Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mládí vpřed!, Joe Abercrombie: Půl světa

Abercrombie Joe: Moře střepů 02: Půl světa

V young adult trilogii Joa Abercrombieho je vždycky něčeho půl. Díky tomu ji mezi ostatními knihami snadno identifikujete, což je fajn. A věřte, že půl světa je pořád víc než dost. Moře střepů se vrací v plné parádě.

Králův ministr Jarvi, kterého si čtenáři zamilovali v knize Půl krále (a kdo ne, nemá srdce), je zpět. Abercrombie nicméně tuhle trilogii sympaticky vystavěl ze tří do značné míry samostatných svazků, proto Jarvi ustupuje do pozadí (a jeho osud není potřeba dopodrobna znát) a nastupují nové hlavní postavy. Obě mladé, dravé, těsně před sexuálním probuzením… prostě ideální hrdinové pro young adult, do kterého tentokrát Abercrombie knihu zařazuje výrazněji než v předchozím případě. Samozřejmě stále počítejte s dospělým výrazivem, spoustou krve, častým řešením tělesných pochodů a obecnou temnotou vůkol. Ale bez toho se již dneska v podstatě neobejde žádná kniha pro mládež.

Brand a Trnka pocházejí sice z jednoho oddílu budoucích válečníků, nicméně jejich charaktery jsou natolik odlišné, že i jejich osudy by se vyvíjely různě… kdyby je zákeřný autor neprovázal. Brand je typický zákonně dobrý paladin (využijeme-li RPG termínů), který ve stínu otce Jarviho zjistí, že slepě následovat světlo není vždy ten úplně správný postup. A Trnka je divoženka, které se pod Jarviho patronátem dostane elitního zabijáckého výcviku. Nejen tihle dva se musí naučit spolu vycházet, když se ocitnou na výpravě přes půl známého světa, na které záleží, zde tenhle svět pohltí krvavá válka.

Autor dynamicky střídá kapitoly vyprávěné s hledáčkem zaměřeným na jednu či druhou hlavní postavu a žene děj nekompromisně vpřed. Díky střídání pohledů vznikají různá nedorozumění, která dynamiku vztahů podporují, nicméně především se buduje čím dál silnější pouto mezi celou posádkou ministrovy lodi.

Ano, opět se ocitáme především na moři. Celá trilogie je inspirovaná dobou vikingů, a i když ji autor používá spíše jako koření pro vykreslení jinak spíše generického fantasy světa, je znát, že si historické podklady dopodrobna nastudoval. Ba, pro zkušenějšího čtenáře z děje poměrně jednoznačně vystupují scény, o kterých si autor přečetl při studiu podkladů a prostě je chtěl mít ve svém příběhu, tak je do něj zařadil.

Tak jako Půl krále bylo především příběhem o dospívání, je jím i Půl světa. Trochu jinak a se zaměřením na více postav, nicméně třetí díl se snad posune k jinému leitmotivu, aby nezabředl do bahna přílišného opakování.

Ve výsledku jde o nenáročnou, báječnou fantasy jednohubku, která starší čtenáře neurazí a mladší dost možná nadchne. A to se vyplatí!

  • Joe Abercrombie: Půl světa (Moře střepů 2)
  • Laser, 2019
  • Překlad: Roman Tilcer
  • 424 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
28. února 2020, David P. Stefanovič

Moře střepů 02: Půl světa

Moře střepů 02: Půl světa
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč