Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Královnu ohně střídá adarlanský lord, Sarah J. Maas: Věž úsvitu (Skleněný trůn 6)

Maasová Sarah J.: Celaene 6 - Věž úsvitu

Akcí nadupaná fantasy série od Sarah J. Maas mění svého protagonistu. Hlavní hrdinka Skleněného trůnu poprvé, ale zároveň i naposledy dostává pauzu a vyprávění příběhu po ní v šestém díle přebírá nově jmenovaný pobočník krále Doriana – lord Chaol Westfall.

Chaol patřil mezi hlavní postavy už od úplného začátku, ale po událostech čtvrtého dílu, po nichž zůstal od pasu dolů ochrnutý a adarlanský král Dorian ho jakožto svého pobočníka poslal přes moře na Jižní světadíl hledat možnost uzdravení, a zároveň spojence pro své království, ho čtenáři neviděli. A protože se v páté knize vůbec neobjevil, není divu, že se mu autorka rozhodla věnovat jeho vlastní knihu, která bude mapovat jeho počínání na jihu. Věž úsvitu se tím pádem odehrává paralelně s událostmi předchozího dílu – Říše bouří – a i navzdory změně hlavního aktéra je regulérním pokračováním série, které přináší zásadní informace pro další vývoj a nemělo by proto být v žádném případě vynecháno.

Chaol Westfall spolu s novou kapitánkou adarlanských strážných Nesryn Faliq přijíždí po dlouhých týdnech na moři do Aticy, kam na rozkaz svého krále přijel hledat jejich vyhlášené léčitele, kteří by mu snad mohli pomoct opět chodit a zároveň se pokusit přesvědčit vládce Jižního světadílu, velkého khagana Uruse, aby se zapojil do jejich války a pomohl jim v boji proti Erawanovi a jeho vojskům zrůd. Léčitelkou se mu téměř okamžitě stává mladá Yrene, kterou čtenáři poprvé potkali již v bonusovém povídkovém svazku Krvavé ostří a která je i navzdory svému mladému věku jednou z nejschopnějších léčitelek na světadíle.

Yrene již prošla léčitelským výcvikem a akorát se chystala z Aticy odjet a vrátit se domů do Slatiny, kde by ráda pomáhala zraněným na bitevních polích. Než ji ale léčitelé nechají odejít, musí projít svou poslední zkouškou – vyléčit adarlanského lorda, přestože má z osobních důvodů k veškerým adarlanským vojákům odpor a léčit ho pro ni bude velkým sebezapřením. Hned od začátku je navíc jisté, že léčení nepůjde zrovna hladce, a tak spolu budou nuceni trávit spoustu času. Chaolova paralýza totiž není důsledkem obyčejného zranění, nýbrž následkem té nejtemnější magie, která se dá ve světě najít.

Sarah J. Maas v pěti bodech:

  1. Narodila se a dětství prožila v New Yorku.
  2. V současnosti žije se svým manželem, synem a psem v Pensylvánii.
  3. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním Hamilton College s diplomem z tvůrčího psaní.
  4. Skleněný trůn, svou úplně první knihu, napsala, když jí bylo pouhých šestnáct let.
  5. Svou prvotinu Skleněný trůn vydala i díky nespočtu internetových fanoušků, kteří si ji přečetli na stránkách, kam původně publikovala.

Zatímco léčitelku tedy Chaol získává poměrně rychle, přesvědčit khagana k zapojení se do války, která zuří hodně daleko od jeho břehů a která by ho stála obrovské množství zlata, už tak jednoduché nebude. Situaci mu rozhodně neusnadní ani khaganovy děti, které už od dětských let zápasí o otcovu přízeň a o co možná největší vliv v zemi, které by jim mohly pomoct, aby je khagan ustanovil svým dědicem. Na Jižním světadíle se totiž vládcem nestává ten nestarší, ale ten v očích khagana nejschopnější. A tak tu všichni princové a princezny vedou své vlastní agendy a Chaol s Nesryn mohou věřit jen sobě navzájem.

Věž úsvitu je v mnoha směrech hodně jiná než předchozí díly, nejenom, že má jiného vypravěče, ale také se celá odehrává v cizí zemi, jakou čtenáři v dosavadním příběhu ještě nepotkali, a tak se seznamují s novou kulturou i zákony. Na druhou stranu je to ale stále stejně čtivé jako zbytek série a čtenáři se rozhodně nebudou nudit – a to ani ti, kteří si Chaola v minulosti neoblíbili. Jak Chaol, tak Nesryn si v knize projdou velkým vývojem a navíc se k nim v roli vypravěčů přidá i léčitelka Yrene. Jejich dějové linie se dokonce v průběhu četby oddělí, a tudíž si čtenáři budou moct vybrat, na jaké kapitoly se budou více těšit.

Kniha s sebou přináší pořádnou porci magie, intrik, akce, nebezpečí, nějaké té romantiky a především i velkou dávku poněkud šokujících a zásadních informací, které odpoví na některé dosud nezodpovězené otázky a připraví půdu nadcházejícímu poslednímu dílu. Vzhledem k nové zemi a kultuře se autorka pochopitelně nevyhnula ani představování nových postav, kterých není zrovna málo, a samozřejmě i několika nadpřirozených nestvůrných potvor, jež hlavní hrdiny pořádně potrápí. I přes veškeré změny je tak Věž úsvitu podstatným dílem série, kterým si čtenáři chtě nechtě budou muset před úplným závěrem projít.

  • Sarah J. Maas: Věž úsvitu (Skleněný trůn 6)
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Ivana Svobodová
  • 664 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
17. července 2018, Adéla Kolářová

Celaene 6 - Věž úsvitu

Celaene 6 - Věž úsvitu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč