Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V mládí jsem se učil hrobařem… , Ralph Meyer, Caroline Delabieová, Xavier Dorison: Hrobař 1+2 (Modrá Crew 11)

Dorison Xavier, Meyer Ralph: Modrá Crew 11: Hrobař 1+2

Western byl odjakživa žánrem, v němž se hrálo především o čest a v němž nad těmi s pokřivenou páteří vítězil větrem ošlehaný pistolník, který se nenechal stáhnout ke dnu vidinou peněz a bohatství. S tímtéž prašným prérijním světem se setkává i čtenář jedenáctého svazku Modré Crwe. Jenže Jonas Crow není zrovna všednodenní pistolník. Živí se totiž jako funebrák a vesele hlásá, že budete-li chtít pohřbít více lidí současně, dá vám milerád množstevní slevu.

V úvodním dvojsešitě francouzské komiksové série Hrobař, pod níž je podepsaný úspěšný, i u nás stále populárnější scenárista Xavier Dorison (Třetí zákon, Dlouhý John Silver), vede Jonasova cesta do hornického městečka Anoki City, kam si funebráka nechal zavolat zbohatlík a majitel místního dolu Cusco. K překvapení ústředního hrdiny je však nebožtík, pro nějž má zhotovit rakev, při příjezdu stále naživu. Vtipkující Jonas to kvituje s ušklíbnutím: „A… Nejde to nějak zařídit?“

Záhy se nicméně ukáže, že Crowův pohřební vůz skutečně dorazil na správnou adresu. Cusco svou sebevraždu a navazující pohřeb bedlivě naplánoval a funebrákovi zbývá pouze dopravit mrtvolu do nedalekého dolu, kde si nebožtík dle své závěti přeje být pohřben. Jenže vše má jeden háček. Hamižný tlouštík Cusco před smrtí spolykal naspořené hrudky zlata, na které si už brousili zuby někteří lidé z jeho okolí. Cusco si nepřeje, aby se jeho zlata zmocnil někdo jiný. Toho se však domákne jak místní šerif se svou bandou pohůnků, tak skupina rozhněvaných a často po uši zadlužených horníků. K Jonasově smůle jsou obě party hluboce přesvědčené o tom, že by zlato mělo zůstat v oběhu, respektive v jejich kapsách, a neváhají na základě svého přesvědčení i konat.

Ralph Meyer a Xavier Dorison v pěti bodech

  1. Ralph Meyer a Xavier Dorison patří k uznávaným francouzských komiksových tvůrců střední generace.
  2. Xaviera Dorisona vystřelil mezi komiksovou špičku scénář k historickému komiksu Třetí zákon, jehož první svazky z konce 90. let vyšly v rámci časopisecké řady Modrá Crew. Tamtéž vyšel i jeho pirátský komiks Dlouhý John Silver inspirovaný Ostrovem pokladů Roberta Louise Stevensona.
  3. Ralph Meyer coby kreslíř prorazil právě během spolupráce s Dorisonem, neboť hned jejich první společný projekt, konkrétně první svazek série XIII Mystery, oslovil čtenáře i odbornou obec.
  4. Oba tvůrci spolu spolupracovali také na komiksu Asgard situovaném mezi skandinávské fjordy, který loni vyšel i česky.
  5. Za první svazek série Hrobař získala dvojice v domovské Francii Cenu Saint-Michel a dočkala se též nominace na nejlepší komiksový svazek roku.

Kdo od Hrobaře čekal pouze variaci na známé téma, bude mile překvapen. Cynický samotář Jonas Crow se nepřátelí s apačským náčelníkem, nebrání vesničany před bandity a ani se s harmonikou v ústech nemstí za smrt bratra. Jen dělá svou práci, která jej přivede do nesnází. A to je svým způsobem na komiksu Hrobař nesmírně sympatické. V rámci ustáleného žánru se zpravidla černobíle vykreslenými postavami přichází s originálním nápadem, který na celý Divoký západ vrhá nový pohled. Čtenář se samozřejmě i v Hrobařovi setkává s řadou tradičních rekvizit a prvků typických pro obvyklé vykreslení westernového příběhu, současně ale díky nekonvenčnímu hrdinovi vše působí svěže a neokoukaně.

V centru dění na kozlíku svého pohřebáku hřaduje Jonas Crow, samotářský dobrák s drsnými rysy, pod nimiž skrývá temnou minulost. Srdce čtenářů si Crow získává takřka okamžitě, když před kulkou ušetří jednoho trochu ostýchavého supa. Kromě opeřence jsou Crowovi k ruce a někdy taky na obtíž Cuscova mladá asistentka Rose a tlouštíkova věrná služka, Číňanka Lin. Na rozdíl od Crowa jde o postavy, které v mnoha ohledech zůstávají uzamčeny v určitém stereotypu, vzájemné hašteření vzdělané Evropanky Rose s neurvalcem Jonasem nicméně hned několikrát zacuká čtenářovými koutky, a tak prolne akčně dobrodružný komiks i trochou humoru.

Závěrem se patří zmínit, že je Hrobař taktéž komiks s povedeným vizuálem. Pod rukama kreslíře Ralpha Meyera a s přispěním koloringu Calorine Delabie na stránkách doslova ožívají prérijní soutěsky i zaplivané bary. Meyer nepracuje se zběsilou detailností, Dorisonův scénář rozkresluje do celé řady oken a často střídá úhly pohledu. Jednotlivé rychlé prostřihy tak komiksu propůjčují bezmála filmový charakter a současně zajišťují celému příběhu i potřebnou dávku dynamiky. Ilustrací přes alespoň půlku stránky je ve dvojdílném svazku jen poskrovnu, to ale vůbec nevadí. Když se totiž kresba může opřít o nápaditý scénář jako v tomto případě, čtenář si toho ani nevšimne.

  • Ralph Meyer, Caroline Delabieová, Xavier Dorison: Hrobař 1+2 (Modrá Crew 11)
  • Crew, 2019
  • Překlad: Richard Podaný
  • Autor obálky: Ralph Meyer
  • 116 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
21. srpna 2019, Jakub Ehrenberger

Modrá Crew 11: Hrobař 1+2

Modrá Crew 11: Hrobař 1+2
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč