Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Marťan je příběhem novodobého Robinsona, Andy Weir: Marťan

Weir Andy: Marťan

Co by asi tak člověk dělal, kdyby ztroskotal na osamoceném ostrově? A co teprve na osamocené planetě? Bez jídla, vody, vzduchu a bez naděje na záchranu. Ve výsledku by měl dvě možnosti. Buďto si lehnout a čekat na nevyhnutelnou smrt, anebo se pokusit přežít. Naštěstí pro čtenáře i pro něj samotného si Mark Watney vybral druhou možnost. A tak vznikl Marťan – pravá sci-fi, která nemusí být tak daleko od pravdy.

Amerického spisovatele Andyho Weira už odmala fascinoval vesmír a jako většina dětí se i on chtěl stát astronautem. To se mu nakonec sice nepodařilo, ale i tak svůj život zasvětil vědě, zejména pak orbitální mechanice a dějinám vesmírných letů s lidskou posádkou. Andymu Weirovi zkrátka učarovalo cestování v kosmu a tuto svoji vášeň následně přetvořil do Marťana, příběhu člověka, který ztroskotal na Marsu.

Robinsonovský příběh nikdy neomrzí

Pro Marka Watneyho měla být cesta na Mars úžasným dobrodružstvím. Jako botanik měl za úkol pokusit se v nehostinné půdě rudé planety vypěstovat rostliny, jež rostou na Zemi. Nikdo z posádky ani ze Země ale nečekal, že by se mohlo všechno takhle podělat. Ale stalo se. Najednou zůstal na Marsu úplně sám a zraněný. S vervou sobě vlastní se rozhodl s nepřátelským prostředím planety bojovat, a aby se ze samoty naprosto nezbláznil, začal si psát deník, jehož přepis tvoří většinu Marťana.

Robinsonovský příběh byl už od doby, kdy ho Daniel Defoe poprvé napsal, převyprávěn nebo napodoben nesčetněkrát a ještě vícekrát bude. A není se čemu divit. Ono romantické vyprávění o boji člověka proti nepřízni osudu a o touze přežít neztrácí na přitažlivosti ani dnes. Když se ke všemu navíc připočte i čtivost a zábavnost, pak není divu, že Andy Weir slaví s Marťanem takový úspěch. Příběh Marka Watneyho má zkrátka všechno, co si může rozmlsaný čtenář sci-fi přát.

Zachraňte botanika Watneyho

Andy Weir velice zariskoval, když se ve své prvotině rozhodl vyprávět příběh trosečníka, protože v takovém případě celá kniha stojí a padá pouze na hlavním hrdinovi. Právě u takovéhoto typu literatury je velmi důležité, aby si čtenář protagonistu zamiloval, strachoval se o něj, byl nadšený z každého jeho úspěchu a každý jeho nezdar prožíval stejně srdceryvně jako on. Tohle všechno se Weirovi v podobě Marka Watneyho podařilo. Čtenář prostě musí tomuhle sympatickému trosečníkovi sršícímu vtipem držet pěsti a věřit, že ten nesplnitelný úkol, který na něj čeká, nakonec přece jen zvládne.

Samo o sobě by vyprávění o Watneyho přežití a čekání na záchranu v podobě deníku leckterému autorovi stačilo, ne však Weirovi. Společně s Markovým příběhem sledujeme i snahu zaměstnanců NASA a potažmo Watneyho bývalé posádky jej zachránit. Ačkoli tyto sekvence mohou působit místy až moc prodchnuté americkým idealismem, bezesporu dodávají Marťanovi dynamiku a Weir si s přeskakováním mezi jednotlivými dějovými liniemi opravdu vyhrál.

Hard sci-fi s humorem a v rytmu diska

Příběh trosečníka a jeho záchrany ale není to jediné, co může Marťan nabídnout. Lze ho totiž směle zařadit i do kategorie hard sci-fi (podžánr zaměřující se primárně na vědeckou přesnost a správnost) a nutno podotknout, že i z tohohle hlediska Weir odvedl skvělou práci. Čtenáře se totiž nesnaží nudit sáhodlouhými a složitými popisy, naopak se pokouší vše popsat co nejjednodušeji a nejsrozumitelněji, aby i ten, který není s vědou vesmírných letů nebo botaniky obeznámen, vše pochopil a nebyl o nic ochuzen.

Andy Weir v pěti bodech

  • Je americký spisovatel.
  • Jeho prvotinou byl román Marťan.
  • Už v patnácti pracoval jako programátor ve státní laboratoři.
  • Nyní pracuje jako softwarový inženýr.
  • Zajímá se o život ve vesmíru, astrodynamiku, relativitu a dějiny vesmírných letů.

Další věc, která se Weirovi nedá upřít, je jeho smysl pro humor a ironii, který Marťanovi zabraňuje, aby se bral až příliš vážně, což mu jenom prospívá. Čtenáře zkrátka musí bavit sledovat, jak se Watney snaží za každou cenu přežít, jak dopodrobna popisuje, co se chystá udělat, a jak je nadšený, když se mu to povede. Načež v dalším deníkovém záznamu spílá nad svou hloupostí, že přehlédl to či ono a nechal se málem zabít. Do toho všeho navíc zaznívají tóny Watneym tak nenáviděného diska a fragmenty příběhů ze starých amerických seriálů, které zde zbytek posádky ve spěchu zanechal.

Těžko říct, zda se bude Weirův Marťan číst i za několik desítek let a stane se klasikou žánru, rozhodně by si to ale zasloužil. Přinejmenším by měl být díky své přesnosti ale zařazen jako povinná literatura pro všechny, kteří se v budoucnu rozhodnou Mars navštívit.

  • Andy Weir: Marťan
  • Euromedia Group – Knižní klub, 2015
  • překlad: Michal Prokop
  • obálka: Corbis / Head Design
  • 342 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
26. dubna 2015, Zbyněk Ehrenberger

Diskuze k článku

Ja som si protagonistu teda nezamilovala. Na vine...
Adhara - 30. 04. 2015 16:05

Ja som si protagonistu teda nezamilovala. Na vine bola najmä trápnosť jeho humoru. Kniha sa mi ale napriek tomu páčila. Moja recenzia je tu: http://www.adhara.sk/?page_id=1327

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Marťan

Marťan
379 Kč 341 Kč

Marťan - filmová obálka

Marťan - filmová obálka
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč