Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pandemonium, Daryl Gregory

Gregory Daryl: Pandemonium

Někdo tomu stavu říká prostě posedlost, jiný myslí na skutečné démony, další na boží plán, lékaři vytahují neurologii, paranoici prosazují konspirační teorii o spiknutí telepatů, Jungovi příznivci sázejí na kolektivní nevědomí. Co skupina, to jiný názor. Faktem zůstává, že se lidem náhle prudce změní chování a začnou pracovat podle jednotného vzorce chování – jsou posedlí.

Daryl Gregory je nadějný autor, jehož debutem na románové scéně je právě Pandemonium. Autor výborně skloubil mystickou detektivku, road movie a klasické americké komiksy 30. a 40. let.

Hlavním hrdinou knihy je Del, chlapík, jenž v mládí prodělal dlouhodobé posednutí a od té doby se nikdy nezbavil některých psychických problémů, které mu velmi ztěžují život. Je však těžké určit, zda jsou jeho problémy skutečně pouze halucinacemi vyvolanými jeho myslí, nebo jsou to projevy něčeho reálného. Může se stát, že by to byl opět démon? Nebo dokonce ještě pořád je?

Svět podle Gregoryho je jiný než ten náš – posednutí jsou běžná věc a tím se leccos změnilo. Například se v našich dějepisných učebnicích nepíše nic o tom, že by Eisenhower zemřel po atentátu pomocí kamikadze letounu na golfovém hřišti, kdy bezúhonný občan USA s japonským původem ukradl na základně letoun a zaútočil na prezidenta. Od té doby to Japonci neměli ve Státech lehké.

A jak naložit s chlapíkem, který se údajně probere v neznámé místnosti a zjistí, že stojí se dvěma kouřícími pistolemi nad tělem prostříleným jako řešeto? Byl posedlý čímsi, co se nazývá Pravda a střílí lháře, nebo to byl jen podvodník a vyřizoval si vlastní účty?

Příběh se odvíjí jako detektivka, kdy je postupně třeba vyslechnout „svědky“ a odborníky, vytahat z nich informace a ze střípků poskládat, jak to ve skutečnosti všechno bylo. Většina příběhu se odehrává na cestě za dalšími důležitými lidmi a místy.
Leccos se sice dá odhadnout dlouho předem, ale odhalením pravdy ještě zdaleka příběh nekončí, pořád totiž nebyly nalezeny příčiny daného stavu.

Není lehké zpracovat originální příběh románové délky v době, kdy je již téměř každý nápad zpracován mnoha autory, ale Gregorymu se to povedlo. Rovněž vyvrcholení příběhu je předem neodhadnutelné a zajímavé, přesto nijak krkolomné a zcela logické.

Příběh samotný se nevyhnul některým neduhům typickým pro prvotiny. Autor nedokáže udržet spád v celém rozsahu románu a občas se děj přímo vleče, aby najednou poskočil zběsilou rychlostí. Rovněž některé části děje jako by patřily někam jinak a byly k příběhu uměle přilepeny, např. problémy se skupinou konspirátorů bojujících proti spiknutí telepatů.
Naopak musím ocenit vynikající stavbu atmosféry, která udržuje čtenáře připoutaného ke knize i v nudnějších pasážích.

Autor si v knize hraje s tématy, která zjevně patří k jeho oblíbeným. Velkou roli dostaly v ději klasické americké komiksy z období kolem druhé světové války, ale v textu se také pravidelně vyskytují narážky na kultovní spisovatele žánru SF a jejich díla.
Psychologizace je zaměřena na hlavního hrdinu – ostatně jeho psýché je hlavním tématem celé knihy. Ostatní postavy však také nejsou ploché figurky, ale lidé se svými charaktery a pohnutkami.

Tentokrát nelze opominout obálku Jana Doležálka, která mimořádně dobře vystihuje atmosféru a do jisté míry i děj.

Celkově jde o zdařilý román, který sice trpí některými mouchami románových prvotin, ale má vynikající atmosféru a originální zápletku i její řešení. Pokud máte rádi mystické detektivky, kniha je pro vás jako stvořená.

  • Daryl Gregory: Pandemonium
  • vydal: Triton, Praha 2009
  • přeložila: Jana Rečková
  • obálka: Jan Doležálek
  • 336 stran / 268 Kč
14. prosince 2009, Piter

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pandemonium

Pandemonium
Vložit do pytle na zboží  Koupit 268 Kč 241 Kč