Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nalezne Netvora útočiště, nebo apokalypsu?, Marjorie Liu: Azyl (Netvora 03)

Liu Marjorie : Netvora 03: Azyl

Nedávná dobrodružství posunula Maiko Půlvlčici stále hlouběji do minulosti spojené s odkazy legendární Šamanské císařovny a Starých Bohů, z nichž jeden je ukrytý v jejím vlastním těle. Ve třetím svazku série Netvora jí právě mocné dědictví může dopomoci k většímu bezpečí. Ovšem v tomto i mnoha dalších světech platí, že i ten, kdo se chce hlavně chránit, bude muset nejdřív bojovat. V případě Maiko dokonce i na kosmické úrovni.

Hlavní hrdinka se se svými přáteli Kippou a Renem dostala do uprchlického tábora Slzavé doky ve stínu města Pontus, zatímco její pronásledovatelé se shromažďují opodál. Naštěstí jí azyl nabídnou samotní představitelé Pontu, ovšem budou za to něco chtít. Jelikož Maice koluje v žilách krev Šamanské císařovny, mohla by efektivně zprovoznit jedno ze zařízení své předkyně – slavný Pontský štít. Bude ho asi skutečně zapotřebí, jelikož své zájmy hodlají prosazovat Federace, řád Kumaea, Krvavé královny, oba dvory Arkaniků a samozřejmě drápky vytahují i mluvící kočky. Všichni se seřaďte!

Marjorie Liu v pěti bodech

  1. Narozena v roce 1979 jako dcera taiwanského otce a matky evropského původu.
  2. Vystudovala práva.
  3. Ačkoli v mládí nečetla komiksy, považuje se za velkou fanynku X-Men, v jejichž světě se později odehrávala její kniha Dark Mirror a později čistě komiksové série jako Dark Wolverine nebo X-23.
  4. Její literární prvotinou byla kniha Tiger Eye, počátek urban fantasy cyklu Dirk & Steele.
  5. Za inspiraci k Netvoře označuje mimo jiné válečné zkušenosti svých prarodičů. Obdržela za ni cenu Hugo.

Lze s radostí konstatovat, že Azyl, třetí svazek Netvořiných příhod, navazuje na události z Probuzení mnohem lépe než Krev. Opět se setkáme s některými starými známými a pletichy mezinárodní krize se vracejí na scénu v plném rozsahu. Příběh přitom však hladce rozvíjí dění z Krve. V Maičině světě existuje, jak jsme si ukázali, spousta zájmových skupin, takže samotný úvod potřebuje hodně prostoru, ale ve chvíli, kdy o sobě dají pořádně vědět hlavní záporáci série, děj nabere na hutnosti a akce postupně fantasticky graduje.

Neříkám, že je vždy povedená, některé bitky v Pontu jsou vlastně spíš nepřehledné. Alespoň čtenáře může utěšit, že události směřují k působivému lovecraftovskému finále. Můžeme říct, že po dvou předchozích svazcích, kdy jsme se dozvídali mnohé o minulosti světa a protagonistů, nyní konečně hlavní hrdinové vytvářejí ucelenou skupinu, navzdory konfliktům vyplývajícím z jejich podstaty a často i vztahům s národy, k nimž patří. Drama nyní konečně zraje!

Sana Takeda v pěti bodech

  1. Japonka narozena roku 1977.
  2. Žije v Tokiu.
  3. Pracovala jako 3D designerka pro společnost SEGA, kde vytvářela modely postav sportovních atletů.
  4. Pro společnost Marvel kreslila komiksy jako X-Men, Občanská válka, Venom a Ms. Marvel. Ilustrovala také karetní hry.
  5. S Marjorie Liu poprvé spolupracovala na sérii X-23.

Azyl finišuje mocným klimaxem, ale jako vždy i otevřenými závěry. V mnohém je nejúdernějším ze všech publikovaných dílů a můžeme jen doufat v podobné kvality čtvrtého svazku The Chosen.

  • Marjorie Liu: Azyl (Netvora 03)
  • Crew, 2019
  • Překlad: Filip Škába
  • Obálka: Sana Takeda
  • 168 stran, 404 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
31. srpna 2019, Jiří Kábrt

Netvora 03: Azyl

Netvora 03: Azyl
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč