Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mars, Měsíc… následuje stanice „cesta na vrchol“, Andy Weir: Spasitel

Weir Andy: Spasitel

Zábavná cestovní služba Andyho Weira vás vítá na palubě, milý cestovateli po hvězdách. Nejspíš se známe z předchozích turnusů na Mars či na Měsíc. Tentokrát se podíváme do temného kosmu, kam nikdo nevkročil, abychom byli svědky počínajícího exodu lidské rasy.

Andy Weir na sebe upozornil svým debutem Marťan v roce 2015. Z románu se okamžitě stala celosvětová knižní senzace, která posloužila jako předloha pro úspěšnou adaptaci s Mattem Damonem od Ridleyho Scotta. Od té doby se na každou Weirovu knihu upíná zvýšená pozornost. Druhý román Artemis zdaleka nedostál očekáváním a byl lehkým zklamáním. Eufemisticky řečeno. Podařilo se do třetice napravit reputaci?

Nic nemají fanoušci z celého světa raději než autorské vykoupení a návrat na vrchol. Spasiteli se to podařilo a dokázal napravit i mírné nedostatky z Marťana. Kniha vypráví příběh Rylanda Grace, který se jako jediný přeživší probudí na opuštěné vesmírné stanici v hlubokém kosmu. Se silnou amnézií se musí rychle naučit navigovat bezvládné plavidlo a obnovit ztracenou paměť. Jak se dostal do vesmíru a proč má všude poznámky o tom, že je poslední nadějí lidstva? Pokud jeho mise selže, lidstvo bude na cestě zkázy bez možnosti návratu. Ač se může na první pohled jednat o misi bez šance na úspěch, Grace objeví nečekaného spojence, jehož znalosti mohou odvrátit exodus a zároveň pozvednout lidstvo na novou dobrodružnou epochu.

S motivem dobrodružství ostatně Andy Weir pracuje v každé své knize. V Marťanovi se nachází na sebevražedné robinsonádě Mark Watney, v Artemis se hubatá Jazz Bašarová snaží o převrat na Měsíci a ve Spasiteli Ryland Grace zachraňuje lidstvo na vesmírné odysee bez možnosti návratu. Právě v tomto románu zašel Weir s tímto motivem nejdál, a proto je čtenářsky nejpřístupnější. Napravuje tím mírné nedostatky z debutu, kde mezi detailním popisem technologie chyběl nadhled. Spasitel na tyto chyby pamatuje a je prozatím nejzábavnější knihou v autorovo bibliografii.

Andy Weir v pěti bodech

  1. Vystudoval informatiku na univerzitě v San Diego a následně pracoval jako programátor.
  2. Od dětství byl fanouškem sci-fi a mezi jeho oblíbence patřil Arthur C. Clark a Isaac Asimov.
  3. Ve svých románech kombinuje technická fakta a pravidla hard sci-fi.
  4. Románem Spasitel se vrátil k technické sci-fi.
  5. Mezi jeho díla pro děti patří Mezi světy o setkání Wendy, Alenky a Dorotky na internátní škole. Na rozdíl od Ztracených dívek je toto dílo věnováno dětem.

Dopomáhá k tomu také střídání časových rovin. Retrospektivní rovina ze Země vysvětluje background postavy, zatímco rovina z přítomnosti v kosmu velmi pozvolně vykládá karty na stůl a zodpovídá palčivé otázky. Existuje ve vesmíru život? Jaký je cíl podivné mise? Proč byl Ryland Grace vybrán jako spasitel? Dokáže jediný člověk ustát nátlak samoty?

Naštěstí hlavní hrdina není na všechno sám a dostává od autora zábavného společníka. Z hard space opery se silnou společenskou kritikou se rázem stává zábavná buddy komedie ve vesmírných kulisách. Postupné budování přátelství v nečekaném prostředí patří k tomu nejlepší, co kniha nabízí. Kamarádské špičkování prokládané trefnými popkulturními postřehy rozjasňuje jinak temné téma.

Andymu Weirovi se povedl husarský kousek. Zkombinovat několik sci-fi subžánrů a velmi chytře komentovat současné společenské dění týkající se klimatické krize. Vědecké pasáže jsou prokládány popkulturními vtipy z ranku Bobby-verse. Nicméně autor zůstal věrný své oblíbené technologické sci-fi, ale díky novým atributům přináší tolik potřebné koření, které především Artemis chybělo. Pokud autor zůstane ve stejné hladině stratosféry i s další knihou, mohlo by se jednat o žánrovou jistotu ve sci-fi rybníčku.

  • Andy Weir: Spasitel
  • Laser-books, 2021
  • Překlad: Michal Prokop
  • 464 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
1. října 2022, Ladislav Svatoš

Spasitel

Spasitel
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč