Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pohádka plná krve, násilí, robotů, mimozemšťanů… a teď i zombie?, Radek Starý: Odkaz lidské rasy (Odkaz lidské mysli 02)

Starý: Odkaz lidské rasy

Pátá kniha youtubera a moderátora Radka Starého a druhý díl ve science fiction sáze Odkaz navazuje na příběh Dreye a Eleda, před které nastavuje novou hrozbu v již známém prostředí. Boj o záchranu planety neskončil a dvojice hrdinů se bude muset vydat přes půlku světa, aby zabránila její zkáze. Kolik je třeba obětovat pro přežití a zachování Odkazu lidské rasy?

Odkaz lidské rasy navazuje několik měsíců po konci událostí první knihy. Hlavní hrdinové se vrátili zpět do města Edriva, aby tam pokračovali v práci a mimo jiné předali nově nabité zkušenosti z jejich posledního dobrodružství. Štěstí jim ale nevydrží dlouho, a po sérii nešťastných událostí se dostanou do střetu s dalšími arbitry. A znovu bude třeba zachránit svět a lidstvo samotné.

Jestli se dalo na prvním dílu Odkazu něco vyzdvihnout, byla to myšlenka, která stála za vznikem románu. Ta byla silná, filozofická, ale pro čtenáře i srozumitelně a zajímavě podaná. Pokračování s touto myšlenkou pracuje dál a nejen, že ji samotnou rozvíjí a doplňuje jí kontext, ale nastavuje i nápad nový, navíc prezentovaný se stejnou grácií.

Novými prvky se může pyšnit i samotný svět. Nejen, že se v díle dál rozvíjí vztah mezi araky a Gory, ale Radkovi Starému se do postapo díla o útoku mimozemšťanů podařilo napasovat i zombie, a to formou, která dává smysl a svět románu tím nenásilným způsobem obohacuje.

Náprava chyb na všech frontách

Rozvíjení vztahů není vidět pouze u mimozemských forem, ale v první řadě hlavně u lidských postav. Je zjevné, že si autor vzal kritiku k srdci a ploché postavy, jež byly v prvním díle kamenem úrazu, přepracoval dostatečným způsobem na to, aby s nimi mohl čtenář sympatizovat a fandit jim, ale nezměnil je natolik, aby to zničilo vybudovaný narativ prvního dílu.

Charakterový vývoj hlavních postav zde sice není nijak výrazný, ale je dostatečně viditelný, což ve stínu předchozího dílu bohatě stačí. Dynamika mezi postavami Dreye a jeho otce Eleda nabyla také příjemného vylepšení. Vzájemné fungování postav sice více skřípe než v minulosti, ale paradoxně to dodává na autentičnosti a uvěřitelnosti jejich vztahu. Rovněž vedlejší postavy fungující dosud čistě jako nástroje příběhu bez sebemenší hloubky dostaly osobnost a ke spoustě z nich čtenář pocítí emoci (ať už pozitivní či negativní) ihned poté, co se přidají do příběhu.

Radek „Sterakdary“ Starý v pěti bodech

  1. Narodil se v 24. května 1992 v Ostravě, kde později vystudoval obor Krajinné vodní hospodářství.
  2. V roce 2011 s kamarádem Pavlem Mlejnkem založil portál sophy.cz, který se na YouTube uchytil jako kanál s novinkami a informacemi z herního světa.
  3. Později pracoval pro televizní herní pořad Re-play a začal se věnovat natáčení vlastního obsahu na Youtube pod pseudonymem Sterakdary.
  4. Mimo jiné pracuje jako voice actor například pro reklamy na Nintendo nebo pořad New Game +.
  5. Jako spisovatel debutoval knižní fantasy sérií Arila, která má do této doby vydané již 4 díly.

Skrze dílo se více pracuje také s osobnostmi arbitrů. Nejen, že román čtenáři představuje další dvě z celkově čtyř nejmocnějších postav na celém světě, což opět doplňuje kontext dění v daném příběhu, ale tím, že je jim v knize věnováno výrazně víc prostoru, má čtenář možnost všechny opravdu poznat a udělat si na ně vlastní obrázek i jinou formou než prostým sdělením.

Ruku v ruce s dynamikou a vývojem postav jdou i dialogy, které působí o poznání méně kostrbatým dojmem, díky čemuž jsou více uvěřitelné a nenarušují plynutí příběhu. Jednoduše řečeno – dialogy jsou normální v tom nejlepším slova smyslu.

V neposlední řadě prošla proměnou také obálka. Ta sice na první pohled vypadá velmi podobně jako první díl (a inspirace plakáty Star Wars je stále více než zřejmá), ale obličeje jsou více odladěné, uvěřitelné, a nezpůsobují tak silný nežádoucí uncanny valley efect. Jediné mínus tak představuje fakt, že kromě obálky se v díle již nevyskytují žádné ilustrace, které jinak fungovaly velmi dobře a obohacovaly barvitý popis pro čtenáře neznámého okolí.

Nenapravitelnost předchozího díla

Druhý díl série bohužel v určitých ohledech nadále trpí kvůli neduhům svého předchůdce. Téměř veškeré chyby, které Odkaz lidské mysli vytvořil, se povedlo napravit, nicméně jisté aspekty se kvůli zachování celistvosti díla jednoduše změnit nedají. Jde zejména o zvláštní, trochu povrchní vztah otce a syna či o fakt, že Drey (ačkoli se nás autor snaží přesvědčit o opaku) pořád působí jako kombinace Mirka Dušína a Hermiony Grangerové.

Z hlediska dějového obsahu jde stále spíše o pohádku. Akce je napsaná přístupně i pro mladší čtenáře a ty nejsurovější věci se odehrávají pouze v zákulisí. Celý tón příběhu se nese ve znamení toho, že vše dobře dopadne a naši hrdinové i přes nesnáze zvítězí. A přestože se autor snaží tento narativ posunout na úplný kraj svojí podstaty, dílo stále postrádá opravdu mrazivou a drsnou atmosféru, ke které má však bezesporu dobře nakročeno.

Takhle má vypadat moderní české sci-fi

Odkaz lidské rasy přináší oproti prvnímu dílu zlepšení po všech stránkách. Neduhy svého předchůdce elegantním způsobem maže a kladné stránky posouvá ještě o level dál. Dílo si pouze nehraje na velký příběh, ale je velkým příběhem se stále zajímavou filozofickou myšlenkou, kterou rozebírá do hloubky.

Radkovi Starému se povedl mistrovský kousek, a pokud se mu podaří třetí díl v plánované trilogii posunout ještě o level dál, učesat nedočesané a doladit nedoladěné, můžeme se těšit na zakončení science fiction ságy, jež v dnešní době mezi konkurencí určitě nezapadne, a která si svoje místo v historii nepochybně najde.

  • Radek Starý: Odkaz lidské rasy (Odkaz lidské mysli 02)
  • CooBoo, 2023
  • obálka: František Sedláček
  • 312 stran, 399 Kč
10. července, Daniel Pařízek