Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sekera z bronzu, rouno ze zlata, Juraj Červenák

Červenák Juraj: Sekera z bronzu, rouno ze zlata

Každá doba měla své hrdiny. Odvážné muže, moudré ženy a příběhy, jež vstoupily do mýtů, které si vyprávíme dodnes. A pak přijde Ďuro Červenák a převrátí legendy vzhůru nohama. Vloni nám nabídl vlastní verzi Starých pověstí českých, letos se podíval mnohem dál do minulosti a na lodi Argó s černými plachtami přivezl další příběh plný bojů, hrdinských skutků a magie…

Potulovat se v době bronzové povodím Váhu, Nitry a Hronu není moc dobrý nápad. A když, tak jen s odvahou v srdci, družinou chrabrých společníků a bronzovým mečem u pasu. Protože i když toto území už dávno není jen nějakým barbarským koutem světa, stále tu hrozí nebezpečí v podobě nekonečných kmenových válek a také běsů a démonů s netvorem Černoplazem a jeho uctívači v čele. Jenže právě sem musí dorazit trójský princ Podarkés, aby od knížete Sokolů odkoupil vzácný náklad jantaru, který sem každý rok přiváží karavana vedená tajemným jižanem Astériem. Výprava za pokladem, jenž má vykoupit Podarkovo město z rukou proslulého Hérakla, se však samozřejmě zvrtne a Trójan společně s ostatními musí napnout všechny síly, aby blýskavé „zlato severu“ získal. A to ještě nikdo z nich netuší, že se jim postaví do cesty i skupinka řeckých zabijáků, blížící se na lodi Argó po Istru…

Hrdinové Červenákova románu se samozřejmě nebudou muset vyrovnat jen s nepřáteli z masa a kostí. Stejně jako v autorově předchozím díle, dvoudílném Bivoji, i zde do děje výrazně zasáhnou věštecké schopnosti a pochopitelně nechybí ani kouzla a čáry, jimiž si obě strany vypomáhají v boji s nepřítelem. Ve vojsku Argonautů čaruje kouzelnice Médeia, Astérios a jeho společníci se zase spoléhají na mladou věštkyni Sýkorku. Magie je tak významnou součástí typicky akčního Červenákova románu plného boje a odvážných skutků. Do rolí hlavních postav autor dosadil známé hrdiny z antických mýtů. Setkáme se s udatným Astériem, princem Podarkem, velitelem Argonautů Iásonem a mocnou čarodějkou Médeiou. Ďuro s nimi udělal v podstatě to samé, co s postavami Starých českých pověstí v Bivojovi – typickým způsobem je přizpůsobil svému příběhu. Fungovalo to v předchozí knize, funguje to i teď – jen možná o něco méně, protože čtenář si víc vychutná to, co zná lépe. To však ale není výtka určená Ďurovi, ale spíš méně znalým čtenářům, které možná román podnítí k tomu propátrat tento kousek minulosti o trošku víc. Srovnáme-li pak Bivoje a Sekeru, je možné, že se občas neubráníte lehkému déjà vu – autor samozřejmě z předchozích knih neopisuje, ale i když zde stránky chřestí bronzem a hrdinové v bitvách přivolávají na pomoc zcela jiné bohy, některé aspekty příběh o Bivoji přesto připomínají.

Problém je také s hlavním hrdinou, protože – kdo tu je vlastně v této roli? Ve spoustě dobře prokreslených, i když snad trochu předvídatelných a šablonovitých postav je těžké určit, kdo hraje hlavní housle. Na druhou stranu tak autor mohl nahlížel na děj z více úhlů pohledu a příběh tak nesklouzl do jistého stereotypu.

Všechny zmíněné nedostatky by byly pochopitelně značný problém u náročnější, vážněji pojaté knihy. Ale Ďuro psal Sekeru na pokračování do slovenského časopisu Fantázia a psal ji jako čistě dobrodružný příběh bez velkých ambic, jako oddechovku, kterou chtěl čtenáře především pobavit a přiblížit jim málo známou dobu „prvního zlatého věku Slovenska“. A v takovém případě je hlavní, že se kniha výborně čte, že je děj plný strhujících soubojů a tajemných magických rituálů, navíc zasazený do atraktivního prostředí, že jsou kladní hrdinové natolik sympatičtí, že jim nelze nedržet palce. Takhle kniha určitě nezklame, a k tomu potěší úchvatnou obálkou a ilustracemi slovenského výtvarníka Michala Ivana. Pro milovníky tohoto historického období a Ďurovy fanoušky jednoznačně dobrá volba.

  • Juraj Červenák: Sekera z bronzu, rouno ze zlata
  • vydal: Brokilon, Praha 2009
  • přeložil: Robert Pilch
  • obálka: Michal Ivan
  • 304 stran / 238 Kč
30. dubna 2009, Pavla Lžičařová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sekera z bronzu, rouno ze zlata

Sekera z bronzu, rouno ze zlata
Vložit do pytle na zboží  Koupit   238 Kč