Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Prázdnota: Akční, sociální thriller z blízké budoucnosti od Michaely Merglové, Michaela Merglová: Prázdnota

prazdnota merglova

Michaela Merglová, zkušená povídkářka a autorka několika fantasy románů, o kterých bylo v uplynulých letech dost slyšet, vystoupila ze svého zažitého žánru a odbočila k jednorázovému mrazivému thrilleru z Bruselu v blízké budoucnosti. Dokáže empatka Rebeka najít záhadně zmizelou dívku? A s tím i střípky své minulosti tak, aby jí v nitru nezůstávala jen titulní Prázdnota?

Nacházíme se v blízké budoucnosti, na počátku čtyřicátých let jednadvacátého století. Evropa se spojila v jednotný státní celek a z Bruselu je obří megapole, jejíž centrum mohou navštěvovat jen privilegovaní, zatímco zbytek živoří na předměstích. Něco je ale jinak – už několik dekád se po celém světě místy rodí empati, lidé s rozličnými schopnostmi nahlédnout všem kolemjdoucím do hlavy. Většinová společnosti by na ně nepřekvapivě nejraději zapomněla. Jednou z nich, osiřelou, osamocenou, ale tvrdě pracující, je i hlavní hrdinka Rebeka. Tedy do dne, kdy ji navštíví ustaraný mladý muž, jehož snoubenka, také nejspíš empatka, beze stopy zmizela. Aniž by to v tu chvíli tušila, pro Rebeku se tím svět převrátí vzhůru nohama.

Kyberpunk bez technologií a s empaty

Michaela Merglová platí v tuzemských vodách za zkušenou povídkářku i za autorku ceněné fantasy trilogie Píseň oceli. Nyní jí ale vychází zcela odlišná kniha, „sociální thriller z blízké budoucnosti s prvky sci-fi“, jak sama říká. Vznikal v izolaci v prvních vlnách covidu, kdy se na autorku valily ze všech stran negativní zprávy a ona rozepsala o mnoho temnější příběh, než na jaký jsme v jejích románech zvyklí. Prázdnota je vlastně typický kyberpunk – od nuzných životních podmínek hrdinů ve společnosti, která na ně nedbá, přes detektivní zápletku s akčními pasážemi až po odkazy na asijskou kulturu, jež kolem sebe hromadí mimo jiné hrdinčina spolubydlící, herní streamerka Cilka. Z prvků typických pro subžánr vybočuje vlastně jen to, že ústřední složkou tu nejsou technologie, ale schopnosti empatů.

Michaela Merglová v pěti bodech

  1. Je několikanásobnou držitelkou ocenění Lady řádu fantasy.
  2. Jako ostřílená povídkářka publikovala v mnoha sbornících a antologiích, naposledy v Hlubinách města.
  3. První vydanou knihou se stala Píseň oceli, na kterou navázala dvěma pokračováními Píseň severu a Píseň války. Kromě toho vyšel i samostatný fantasy román Prokletá věž.
  4. Kromě psaní spolupracuje s časopisem Pevnost a pracuje v reklamě.
  5. Pochází z Plzně, ale v současné době žije v Praze.

Ke kyberpunku vlastně sedí i stísněná atmosféra, která ze stránek románu čiší, stejně jako svižný děj, jež hrdinku nenechá od první chvíle skoro ani vydechnout. Možná více než u jiných kyberpunkerů tu však vynikají postavy, které autorka píše, omluvte výraz, empaticky. Milé mladé ženy, jejichž pohnutkám lze snadno rozumět, se tu často ocitají v situacích, které je tím či oním způsobem diskriminují a zneužívají; mluví se mimo jiné i o kyberšikaně či o moderním otrokářství. Zároveň Merglová zůstává realistická a přiznává, že ženy dokáží být úplně stejné potvory jako jejich mužské protějšky.

Právě angažovaná témata, která tu a tam mezi řádky vykukují, se výborně prolínají s atmosférou celého příběhu a jejich kloubením, společně s vyváženým dějem, autorka dokazuje, že řemeslně se už dopracovala mezi vrchol současných tuzemských autorů*autorek fantastiky. Zážitek může kazit snad jen to, že pokud se s hrdinkami nebudete identifikovat, může pro vás kniha mírně tratit tah na branku – na druhou stranu to zase výborně vyvažuje čtivost a svižný spád děje.

Debutová fantasy trilogie byla jen začátek

Talentovaná Michaela Merglová v novince Prázdnota ukazuje, že umí změnit pravidla hry a sáhnout do zcela jiného žánru, aby vyprávěla úplně jiný příběh. Nenechte se zmást, nejde o nějakou angažovanou agitku, ale prvků sociálního románu je v knize právě tolik, aby vedle akčních pasáží nevypadaly strojeně, ale zároveň ke čtenáři stále promlouvaly. Spojením všech elementů pak autorka ukazuje, že debutová fantasy trilogie byla v její literární kariéře jen začátek a že pokud jste ji dosud ještě náhodou nesledovali, teď už byste rozhodně měli začít.

  • Michaela Merglová: Prázdnota
  • Epocha, 2023
  • obálka: Neli Dobiášová
  • 392 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
13. července 2023, Jan Nohovec

Prázdnota

Prázdnota
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč