Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nikdy nevěřte mimozemským technologiím, které slibují vyhrát válku, Jamie Sawyer: Legie (Lazarova válka 2)

Sawyer Jamie: Lazarova válka 2 -  Legie

Conrad Harris, známý jako Lazar, je nezastavitelný. Zabijete ho a on je v příštím okamžiku zpátky, aby vám to vrátil. Harris totiž velí jednotce duplikantů, speciálně upravených klonů, které na dálku ovládá mysl operátora. Smrt duplikanta tak znamená jen to, že bude třeba rozmrazit další kopii. Dokud má Lazar k dispozici dostatek duplikantů, nezbavíte se ho. A možná ani potom ne.

To už ostatně tento veterán ukázal během svého posledního nasazení, kde se musel spolehnout pouze na schopnosti vlastního těla a nemohl počítat s tím, že by se po smrti ještě někde probudil. I díky němu je nakonec tato mise úspěšná a velení Aliance získá cenný kus mimozemské technologie. Ta by jim mohla pomoct dostat se skrze nezmapovanou a nebezpečnou oblast, za níž se nachází domovské planety nepřátelských Krellů.

Takže když vědci objeví další tajemný artefakt vytvořený dávno zaniklou civilizací, dostane se Harrisův tým automaticky na seznam pozvaných. Jenomže ani tentokrát to nebude příliš snadné. Zmiňovaný artefakt se nachází přímo na prahu do té části vesmíru, kde řádí Krellové. Aliance tak může o nejnovější poznatky v oblasti archeologie a mapování vzdálených světů přijít ještě než se dozví něco praktického. A navíc má o tento nález eminentní zájem i asijský Direktoriát, který se s Aliancí zrovna nemusí. Harrisův seznam věcí, které by se mohly pokazit, je najednou sakra dlouhý.

Jamie Sawyer v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1979 v Newbury, Berkshire.
  2. Vystudoval právo na University of East Anglia v Norwichi.
  3. Pracuje jako advokát se zaměřením na trestní právo.
  4. Jeho oblíbenými sci-fi autory jsou Robert Heinlein a Joe Haldeman.
  5. Při psaní série Lazarova válka se nechal inspirovat současným využitím bojových dronů v ozbrojených konfliktech.

Jestli z první knihy bylo zřejmé, že hlavní hrdina nemá kam utéct, v té druhé to platí dvojnásob. Stačí, aby si jeho flotily všimla krellská hlídka a je po vědeckých experimentech. Těžko vám pomohou mrazáky plné náhradních nadlidí, když vaše vlastní tělesná schránka rychle tuhne ve vzduchoprázdnu. Nejvyšší opatrnost je tedy na místě. Obzvlášť, když se autor konečně rozhoupal a přivedl na scénu síly Direktoriátu. Tato mocnost vyniká ve špionáži a téměř kdokoli z Alianční flotily by mohl být spícím agentem. Věřit se nedá nikomu. Hlavní vědec je tak trochu mizera a vrchní velitel od počátku jen čeká na záminku, aby mohl celou operaci odpískat. S takovým vkladem nelze čekat na výhru. Pro tu si musí Harrisův tým dojít. Nejlépe se zbraní v ruce.

Jamie Sawyer se tentokrát rozhodně nedrží zpátky. Zatímco v Artefaktu šlo hlavně o skutečnost, jestli si hlavní hrdina opětovně zvykne na to, že smrt v akci je jenom jedna, Legie využívá největších předností duplikantů naplno. Přenos do naklonovaného těla se podstatně zjednodušil, a tak se zase jednou moderní technologie postarala o mnohem větší jatka, než jaká by kdokoli čekal. Vždyť místy to vypadá, že celá flotila veze jenom náhradní kopie Harrise a jeho legie. V určitých pasážích knihy jdou totiž tito moderní vojáci doslova z těla do těla.

A s takovým množstvím vojenských akcí ve stylu pokus-omyl by se dal natočit i pořádný sci-fi blockbuster. Třeba s Tomem Cruisem v hlavní roli. Podobnost je zde pochopitelně čistě náhodná. Přestože Legie působí o něco akčnějším dojmem než Artefakt, doplácí částečně na problémy druhých dílů. I tady si autor hlavně chystá ty nejdůležitější kulisy před změnou scény. Závěr ostatně aspiruje na cliffhanger roku.

  • Jamie Sawyer: Legie (Lazarova válka 2)
  • FANTOM Print, 2018
  • Obálka: Markus Vogh
  • Překlad: Tomáš Slavík
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 209 Kč)
13. března 2018, Tomáš R. Tokoš

Lazarova válka 2 - Legie

Lazarova válka 2 -  Legie
  299 Kč