Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Souboj titánů, Tom King, David Finch: Batman – Já jsem zhouba

King Tom: Batman: Já jsem zhouba (brož.)

Do Gothamu přijíždí návštěva, a ne ledajaká. Sám muž, který zlomil Batmana. Ten mu totiž něco, nebo spíše někoho vzal. A on ho chce zpět.

Tom King a David Finch mají Batmana pevně v paži. Třetí svazek uzavírá úvodní příběhový oblouk. V originále je tahle série zrovna u desáté knihy a scénárista nedávno prohlásil, že s Batmanem provede něco, co jej změní navždy. Po jízdě, jakou nabízí již ve třetím díle, věříme, že je schopný to úspěšně dotáhnout do konce.

Já jsem zhouba je povedený český název, i když přeci jen trochu ztrácí proti originálnímu I Am Bane. Právě stejnojmenný padouch oplácí Batmanovi návštěvu rodného města, poté co jej netopýr v předchozím svazku potupil na jeho vlastní půdě a ještě mu ukradl ceněnou komoditu: Psycho-Pirata, díky kterému Bane konečně ke spokojenosti nepotřeboval, aby mu v žilách koloval venom. Inu, jednou závislák, vždycky závislák. Sotva mu někdo trochu nalomí páteř, je zpátky na drogách, napumpovaný a naštvaný tak, jak ho máme rádi.

Batman má proti Banovi jednu podstatnou nevýhodu. Má lidi, na kterých mu záleží. Má svou netopýří rodinu. A opětovně rozdmýchanou vášeň pro jistou kočku. Je ale dost tvrdohlavý na to, aby se je pokusil všechny uklidit do bezpečí a své Nemesis se postavit – v podstatě bez šance – sám. Jak ale známe netopýří rodinku, do toho kdy pomáhat, si příliš mluvit nenechá.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Navíc je třeba Banea zdržet jen několik dní, než Psycho-Pirate napraví, co v prvním svazku způsobil. Co se asi tak může stát?

Celý svazek je jedno velké sólo pro Banea. Mlátí, mračí se a sype ze sebe drsné hlášky. Testosteron a venom stříkají na všechny strany. Batman se může ukrýt za nedobytné dveře, takticky postavit Baneovi do cesty všemožné obyvatele Arkhamu, nebo se nechat umlátit téměř k smrti. Tuhle zhoubu nic nezastaví. Nebo ano?

Když se komiksoví scénáristé snaží posunout děj svých ság jednou velkou rvačkou roztaženou na celou knihu, nedopadá to často dobře. Po několika pěstních výměnách začne svazek nudit a příběh bolestně scházet. To naštěstí není případ tohohle komiksu, a to do značné míry zásluhou Davida Finche, jehož kresba činí z knihy vizuální orgie. Ale ani King v pozici scénáristy nezapomíná zběsile pádící děj občas umírnit a doplnit třeba vhodným flashbackem. Například o tom, jak jsou oba protivníci fixovaní na své matky. Naštěstí se v tomto případě nejmenují obě Martha.

Bane opět přišel do Batmanova života, udělal paseku a přenechává místo dalším, aby jeho dílo dokonali. V příštím svazku nikdo menší než Joker a jeho Válka vtipů a hádanek. A dál? Směle vpřed, snad až k dalšímu opravdu velkému zlomu v Batmanově příběhu.

  • Tom King, David Finch: Batman – Já jsem zhouba
  • Crew, 2019
  • Scénář: Tom King
  • Ilustrace: David Finch
  • Překlad: Petr Zenkl
  • 144 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
8. června 2019, David P. Stefanovič

Batman: Já jsem zhouba (brož.)

Batman: Já jsem zhouba (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč