už několikrát neváhal slovně napadnout. Vaší nenávistí vůči Laseru jsem si vědom, ostatní však zřejmě nikoli, i když to není první útok. Kdo by si však podobné ublížené výkřiky měl pamatovat. Leží vám toho v žaludku zřejmě dost, mohu se jen dohadovat pro které z konkurenčních nakladatelství tolik horujete, ale je to asi jedno. Pro ukázku uvedu pár věcí z Fantasy Planet. Např. když má Laser dostat nějakou cenu: Takže není důležité mít načteno, stačí vědět, které knihy patří mezi vyvolené a odpad... Hádám, že zásadní a jediné měřítko je nakladatel - Laser, Triton, Polaris - zásadně vhodné. Classic, Fantom Print, Návrat - odpad. Teď už chápu podle jakého klíče se hodnotí knihy na FP... A o zhoršení image Akademie bych strach neměl, tato cena zajímá jen těch dvacet nadšenců, kteří posílají své hlasy. Její prestiž je ještě níž než bod mrazu... Nebo když můžete vytáhnout jakoukoli špínu, viz. http://www.fantasyplanet.cz/knihy_detail.asp?id=2251 Nemá cenu s vámi jakkoli diskutovat, vysvětlovat, o to už jsem se jednou pokusil. Každý ať si vlastní názor udělá sám dle vašich reakcí stran Laseru.
RE: Necháte ze sebe dělat voly?
Torak - 12. 07. 2007 22:45

> Copak nevidíte, jak vámi velebený Laser z vás dělá blbce? Nejdříve na > základě JEDINÉ!!! recenze dramaticky > (kdyby to šlo, tak určitě svůj příspěvek doplní zvuky smutečního > pochodu) oznámí, že končí s vydáváním ST. Pak se nechá vychvalovat, > že milostivě dělá to, co je jeho náplní práce a zdrojem obživy (tedy > že vydává knihy). Nakonec všem sdělí, že díky té obrovské vlně > solidarity (od cca 15 trekistů) bude tedy laskavě pokračovat dál, a > jen tak mezi řádky naznačí, že to nebude zadarmo a lze očekávat > zvýšení cen. To vše během jediného dne, či spíše odpoledne!!! Tak > tomu říkám koncepční práce... Nebo taky vrchol demokracie, kdy > "hlas lidu" určuje, co bude nakladatelství vydávat. > Chabá finanční kondice Laseru je veřejným tajemstvím. Stesky > překladatelů o dluzích za odvedenou práci byly k přečtení v některých > diskusích na fantasyplanet. Teď tomu ale konečně začínám rozumět. > Pokud je tato "firma" vedena a řízena takovým chaotickým > způsobem, kdy o jeho vydavatelské strategii rozhoduje jedna negativní > recenze a patnáct nadšenců, pak se není čemu divit. Nebylo by tedy > poctivější říct - děláme to blbě, proto se naše knížky neprodávají a > ne všechno svést na jednoho recenzenta a jednu negativní recenzi? Ehm, jak jen něžně naznačit, že žijete asi na Marsu? Ono se vydávání knižního Star Treku nedá označit za zlatý důl, ono se to dokonce dá dost obtížně označit i za výdělečný podnik. Ono tu jaksi není tolik nadšenců, kteří by kupovaly knihy Star Trek v takovém množství, aby na tom mohlo jmenované nakladatelství vydělat. Pokud by se chovali opravdu čistě tržně, už bychom nejspíš nikdy žádný jiný Star Trek na pultech našich knihkupců neviděli. Jen díky dobré vůli a ochotě spolupracovat s fanoušky se Star Trek u nás ještě vydává. Tuto snahu pak někteří (viz recenze) zákeřně torpédují. A že bude Star Trek o něco dražší? Myslím, že ceny se drží poměrně dlouho na slušné úrovni a jejich určité zvýšení jsem čekal už s novým titulem z řady Voyager. Takže pro mně by to nebylo překvapující i bez téhle diskuze.
RE: Necháte ze sebe dělat voly?
mum - 13. 07. 2007 00:40

> Copak nevidíte, jak vámi velebený Laser z vás dělá blbce? Blacku, Blacku... Tož musím uznat, že představa E. Kocourka v roli hořícího Reichstagu má něco do sebe. A nedělám si ani iluze o solidnosti českého scifisticko-nakladatelského podhoubí, protože, přiznejme si to, jsou to nakonec zase jenom fanové a fanové si šli po krku odjakživa. :-) Ale opravdu pochybuju, že by Laseru stálo za to pořádat takovouhle šarádu, jen aby jim u fandů ST prošlo případné zdražení o nějakých deset korun. Konec konců zdražili už v minulosti a kupujeme je dál, tak co. Z něčeho konec konců být živi musí. Už jen přeložit knížku není levná věc, natož ji pak dostat do tisku a na pulty... a vzhledem k tomu, že jsou na českém trhu jediní, kdo se Star Trekem vůbec zabývá, můžeme být myslím rádi, že jsme rádi. Snad jen klasická řada mi chybí ke spokojenosti. Nic proti Picardovi, Janewayové, Siskovi a eventuelně někdy v budoucnu i Archerovi, ale Spock je Spock. :-) A přiznejme si, Netopejr v posledních letech opravdu, ale opravdu moc nestíhá...
Kde je Kocourek???
BorgDog - 13. 07. 2007 04:51

Tak jsem se bohužel dostal na tento web až pozdě, abych přidal svůj názor, ale učiním tak stejně. Přečetl jsem si recenzi pana Kocourka a kroutím nad tím hlavou. Vzpomněl jsem si, jak kdysi v Ikarii vyšel překlad americké recenze Howarda Weinsteina, kde autor označoval veškerou Star Trek literaturu za brak a právě pan Kocourek k němu napsal oponenturu, a sice brilantně vyargumentovanou obhajobu ST literatury. Mé srdce fanouška tenkrát zpívalo - přesně takhle bych to napsal, kdybych měl jeho znalosti, inteligenci a přehled, říkal jsem si, a nic na tom nezměnil fakt, že s některými hlavně politickými názory pana Kocourka jinak bytostně nesouhlasím. Když ale teď čtu tuto recenzi na Ragnarok, to házení bláta na Star Trek knihy všeobecně, mnohem horší, než v původním Weinsteinově hodnocení, kde vůbec nesejde na tom, zda je tato jedna konkrétní kniha dobrá či ne, musím se ptát - KDE JE KOCOUREK?! Nebo přesněji, abych parafrázoval jednu Nassredinovu bajku: Pokud tuto recenzi napsal Kocourek, kdo potom psal tu obhajobu v Ikarii? A pokud článek v Ikarii psal Kocourek, kdo stvořil tohle? Snad zlý dvojník ze "Zrcadlového" vesmíru? A když vidím, 58 dosti ostrých příspěvků, jeden každý proti této recenzi a názorům v ní - kde je obhajoba pana Kocourka teď? Proč tu není, aby řekl svoje? Pokud bych já vyslovil podobný soud a stál si za ním, určitě bych po takovém ohlasu cítil minimálně potřebu, se svých slov zastat a přesvědčit kritiky, že se mýlí. Takže potřetí a naposled - KDE JE KOCOUREK?!?! P.S.: A nic ve zlém, ale ty dva příspěvky od Laseru mě docela pobavily. Nevím, kdo je doopravdy psal, ale nevěřím, že by moudří lidé v nakladatelství takového věhlasu rušili celou Star Trek edici jen kvůli JEDINÉ recenzi tohoto druhu. Nicméně jako "test důvěry" ostatních to byl vynikající taktický tah - sláva Tal Shiaru! :-)
Star Trek
Martin Šust - 13. 07. 2007 06:47

Ty reakce Laseru jsem psal po dohodě s panem Jirkovským a za vědomí Radima, editora řady. Rád bych, aby se rozlišovalo, že tam nestálo "řadu zrušíme", ale "uvažujeme o zrušení". Šlo o to, že text pana Kocourka nehodnotí kvality knihy, ale také kvalitu nakladatelské práce, za kterou si rádi stojíme, a dělá to z pozice fanouška. Kniha samotná je jako většina knih z tohoto prostředí chápána jako "komerčně orientované" čtivo a stejně jako u románů z prostředí RPG světů nelze očekávat, že na ní budou pět recenzenti ódy (to ani neočekáváme, v Pevnosti bych jí osobně nedal víc než 30-40 procent a vůbec nikdo z Laseru by se nad tím nepozastavil). Nejde tu o to, že ta recenze je záporná, jde o to, jakým způsobem je napsaná a co přesně nakladateli vytýká. Jiná věc je prostě to, že v recenzi zaznívá ostré odsouzení kvalit nakladatele a jeho výběru knihy, přitom jde o číslovanou řadu vydávanou ve stejném pořadí jako v USA a myslím, že ačkoli je překlad a odborná redakce ze strany samotných trekkies, Laser tu nezanedbal korektury ani redakční práci, určitě ne natolik, aby se musel stydět v porovnání s ostatními nakladateli. Navíc nesouhlasím ani s tím, že by práce trekkies (překladatele a editora řady) byla nějak hluboce podprůměrná, vše se prostě nesmí měnit s kvalitou knihy samotné. Zpět k našemu "zvažování zrušení" - někomu to možná přijde jako přehnaná reakce, ale zde je na místě zdůraznit, že Star Trek edice není klasickou řadou, ale z velké části skutečně službou fanoušků a nakladatele pro fanoušky. Nechci to nijak zdůrazňovat, kdyby se peníze do knih vložené nevrátili vůbec, tak by Star Trek nevycházel, nakladatelství Laser kolem sebe rozhodně nechce stavět slavobrány. Pokud však někdo ze samotných trekkies útočí na nakladatelskou práci s tím, že v překladu chybí části textu a především, že už vydání románu samotné je špatné, pak se dostáváme k důvodu, proč bylo nutné se nad věcí zamyslet. Jenže ani my jsme netušili, co mezi fanoušky spustíme. Trekkies jsou velice organizovaní a aktivní, umějí se postavit za svou věc a svůj nesouhlas projevili nejen v této diskuzi, ale i jinde. Během jednoho dne jsme se tak od úvah nad budoucností edice opět vrátili k tomu, že se pokusíme vydávat více knih ze Star Treku a s větší periodicitou snad přijde i větší prodej. Ano, je to hodně i o penězích, můžeme být k trekkies vstřícní, ale nejde to dělat na úkor jiných knih. Když se však zvedla vlna obhajoby této edice, tak nám na kritice jediného recenzenta opravdu nemůže tolik záležet. Doufám, že tyhle věci tu skutečně nebudu muset vysvětlovat neustále dokola a dokola.
Tak tohle je asi nejbizarnější diskuze od slavného...
Aiax - 13. 07. 2007 06:52

Tak tohle je asi nejbizarnější diskuze od slavného Arsianu na Fantasyplanet blahé paměti. A navíc, myslím, i první, která na Fantasyi překročila 10 příspěvků :))
RE: Necháte ze sebe dělat voly?
Kniga - 13. 07. 2007 07:10

Blacku, Blacku, blahoslaveni chudi duchem, ze....
Ctenari Star Trekovych knih
Kniga - 13. 07. 2007 07:16

Pokud mate radi knizky ze sveta ST tak by se vam mohlo libit forum http://starnet.startrek.cz . jeto forum o vsem moznem a je tam i auditko o ST knizkach, takze kdo si o nich rad popovida (a kdo rad pomluvi pana Koucourka :D) at nevaha a zavita tam :)
RE: Star Trek
Matej 'Hroch' Hargas - 13. 07. 2007 15:06

ne ze bych souhlasil s Blackem, ale taky se mi to zda povedeny marketingovy tah. to jen na okraj, jsouc ex-studentem marketingove komunikace mohu jen smeknout, jestli to bylo planovane a jeste vic, jestli nebylo. obrovska podpora fanousku sa projevila stejne. nejde o to, jestli tech reakci bylo 15 - tolik postu za tak kratkou chvilu se na tomto serveru neobjevi casto. kdyz uz se tu ale objevi i zastupci laseru - zvazovalo se nekdy, ze by se romany k vydani vybirali podle kvalit pribehu? protoze vydat VSECHNO, to se mi zda nadlidsky ukol. tech knih je uz ted vic nez dveste a kazdy rok priboudaji nove, i kdyz uz ne takovym tempem jako kdysi...
RE: RE: Star Trek
Radim Rouče - 13. 07. 2007 15:21

> kdyz uz se tu ale objevi i zastupci laseru - zvazovalo se nekdy, ze > by se romany k vydani vybirali podle kvalit pribehu? protoze vydat > VSECHNO, to se mi zda nadlidsky ukol. tech knih je uz ted vic nez > dveste a kazdy rok priboudaji nove, i kdyz uz ne takovym tempem jako > kdysi... Ano, každá nová kniha v USA mi ubírá několik minut života, pokaždé se zděsím, že tuto řadu budu editovat až do důchodu :) Už nějakou dobu přemýšlím o změně vydavatelského modelu edice, pamflet pana Kocourka na problém jisté nevyrovnanosti jednotlivých románů i v rámci jediné řady také upozornil, na druhou stranu to není změna, kterou by bylo možné provést lehce. Pro příštích několik let - bude-li tu s námi ST tak dlouho - nejspíš budu upřednostňovat nečíslované (delší, lepší) romány nad číslovanými, nicméně i ty by měly v té či oné podobě zůstat zachovány.
RE: RE: RE: Star Trek
Matej 'Hroch' Hargas - 13. 07. 2007 15:38

pane rouce, to je presne to, na co jsem se ptal. vybirat si necislovane romany se mi zda dobry pristup, ja uz taky filozofoval nad tim, jestli by z marketingoveho hlediska nebylo rozumne preferovat take napriklad romanove serie (v ramci jedne edice nebo crossovery, jako invasion!, double helix, millenium a pod.) - podle meho nazoru to s temito knizkami je jako s dvoudilnymi epizodami: je vetsi sance, ze si nekdo koupi vsechny knizky serie. stejne to vypada tak, ze pocket books v posledni dobe nic jineho nevydavaji :) sorry za off-topic, ja vim, ze se tady strhava pan kocourek :)))))
RE: RE: RE: RE: Star Trek
Radim Rouče - 13. 07. 2007 15:44

> pane rouce, to je presne to, na co jsem se ptal. vybirat si > necislovane romany se mi zda dobry pristup, ja uz taky filozofoval > nad tim, jestli by z marketingoveho hlediska nebylo rozumne > preferovat take napriklad romanove serie (v ramci jedne edice nebo > crossovery, jako invasion!, double helix, millenium a pod.) - podle > meho nazoru to s temito knizkami je jako s dvoudilnymi epizodami: je > vetsi sance, ze si nekdo koupi vsechny knizky serie. stejne to vypada > tak, ze pocket books v posledni dobe nic jineho nevydavaji :) Problém je v tom, že ty nejzajímavější knihy se dají naneštěstí vydávat pouze z prostředí TNG. Třeba takové Millenium, to je skvost, ale je k němu třeba pokročilá znalost seriálu Deep Space Nine, a tu většina českých čtenářů postrádá. Stejný problém je s jinak čtenářsky vděčnými crossovery...
RE: Ad chybějící řádky
Jan Vaněk jr. - 13. 07. 2007 15:52

> bych dodal pouze to, že na stránce 115 žádný text nechybí. To je zajímavé: ve scanu originálu dostupném na http://www.sendspace.com/file/qawgf9 jsou mezi odstavci > "This is the Federation envoy," Chakotay repeated. "Let us aboard!" a > Harry Kim flashed and vanished. ještě tři > "They still ..." Rollins began. > Just then the cruiser's main batteries fired, from the side where the shuttle had first approached - but where they no longer were. > "Good." He turned to see that Kim was in position. "Energize."
RE: RE: RE: RE: RE: Star Trek
Matej 'Hroch' Hargas - 13. 07. 2007 15:54

> Problém je v tom, že ty nejzajímavější knihy se dají naneštěstí > vydávat pouze z prostředí TNG. Třeba takové Millenium, to je skvost, > ale je k němu třeba pokročilá znalost seriálu Deep Space Nine, a tu > většina českých čtenářů postrádá. Stejný problém je s jinak čtenářsky > vděčnými crossovery... ano, s nazorem na millenium souhlasim v obou bodech. myslim si ale, ze by tedy mel fungovat nejen TNG ale taky VOY, ten je ceskemu a slovenskemu divakovi/ctenari taky dobre znamy. a taky se v posledni dobe sklada ze samych dvoudilu :) nechci vam ale mluvit do prace, nemam o ni az takovy prehled jako vy. jen sem chtel vyuzit prilezitost zbavit se par napadu, co se ve mne uz delsi dobu vrtely :)
RE: RE: Ad chybějící řádky
Radim Rouče - 13. 07. 2007 16:16

> > bych dodal pouze to, že na stránce 115 žádný text nechybí. > > To je zajímavé: ve scanu originálu dostupném na > http://www.sendspace.com/file/qawgf9 jsou mezi odstavci > > > "This is the Federation envoy," Chakotay repeated. > "Let us aboard!" > > a > > > Harry Kim flashed and vanished. > > ještě tři > > > "They still ..." Rollins began. > > > Just then the cruiser's main batteries fired, from the side > where the shuttle had first approached - but where they no longer > were. > > > "Good." He turned to see that Kim was in position. > "Energize." Pane Vaňku, prosím, když už cítíte tu naléhavou potřebu komentovat věci, o kterých nic nevíte, vezměte si alespoň k ruce materiál, o kterém se právě mluví. Pokud knihu na str. 115 otevřete (což bych čekal, než sem vůbec něco napíšete), zjistíte, že vámi citované tři odstavce v překladu knihy jsou.
RE: Kde je Kocourek???
Dea - 14. 07. 2007 20:04

On 'Kocourek' není 'Black'.... ?
RE: RE: Necháte ze sebe dělat voly?
Black - 14. 07. 2007 22:00

> Blacku, Blacku, blahoslaveni chudi duchem, ze.... Ježíši, tohle bych si o trekistech nedovolil tvrdit ani já, ale když tak čtu všechny ty komentáře, tak bych možná s váma i souhlasil. Řekněme to takto - ne všichni, jen určitá část.
RE: RE: Necháte ze sebe dělat voly?
Black - 14. 07. 2007 22:50

> Nemá cenu s vámi jakkoli diskutovat, vysvětlovat, o to už jsem se > jednou pokusil. Každý ať si vlastní názor udělá sám dle vašich reakcí > stran Laseru. Víte, takto končily všechny naše "diskuse" na FP. V okamžiku, kdy měly přijít na řadu argumenty z vaší strany, tak jsem se dozvěděl, že se mnou nemá cenu diskutovat. Přitom mi bohatě stačí - nesmysl, Laser svým překladatelům nikdy nic nedlužil. Ovšem to nejde, protože ty jejich stesky na FP jsou dohledatelné. S dokázáním "protekce" některých nakladatelství je to už ošidnější. Ale stačí si sečíst jedna a jedna. Jste zaměstnanec Laseru a blízký spolupracovník Tritonu, šéfredaktor Magazínu SFF, redaktor Pevnosti, šedá eminence na fantasyplanet a k tomu jste angažovaný v Cenách akademie (netuším, jaké je tam vaše oficiální postavení, ale myslím, že jste člověk, který shodou okolností sčítá hlasy a jeden z prvních, který ví, jak vše dopadlo). Určitě se ale nejedná o střet zájmů, vše je košér. Chápu, je to určitě nepříjemné si to takto "na plnou hubu" přečíst, zvlášť, když nic z toho, co jsem napsal není lež, že? Pak je jedinou obranou odmítnout diskusi (chybí vám argumenty) nebo mě rovnou osočit z nějaké nenávisti vůči vám, Laseru (černochům, židům atd. - no prostě "vrátit úder" a odvést tak pozornost od tématu). Špína by bylo, kdybych napsal, že berete úplatky. To je LEŽ a nikdy jsem to taky netvrdil. Ale za vším, co jsem napsal (a co citujete) si stojím. Pro vás to špína bude, protože jsem asi jeden z mála, kdo si dovolil na plno říct nepříjemnou pravdu, a to bolí... Takže si taky stojím za tím, co jsem napsal o vašem divadélku kolem vydávání ST. Místo rozumné odpovědi jsem se jen dozvěděl, že nenávidím Laser (budete se divit, ale "laserovkama" jsem doslova odchovaný a mám prakticky všechny jejich knihy z devadesátých let), že je to ublížený výkřik (sic!!! proč ublížený?), že asi horuju pro nějaké konkurenční nakladatelství (sorry, ale já nejsem na výplatní listině dvou různých nakladatelství, dokonce ani jednoho jediného). Já jen nesnáším ten "kult osobnosti", který se tady snažíte stvořit. Laser prostě vydal špatnou knihu, ani překlad nebyl nijak zářný. No, stane se, otřepeme se a jedeme dál. Ovšem v Laseru se z toho stane okamžitě komplot pro němu. Nezlobte se, ale považuju vás za profesionála, takže se mi zdá ubohé takhle manipulovat davem (o nic jiného nešlo). Leda že by opravdu šlo o běžný pracovní postup v Laseru a podle recenze (jediné) a reakce čtenářů se rozhoduje o vydávaných titulech. V tomto případě bych vám doporučil ověřenější metody - zkuste třeba věštit ze zvířecích vnitřností nebo číst z kávové sedliny. A kyvadélko prý taky není špatné...
Šedá eminence
Martin Šust - 15. 07. 2007 01:40

Není možné s Vámi diskutovat v tom smyslu, že oba máme na věci zcela jiný názor a prostě se neshodneme. Pokud jde o mou práci, jsem rád, že jste ji tu takhle shrnul a vůbec nic špatného na tom nevidím. Ano, jsem profesionál, žánrem se živím. Pokud tedy budeme mluvit o mě, pak vám milerád leccos vysvětlím. Máte totiž dle mého názoru velice špatný zvyk mluvit o věcech, o kterých téměř nic nevíte. 1) dluhy a Laser - nakladatelství Laser si za dobu své existence bohužel vytvořilo řadu dluhů. V poslední době se věci naštěstí změnily a hodně z toho už není pravda. Ano, stále jsem v kontaktu s lidmi, kterým Laser dluží a pokouším se věci dořešit. Spousta jich také dořešena byla, na fantasy planet už nářky o dluzích neslýcháte, můžete to omýlat dokola, ale je to tak. Každý, kdo má u Laser dluh se na mě může obrátit a já se mu pokouším pomoci. Nejde to mávnutím kouzelného proutku, přiznávám, jde to leckdy pomalu, ale jde to. Nestydím se za dluhy, které jsem nevytvořil a ani za dluhy, které se daří řešit. Můžete si tu horovat jak chcete, ale věc se má takhle. Navíc tuhle věc beru jako interní zálěžitost. Vy to pořád opakujete, já už se k tomu vyjádřil, ale k ničemu to nebylo. Upřímně, mám v oblasti dost velký přehled a možná byste se divil, kdo všechno tu dluží. 2) má osoba - zaměstananec nakl. Laser, spolupracovník nakl. Triton, šéfredaktor F&SF, redaktor Pevnosti, publicista, teoretik, organizátor a člen rady ASFFH, spolupracuji také s Fantasy Planet a Fantasyí i jinými subjekty. Podle vás jsem šedá eminence a máte mi to za zlé. Z mého pohledu jsem člověk, kterého všechny tyto subjekty oslovili se žádostí o spolupráci a já jsem souhlasil. Byl jsem po dlouhou dobu i redaktorem Ikarie mimochodem. Berte si to jako střet zájmů a určitý v tom je, ale máme tu otevřenou ekonomiku nabídky a poptávky. Jsem člověk, který v oboru pracuje a byl bych blázen jakoukoli rozumnou nabídku odmítnout. Pokaždé si stanovím podmínky tak, aby ke střetům zájmů docházelo co nejméně, pokud ne vůbec. Dojde-li k tomu, řeším to většinou s oběma stranami. Pokud máte pocit, že tomu tak není, uveďte prosím konkrétní případ. Prozatím jste uvedl Akademii SFFH. Pojďme tedy k ní - jsem členem tříčlenné Akademie SFFH. Byl jsem ke vstupu do rady vyzván Zdeňkem Rampasem a Richardem Podaným svého času jako kritik práce této organizace s tím, že bych měl působit jako katalyzátor změn. Za dobu mého působení se reformovala Akademie v mnoha směrech. Především se zvěřejnil seznam členů s tím, že v něm dochází k reformě, o členství přišli lidé nečinní, naopak řada nových členů známých jmen byla vyzvána ke vstupu. Zcela v mé režii je tvorba internetových stránek www.asffh.cz, kde najdete o Akademii vše potřebné. Bude tam i veřejné hlasování, bohužel stále nemám čas to zpracovat, ale sliby plním, nebojte se. Zasadil jsem se o reformu jednotlivých kataegorií do současné podoby. Různými způsoby v této práci pokračuji, jako poslední věc jsem na stránkách zavedl galerii současných výtvarníků a na další nápady se dostane. Hlasovací lístky nerozesílám, nedostávám, nesčítám, o výsledcích vím jako jeden z prvních tří, ale jsou mi sděleny až po ukončení součtu, předtím nevidím ani jeden hlasovací lístek, můžete zůstat v klidu. V letošním roce jsem zvažoval odchod z Akademie, byl jsem však lidmi přesvědčen o tom, že bych reformy měl dovést ještě dál, i někteří kritici Akademie SFFH mě v tomto směru odrazovali od odchodu. Cítím střet v tom, že jako člen rady dostávám ceny, bohužel nevím jak to udělat, abych Akademii pomohl na cestě k větší prestiži a přitom se nějakým způsobem vyhnul tomu, aby mě členové zcela demokratickým způsobem, zcela otevřeným vůči jakékoli kritice (pravidla najdete na stránkách) zvolili za vítěze v jedné či více kategoriích mé činnosti. Prohlašuji toto, pokud mě pět z cca sta členů Akademie SFFH otevřene zde či jinde na internetu (Sarden, Fantasy Planet) vyzve k odchodu z rady, tak to učiním s okamžitou platností a zřeknu se veškerých úkolů s ní spojených. Pokud toto považujete za špínu, o které nerad slyším, jste na hlubokém omylu. Pokud si jakýmkoli způsobem myslíte, že všude hájím barvy Laseru a ten má v Akademii SFFH nějakou protekci, pak se mýlíte rovněž, ale to je dotaz na jednotlivé Akademiky, jejichž soupis najdete rovněž na stránkách. Pokud mě vidíte jako šedou eminenci Fantasy Planet, pak vám šéfredaktor Ondřej Jireš jistě s úsměvem zcela po pravdě řekne, že s ní v podstatě nemám nic společného, kromě občasného publikování článku. Nic z toho, co jste napsal není přímo lež, ale fakta se dají překrucovat různě a já vás bohužel nepřesvědčím. Je hezké, jak jste tu nastínil situaci bez toho, aniž byste do dění jakkoli viděl, ale podobné praktiky demagogie se mi příčí, možná v tom je ten základní problém mezi námi. Děkuji vám za uznání toho, že neberu úplatky, v době, kdy např. pro Akademii SFFH pracuji zcela zdarma a s ostatními subjekty spolupracuji rovněž s minimálními finančními požadavky by to vskutku vyznělo směšně. A na závěr? Laser vydal knihu podle číslování edice převzaté z originálu. Nejde o nejlepší knihu z prostředí ST, ale většina příznivců tohoto seriálu je s ní spokojena. Překlad není špatný víc než je tomu obvyklé u komerčně orientovaného čtiva (pokud by někdo měl zájem, pak ať vytvoří posudek a porovná ho s překlady sérií např. z hráčského prostředí). Knize se dostalo obvyklé péče nakl. Laser, kterou pokládám přinejmenším za nadprůměrnou. Promiňte, ale nehodlám k překládání Star Treku přemlouvat Viktora Janiše, s tím se dohodnu na jiných knihách. Pokud jde o rušení edice, už jsem se tu vyjádřil, asi jste to nečetl, možná nepochopil, nemám víc co bych dodal. Bohužel mám obavu, že tohle je opět diskuze, která nikam nepovede a jen zabere víc a víc času, ale když jinak nedáte.
RE: Šedá eminence
grebnik - 15. 07. 2007 02:00

> Není možné s Vámi diskutovat v tom smyslu, že oba máme na věci zcela > jiný názor a prostě se neshodneme. > > Pokud jde o mou práci, jsem rád, že jste ji tu takhle shrnul a vůbec > nic špatného na tom nevidím. Ano, jsem profesionál, žánrem se živím. > Pokud tedy budeme mluvit o mě, pak vám milerád leccos vysvětlím. Máte > totiž dle mého názoru velice špatný zvyk mluvit o věcech, o kterých > téměř nic nevíte. > > 1) dluhy a Laser - nakladatelství Laser si za dobu své existence > bohužel vytvořilo řadu dluhů. V poslední době se věci naštěstí > změnily a hodně z toho už není pravda. Ano, stále jsem v kontaktu s > lidmi, kterým Laser dluží a pokouším se věci dořešit. Spousta jich > také dořešena byla, na fantasy planet už nářky o dluzích neslýcháte, > můžete to omýlat dokola, ale je to tak. Každý, kdo má u Laser dluh se > na mě může obrátit a já se mu pokouším pomoci. Nejde to mávnutím > kouzelného proutku, přiznávám, jde to leckdy pomalu, ale jde to. > Nestydím se za dluhy, které jsem nevytvořil a ani za dluhy, které se > daří řešit. Můžete si tu horovat jak chcete, ale věc se má takhle. > Navíc tuhle věc beru jako interní zálěžitost. Vy to pořád opakujete, > já už se k tomu vyjádřil, ale k ničemu to nebylo. Upřímně, mám v > oblasti dost velký přehled a možná byste se divil, kdo všechno tu > dluží. > > 2) má osoba - zaměstananec nakl. Laser, spolupracovník nakl. Triton, > šéfredaktor F&SF, redaktor Pevnosti, publicista, teoretik, > organizátor a člen rady ASFFH, spolupracuji také s Fantasy Planet a > Fantasyí i jinými subjekty. Podle vás jsem šedá eminence a máte mi to > za zlé. Z mého pohledu jsem člověk, kterého všechny tyto subjekty > oslovili se žádostí o spolupráci a já jsem souhlasil. Byl jsem po > dlouhou dobu i redaktorem Ikarie mimochodem. Berte si to jako střet > zájmů a určitý v tom je, ale máme tu otevřenou ekonomiku nabídky a > poptávky. Jsem člověk, který v oboru pracuje a byl bych blázen > jakoukoli rozumnou nabídku odmítnout. Pokaždé si stanovím podmínky > tak, aby ke střetům zájmů docházelo co nejméně, pokud ne vůbec. > Dojde-li k tomu, řeším to většinou s oběma stranami. Pokud máte > pocit, že tomu tak není, uveďte prosím konkrétní případ. > > Prozatím jste uvedl Akademii SFFH. Pojďme tedy k ní - jsem členem > tříčlenné Akademie SFFH. Byl jsem ke vstupu do rady vyzván Zdeňkem > Rampasem a Richardem Podaným svého času jako kritik práce této > organizace s tím, že bych měl působit jako katalyzátor změn. Za dobu > mého působení se reformovala Akademie v mnoha směrech. Především se > zvěřejnil seznam členů s tím, že v něm dochází k reformě, o členství > přišli lidé nečinní, naopak řada nových členů známých jmen byla > vyzvána ke vstupu. Zcela v mé režii je tvorba internetových stránek > www.asffh.cz, kde najdete o Akademii vše potřebné. Bude tam i veřejné > hlasování, bohužel stále nemám čas to zpracovat, ale sliby plním, > nebojte se. Zasadil jsem se o reformu jednotlivých kataegorií do > současné podoby. Různými způsoby v této práci pokračuji, jako > poslední věc jsem na stránkách zavedl galerii současných výtvarníků a > na další nápady se dostane. Hlasovací lístky nerozesílám, nedostávám, > nesčítám, o výsledcích vím jako jeden z prvních tří, ale jsou mi > sděleny až po ukončení součtu, předtím nevidím ani jeden hlasovací > lístek, můžete zůstat v klidu. V letošním roce jsem zvažoval odchod z > Akademie, byl jsem však lidmi přesvědčen o tom, že bych reformy měl > dovést ještě dál, i někteří kritici Akademie SFFH mě v tomto směru > odrazovali od odchodu. Cítím střet v tom, že jako člen rady dostávám > ceny, bohužel nevím jak to udělat, abych Akademii pomohl na cestě k > větší prestiži a přitom se nějakým způsobem vyhnul tomu, aby mě > členové zcela demokratickým způsobem, zcela otevřeným vůči jakékoli > kritice (pravidla najdete na stránkách) zvolili za vítěze v jedné či > více kategoriích mé činnosti. Prohlašuji toto, pokud mě pět z cca sta > členů Akademie SFFH otevřene zde či jinde na internetu (Sarden, > Fantasy Planet) vyzve k odchodu z rady, tak to učiním s okamžitou > platností a zřeknu se veškerých úkolů s ní spojených. > > Pokud toto považujete za špínu, o které nerad slyším, jste na > hlubokém omylu. Pokud si jakýmkoli způsobem myslíte, že všude hájím > barvy Laseru a ten má v Akademii SFFH nějakou protekci, pak se mýlíte > rovněž, ale to je dotaz na jednotlivé Akademiky, jejichž soupis > najdete rovněž na stránkách. Pokud mě vidíte jako šedou eminenci > Fantasy Planet, pak vám šéfredaktor Ondřej Jireš jistě s úsměvem > zcela po pravdě řekne, že s ní v podstatě nemám nic společného, kromě > občasného publikování článku. > > Nic z toho, co jste napsal není přímo lež, ale fakta se dají > překrucovat různě a já vás bohužel nepřesvědčím. Je hezké, jak jste > tu nastínil situaci bez toho, aniž byste do dění jakkoli viděl, ale > podobné praktiky demagogie se mi příčí, možná v tom je ten základní > problém mezi námi. Děkuji vám za uznání toho, že neberu úplatky, v > době, kdy např. pro Akademii SFFH pracuji zcela zdarma a s ostatními > subjekty spolupracuji rovněž s minimálními finančními požadavky by to > vskutku vyznělo směšně. > > A na závěr? Laser vydal knihu podle číslování edice převzaté z > originálu. Nejde o nejlepší knihu z prostředí ST, ale většina > příznivců tohoto seriálu je s ní spokojena. Překlad není špatný víc > než je tomu obvyklé u komerčně orientovaného čtiva (pokud by někdo > měl zájem, pak ať vytvoří posudek a porovná ho s překlady sérií např. > z hráčského prostředí). Knize se dostalo obvyklé péče nakl. Laser, > kterou pokládám přinejmenším za nadprůměrnou. Promiňte, ale nehodlám > k překládání Star Treku přemlouvat Viktora Janiše, s tím se dohodnu > na jiných knihách. Pokud jde o rušení edice, už jsem se tu vyjádřil, > asi jste to nečetl, možná nepochopil, nemám víc co bych dodal. > > Bohužel mám obavu, že tohle je opět diskuze, která nikam nepovede a > jen zabere víc a víc času, ale když jinak nedáte.
Kde je pan Kocourek?
E.Kocourek - 16. 07. 2007 10:50

Pan Kocourek (to jako já) je na dovolené a ještě pár neděl tam bude. Omlouvám se všem, na jejichž příspěvky jsem ihned nereagoval - není to mým zvykem, ale ksakru, NĚKDY na tu dovolenou musím. Pokud mi ještě měsíc nebo dva počkáte, pokusím se reagovat na většinu předchozích příspěvků. A taky jsem vám za většinu z nich vděčný - recenzovat opravdu neumím a snažím se to naučit s pomocí "vděčných" čtenářů. Pro začátek jen odpovím na pár hlavních výtek: Není pravda, že mám něco proti Star Treku. Na ST jsem se díval už jako kluk, když TOS vysílali na NBC, a miluju ho. (Leonard Nimoy je od té doby MOJE hvězda, dokonce jsem ho viděl, když hrál v televizní Mission Impossible Parise - to uvádím, abych trochu naznačil, jak velký jsem pamětník.) Mám všechny trekovské filmy, mám (třeba si moc fandím?) největší sbírku literárních ST ve střední Evropě. Tvrdím a občas publikuji, že literární ST je mnohem lepší nežli TV série. Když se do ST navážel jakýsi americký pisálek, vyšel v jistém českém literárním časopisu MUJ článek na obranu ST. Nemám nic proti nakladatelství LASER. Po pravdě, nebýt této diskuse, ani bych netušil, které nakladatelství Ragnarok vydalo. Je pro mne neuvěřitelnou novinkou, že jakékoli české nakladatelství MUSÍ vydávat řadu v tom pořadí, v jakém vyšla někde jinde, a nerozumím výkladu, proč někdo musí vydávat ST-VOY a ne třeba ST-TOS. Tam také směřovala moje opakovaná výtka: proč je vydáváno dílo PODŘADNÉ, když z prostředí ST existují díla mnohem lepší? Objevila se tu zajímavá výtka - proč píšu recenzi na něco, co se mi nelíbí? Dost často vím předem (po přečtení pár řádků), jaká že moje recenze bude - pochvalná nebo spíš ne. A dost často tohle sdělím šéfredaktorovi a ptám se, zda i tak mám pokračovat. Třeba bych tento problém měl konzultovat i se čtenáři? Klidně budu - nechte mi tu na sebe e-mail ... Takže závěrem: ještě jednou prosím o trpělivost. Už se těším, jak si k téhle diskusi někdy v září sednu ...
Voyager
Ondřej - 14. 01. 2011 01:28

Zdravím všechny účastníky diskuse. Na toto téma jsem narazil náhodou, při pátrání po něčem ze světa ST Voyager a tak jsem si rozklikl knihu a dívám se, jestli tam náhodou není recenze a ona je. O recenzi ať si každý udělá obrázek, do toho se míchat nebudu. Co chci říct je to, že ať je recenze jakákoliv, nemusí být nutně správná, čímž myslím, že to co se nelíbí jednomu se může líbit dalším a byla by podle mě velká škoda ztratit zájem o psaná díla ze světa Star treku. Byla by to obzvlášť velká škoda zrovna v dnešní době, která mi připadá u nás v Česku nějak prostě proti celému universu Star treku. Nevím čím to je, a někdy se ptám sám sebe, jestli požadavky lidí, co sedí a čumí do televize, už tak klesly, že jim je v podstatě jedno, na co čumí, hlavně že to je v televizi? Dobře, nikomu neberu to, co se mu libí, ale opravdu nechtějte po mě, ať se dívám na nekonečný seriál o nekonečně opakovaných "situacích ze života a gynekologického prostředí" co je teď takový trhák na Nově a podle mě, má už dávno své nejlepší díly za sebou (asi tak od té doby, co se zbavili Kamily), ale to tu nebudu rozepisovat, to je na delší článek(ulice je to samé...). Nicméně, abych se vrátil k původní myšlence. Prosím vás lidi, můžete mi říct, který jiný sci-fi seriál se vyrovná rozsáhlosti, propracovanosti a obsahové rozmanitosti Star treku, vzato od OS, přes NG a DS9 až k Voyageru a Enterprise??? Snad že by ona slavná Hvězdná brána, která podle mě místy postrádá logiku a návaznost, kde všichni lidi na dalších planetách mluví anglicky(pro ty co si myslí, že česky, tam mám špatnou zprávu, seriál je původem americký a před tím, než se na něho můžete dívat se ještě přeloží a namluví česky;-), kde se všechno děje za sekundu dvanáct a vždy nás Amerika zachrání? Je sice pravda, že jsem se taky díval na SG, jak šla v televizi, ale jednou mi to úplně stačilo a ještě abych neočerňoval celou sérii SG, tak podle mě se SG Universe velice povedl, což je škoda, že ji chcou po dvou řadách odstavit. Poslední dobou jsem začal vkládat veškerou svou naději do Prima Cool, kde teď běží Star trek: Nová generace a kde doufám, a pevně věřím, budou následovat další série ze světa star treku. Do dneška nezapomenu, jak kdysi, myslím že to bylo dokonce na ČT1 šel star trek, přesně si už nepamatuju, jestli to byl DS9 nebo Voyager, ale tam jsem si zamiloval a od té doby na Star trek nedám dopustit. Nakonec to není moc o knize, tak to prosím omluvte, ale potřeboval jsem to napsat:-).
This is the hottest woman in the world
jamiemuu - 17. 12. 2017 07:16

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ragnarök

Ragnarök
169 Kč 152 Kč