Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Není doktor jako doktor, Modrá Crew 12: Hrobař 3+4

Dorison Xavier, Meyer Ralph: Modrá Crew 12: Hrobař 3+4

Když se člověk živí omýváním a pohřbíváním nebožtíků, vypěstuje si zdravý cynismus a střízlivý pohled na život. Jenže Jonas Crow není jen tak ledajaký funebrák a občas za sebou zanechává i nezakopané mrtvoly. V novém dobrodružství se komiksový hrobař v černém cylindru musí vypořádat s jedním dávným restem.

Minulost včetně zážitků z občanské války by Jonas Crow, který se tehdy ještě jmenoval jinak, nejraději vytlačil z paměti. Jenže během jedné zprvu nevinně vypadající zakázky mu minulost nečekaně zkříží cestu. Co zkříží! Už sama vzpomínka na obávaný přízrak, o němž se Jonas domníval, že je už dávno po smrti, celým pohřebním vozem pořádně zacloumá. A protože Jonas není od přírody typ člověka, který by věci nechal jen tak být, rozhodne se jednat. V doprovodu anglické guvernantky Rose a Číňanky Lin, které na své cesty nedobrovolně přibral v předchozím svazku Hrobař 1+2, ihned vyráží z vyprahlé kalifornské prérie do lesnatého Oregonu, aby zjistil, co je pravdy na zvěsti, že muž, jemuž přezdívají Lidožrout ze Sutter Campu, je ještě naživu.

Jak se záhy ukáže, i tentokrát platí pořekadlo, že na každém šprochu pravdy trochu. Dobře živený zrzek Jeronimus Quint objíždí hornická městečka v okolí a všemožným důvěřivcům nabízí svůj zázračný elixír „všehoj“, případně možnost využít jeho lékařských služeb. Což o to, doktor je Quint bezesporu dobrý, dost možná jeden z nejlepších v celých Spojených státech. Jenže se slavnou Hippokratovou přísahou je někdy trochu na štíru a spíš si dělá, co chce. Například se neštítí na svých pacientech provádět nejrůznější bolestivé pokusy, samozřejmě zaživa. Tomu chtěl Jonas Crow učinit přítrž už před lety, tehdy ale nesebral dost odvahy. Nyní dostává novou příležitost. Ani tentokrát to ale s prohnaným břicháčem Quintem nebude mít lehké.

Ralph Meyer a Xavier Dorison v pěti bodech:

  1. Ralph Meyer a Xavier Dorison patří k uznávaným francouzských komiksových tvůrců střední generace.
  2. Xaviera Dorisona vystřelil mezi komiksovou špičku scénář k historickému komiksu Třetí zákon, jehož první svazky z konce 90. let vyšly v rámci časopisecké řady Modrá Crew. Tamtéž vyšel i jeho pirátský komiks Dlouhý John Silver inspirovaný Ostrovem pokladů Roberta Louise Stevensona.
  3. Ralph Meyer coby kreslíř prorazil právě během spolupráce s Dorisonem, neboť hned jejich první společný projekt, konkrétně první svazek série XIII Mystery, oslovil čtenáře i odbornou obec.
  4. Oba tvůrci spolu spolupracovali už dříve, a to na komiksu Asgard situovaném mezi skandinávské fjordy.
  5. Za první svazek série Hrobař získala dvojice Cenu Saint-Michel a dočkala se též nominace na nejlepší komiksový svazek roku.

Dvanáctý svazek čtvrtletníku Modrá Crew se vrací do působivých westernových kulis 2. poloviny 19. století. Hrobař, netradiční dobrodružný komiks s vpravdě neobvyklým ústředním hrdinou, nicméně není tuctový westernový příběh. Namísto vykradených bank, přepadených dostavníků a zaplivaných saloonů, v nichž se takřka vždy něco semele, čtenáře scenárista Xavier Dorison (Třetí zákon, Dlouhý John Silver) a kreslíř Ralph Meyer zavádějí na prachem vířící, špatně udržované silnice, venkovské usedlosti a také do již zmíněných oregonských lesů. Z pokladnice žánru tvůrčí dvojice samozřejmě čerpá, nicméně bezhlavě neopisuje. Naopak se zdá, že se pokouší přijít s něčím alespoň zčásti novým a neokoukaným.

Volbou neobvyklého prostředí a netradiční zápletky komiks Hrobař jednoznačně boduje. Samotný scénář, ořízne-li jej čtenář na dřeň, už ale tak originální není. Dorison v něm totiž kombinuje celou řadu víceméně známých a osvědčených vypravěčských schémat a pomůcek. Kromě naznačeného střetu dvou mužů, k němuž dochází v důsledku zpytování svědomí a pokusu o nápravu starých chyb, tak dojde i na závod s časem či záchranu krásky v nesnázích. Tyto aspekty spoluutvářejí napínavý děj s dobře vystavěnými zvraty, které čtenáři nedovolují svazek jen tak odložit. Bohužel si Dorison závěrem vypomáhá trochu na způsob antického kladkostroje „deus ex machina“, když do děje na poslední chvíli nechává vstoupit nové hráče. Tím zčásti neguje veškerý předchozí boj kdo s koho, a to je samozřejmě škoda. Promyšlenější vyústění, které by více zohledňovalo činy a psychiku jednotlivých postav, by totiž ve čtenáři zanechalo mnohem silnější dojem.

Pokračování Hrobaře je trochu nejednoznačný komiks. Využívá líbivých westernových kulis k tomu, aby odvyprávěl poutavý, místy úsměvný, nicméně v mnoha ohledech newesternový příběh o opožděné snaze nastolit spravedlnost. Na scénu při té příležitosti přivádí pozoruhodného, usměvavého padoucha, jemuž by se snad v některých okamžicích dalo i fandit. Tato rozporuplnost svazku není na škodu, čtenář by však měl být připraven, že navzdory tomu, co velí pravidla žánru, není tenhle příběh ani zdaleka tak černobílý, jak by se dalo čekat. Přitom kombinaci černé s bílou má funebrák Jonas Crow zjevně v oblibě.

  • Ralph Meyer, Caroline Delabieová, Xavier Dorison: Hrobař 3+4 (Modrá Crew 12)
  • Crew, 2019
  • Překlad: Richard Podaný
  • Autor obálky: Ralph Meyer
  • 112 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
23. prosince 2019, Jakub Ehrenberger

Modrá Crew 12: Hrobař 3+4

Modrá Crew 12: Hrobař 3+4
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč