Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Miles Vorkosigan bojuje v Kryokombách proti strachu ze smrti, Lois McMaster Bujold: Kryokomby (Dobrodružství Milese Vorkosigana 11)

Bujold Lois McMaster: Kryokomby

Syn významného barrayarského politika má za sebou velmi zajímavou vojenskou a špionážní kariéru. Postupně se vypracoval až na post císařského auditora a to navzdory mnoha svým fyzickým handicapům. Nyní je pověřen zdánlivě jednoduchým úkolem prověřit obchodní zájmy jedné velké společnosti z planety Kibou-daini.

Každý se aspoň trochu bojí smrti. Když se k tomu strachu přidá technologie schopná člověka nejen zmrazit, ale následně i úspěšně oživit, může to lidskou společností pořádně zamávat. Po mnoha letech, kdy na Kibou-daini existuje tato možnost oddálení smrti, se z takové záležitosti stala z pohledu místních víceméně obdoba pohřbu. Ovšem velkým kryokorporacím, které tuto službu zajišťují, nejde jen o finanční zisk. Veškerá volební práva zmrazeného člověka přechází automaticky na konkrétní kryokorporaci. A Kibou-daini je planeta hrdá na své demokratické základy. Když tedy jedna z největších korporací, Bílá Chryzantéma, projeví nečekaný zájem o expanzi na třetí planetu Barrayarského císařství, mnohé to znepokojí. Není proto divu, že je na Kibou-daini vyslán právě auditor Vorkosigan, který s pomocí dvanáctiletého hocha a svého zbrojnoše pomalu odkrývá největší tajemství starých kryokomb.

Lois McMaster Bujold v pěti bodech

  • Lois McMaster Bujold se narodila 2. listopadu 1949.
  • Na svém kontě má několik cen Hugo a Nebula za nejlepší román.
  • Mezi její nejznámější díly patří Vorkosiganská sága.
  • Kromě science fiction se věnuje i fantasy, například trilogii o Chaolinu.
  • Je rozvedená a v současnosti žije v Minnesotě.

Nové dobrodružství dobře známého hrdiny potěší originálními nápady. Ačkoli autorka myšlenky hromadného zmrazování starých a nevyléčitelných lidí čekajících na nové poznatky medicíny nerozvíjí nijak do hloubky, předkládá čtenářům uvěřitelný a atraktivní svět. Děj neubíhá v nijak závratném tempu, leč vyprávění je natolik poutavé, že to člověk ani nepostřehne. Ať se děje cokoli, Miles se zdá být pánem situace, a tak se po otočení poslední stránky vtírá pocit, že kniha by mohla nést podtitul: „Jak se mu to zase povedlo.“

Na dalším dílu Dobrodružství Milese Vorkosigana by mohla někoho odrazovat poměrně velká pozornost, kterou autorka věnuje dětským postavám. Ke konci už navíc příběhu znatelně dochází dech a jednotlivé události jsou většinou předvídatelné. Navíc se začnou objevovat věty, které jakékoli napětí spolehlivě sráží. Bohužel, většina z nich není způsobena nedostatky v překladu, který je až na několik výjimek věrný originálu. V závěru pak Bujold již jen řemeslně a logicky spojuje volné nitky příběhu a na úplný konec knihy přidala poměrně strohé vysvětlení událostí, které budou nepochybně mít velký dopad na Milesův život v příštím díle.

Kryokomby nejsou špatná kniha a fanoušci série, která se tímto dílem protáhla na úctyhodných šestnáct románů, budou spokojeni. Ani čtenáře, kteří se s Milesem setkávají poprvé, nečeká žádný zmatek způsobený neznalostí předchozích událostí, všechny podstatné informace ságy jsou stručně a nenásilně vysvětleny, avšak některé scény nikdo jiný než pravidelný čtenář nedocení. Navíc zamrzí nevyužitý potenciál světa těsně spjatého s kryogenikou, protože všechny problémy a možnosti této technologie zůstanou pouze načrtnuty. Z tohoto pohledu se tedy může zdát, že svět, v němž se Miles pohybuje, není dostatečně reálný. Poslední ranou pak je způsob, jakým autorka postavila Milese po uzavření dějové linie před nový problém. S trochou citu by se mohla ona událost stát jedním z klíčových prvků knihy. Veškeré nedostatky ovšem nesnižují kvality Kryokomb natolik, aby se nedala tato kniha doporučit.

  • Lois McMaster Bujold: Kryokomby (Dobrodružství Milese Vorkosigana 11)
  • Talpress, 2012
  • překlad: Marta Procházková
  • obálka: Martina Pilcerová
  • 360 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
24. listopadu 2012, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

To mě fakt pobavilo
nakladatel - 29. 11. 2012 21:49

Že píše Bujoldová o Chaolinu, to mě fakt dostalo! nakladatel

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kryokomby

Kryokomby
279 Kč 251 Kč