Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

PoloSvět: Jaro (PoloSvět 2), Rod Rees

Rees Rod: PoloSvět 2 - Jaro

PoloSvět je zpět. Nebezpečnější, dravější, zkrátka a dobře, Rod Rees opět přitopil pod kotlem. Jakým způsobem se Ella se svými přáteli vypořádá s krutým Heydrichem tentokrát?

Je zde pokračování PoloSvěta, tentokrát nesoucí název nadcházejícího ročního období po zimě – Jaro. Společně s ním přichází i více zápletek, které nám zamotají hlavu a přidávají tak na propracovanosti celého světa.

Ella, společně s Vaňkou Majkovem a Burleskem Bustardem zachraňují Normu z Crowleyho spárů a prchají do sektoru Medi, přesněji řečeno do Paříže. Tam se jim však do cesty staví jedna z mnoha desítek překážek, jež je třeba překonat – Heydrichovo vojsko, totiž už obsadilo i tuto část PoloSvěta.

Nakonec se naši hlavní hrdinové ocitají uprostřed chaosu a jsou rozděleni. Ella končí pod dohledem místní policie v Bastile, kde je podrobena mučení a vyslýchání markýzem de Sade. Experiment s galvanickou energií však v Elle probudí prastarou a Temnou čarodějnici Lilith a náhle se z ní stává nastálo Lady IMmanual. A od této chvíle již není nic jako dřív. Neplatí pro ni žádné přátelství ani láska, jen jakýsi druh nenávisti.

polosvět-zima01

Burlesk je též v nebezpečí, Lavrentij Berija ho chce mít za každou cenu mrtvého. Pomoci se mu dostává od francouzské dívky Odetty, která s ním a Sokolíkem odjede do Benátek. Tak také činí Vaňka a Norma a též lady IMmanual cestuje oním směrem. Tak se tedy všichni ocitají v Benátkách a hra může začít.

Přečtěte si i RECENZI NA POLOSVĚT: ZIMU

PoloSvět: Jaro bezprostředně navazuje na předchozí díl, pokračujeme tedy v záchraně Normy. Rod Rees tak udělal to nejlepší, co mohl, byla by vážná škoda ochudit čtenáře byť o jediný den, který v PoloSvětě uběhne.

Fisher Catherine: Inkarceron

Již od začátku knihy můžeme cítit, jak je všechno propojené a promyšlené, předurčeno k již danému cíli, má to svůj úkol. A i přes to všechno čtenář neví, kam přesně bude příběh směřovat. Každou chvíli se něco může změnit a dostat ke svému předurčenému cíli (byť třeba menší) oklikou.

Redakce Fantasye doporučuje podobnou sérii:

Rod Rees má jednu obrovskou výhodu – prakticky nepřeberné množství postav z dějin, které může využít a vsadit do hry. Do PoloSvěta se může adaptovat jakýkoli typ lidí – diktátoři, filozofové, bojovníci, panovníci a další.

Celé dílo – stejně jako předchozí – překypuje akcí, i když v tomto případě o něco méně v porovnání se Zimou. Příběh se zde však velmi slušně rozbíhá a naznačuje, že v dalších dílech už to nebude žádná sranda. Čtenář je svědkem jedné velké politické machinace sestávající z několika malých. Jako by četl nějakou učebnici politologie.

Velkým překvapením může být, že se žádné pozornosti nedostane Trixie a její armádě, kteří v minulém díle padli do zajetí Heydrichovy armády. Je to škoda a očividně to nemá to kouzlo, jako minule. Malá zmínka, která se objeví na konci knihy, však jasně předvídá Trixiin návrat v dalším díle a to značně akčním způsobem.

Rod Rees v pěti bodech:

  1. Rod Rees prožil svůj dosavadní život na cestách po Africe, Středním východu, Bangladéši a na nějakou dobu se usadil v Kataru, Teheránu a Moskvě.
  2. Budoval farmaceutické továrny v Dháce, zřizoval satelitní komunikační síť v Moskvě, koncipoval a projektoval jazzový hotel ve Velké Británii.
  3. Nyní se plně věnuje dráze spisovatele.
  4. Žije v Anglii s manželkou Nelli a jejich dvěma dětmi.
  5. Debutoval románem PoloSvět: Zima (The Demi-Monde: Winter), po jehož úspěchu následovalo vzápětí pokračování PoloSvět: Jaro

Je ale fakt, že po přečtení knihy čtenáře Trixiina absence zase tolik mrzet nemusí a nebude. Linie týkající se Elly a ostatních dává i tak zabrat a je zřejmé, že by Rod Rees mohl děj velice snadno jakýmkoli způsobem rozvinout. Jediným mínusem celé knihy může být občasná chaotičnost a nepřehlednost v ději. Zejména na začátku, kdy se čtenář jendorázově seznamuje s novým prostředím, novými jmény a pojmy. Je to však jen malá skvrnka na jinak výtečném díle.

  • Rees, Rod: PoloSvět: Jaro (The Demi-Monde: Spring)
  • Jota; 2012
  • Překlad: Věra Procházková
  • Obálka: René Senko
  • 568 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
14. září 2012, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

PoloSvět 2 - Jaro

PoloSvět 2 - Jaro
Vložit do pytle na zboží  Koupit 398 Kč 358 Kč