Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

K získání trůnu chybí Aelin ještě pořádný krok, Sarah J. Maas: Říše bouří (Skleněný trůn 5)

Maasová Sarah J.: Cealene 5 - Říše bouří

Aelin toho v posledním díle stihla opravdu hodně. Osvobodila na svém kontinentě magii, porazila adarlanského krále, zachránila jeho syna Doriana z područí Valgů a získala do svého držení jeden ze tří klíčů Sudby. Teď už ji v Adarlanu nic nedrží a ona se spolu se svými prvními dvořany vrací do Terrasenu, aby usedla na svůj – již spoustu let prázdný – trůn. Ale pokud si myslela, že ji terrasenští šlechtici uvítají s otevřenou náručí, tak se ošklivě spletla…

Terrasen Aelin považuje za pouhou devatenáctiletou vznětlivou holčičku, která o vládnutí neví zhola nic a která se celé roky schovávala v kůži vražednice Cealeny Sardothien místo toho, aby pomohla svému lidu. Aby jí bylo povoleno usednout na trůn, bude muset nejprve prokázat svou loajalitu a vyhrát pro Terrasen válku. A to rozhodně nebude nic jednoduchého. Jejím protivníkem totiž není nikdo jiný než samotný Erawan, který v Morathu neustále rozšiřuje svou obrovskou armádu Železozubých čarodějnic a všemožných vyšlechtěných zrůd, které byly speciálně stvořeny, aby dokázaly odolat Aelinině ohnivé magii.

Aelin tak nezbývá nic jiného, než se pouze se svými nejbližšími přáteli pustit do boje a pokusit se sestavit armádu, která by se svými počty a schopnostmi alespoň přiblížila té Erawanově. Komplikace se však na hlavní hrdinku valí ze všech stran – Erawan ji z pochopitelných důvodů nechce nechat naživu, takže jí ustavičně posílá do cesty své hrozivé příšery. A aby toho nebylo málo, tak mají s Aelin své vlastní plány i Elena, tehdejší vládkyně Adarlanu, která určovala směr Aelininy cesty od úplného začátku, a samotná královna víl Maeve, která rozhodně nezapomněla na urážku, jež se Aelin s Jeřábem na jejím dvoře před měsíci dopustili.

Do příběhu se vrací všechny známé postavy z předešlých dílů, které čtenáře provádí svými dějovými liniemi. Čtenáři se tak opět setkají s vypravěčskými pohledy Aelin, Jeřába, Doriana, Aediona, Lysandry, Manon nebo Elide. Nově se k hlavní skvadře přidává i Lorcan, jehož cesta se hned zpočátku knihy zkříží právě s Elide, a utvoří z nich tu nejnepravděpo­dobnější, ovšem o to zábavnější dvojici. Pokud čtenáři v Královně stínů nebyli z Lorcana a Elide kdovíjak nadšení, tak se to v této knize zaručeně změní, protože společně jsou opravdu výbornými vypravěči, kteří zabaví i pobaví zároveň.

Sarah J. Maas v pěti bodech

  1. Narodila se a dětství prožila v New Yorku.
  2. V současnosti žije se svým manželem a psem v Pennsylvánii.
  3. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním Hamilton College s diplomem z tvůrčího psaní.
  4. Skleněný trůn, první díl série, napsala, když jí bylo pouhých šestnáct let.
  5. Svou prvotinu Skleněný trůn vydala i díky nespočtu internetových fanoušků, kteří si její knihu přečetli na stránkách, kam původně publikovala.

Jediná postava, se kterou se musí čtenáři v Říši bouří rozloučit, je Dorianův věrný přítel Chaol, který byl na konci předešlého dílu poslán na jiný světadíl, aby pro sebe sehnal pomoc léčitelů a pro své přátele spojence do nadcházející války. Chaol se tu neobjeví vůbec, protože se od autorky následně dočká rovnou vlastní knihy. Již příští díl v sérii totiž bude patřit jen a pouze jeho dobrodružství, které bude probíhat paralelně s událostmi v Říši bouří a bude pro další vývoj příběhu klíčové.

Říši bouří se zároveň objeví spoustu vedlejších postav, které Sarah J. Maas představila ve svém povídkovém souboru Krvavé ostří, na které tím pádem hodně odkazuje. Pokud se tu tedy najdou čtenáři, již Krvavé ostří ještě nečetli nebo ho snad vůbec neplánují, určitě by to měli ještě před tímto dílem napravit, jinak se budou mezi všemi těmi postavami a událostmi ztrácet. Sarah J. Maas rozhodně nic nepíše jen tak pro nic za nic a každá její kniha je pro další pokračování nezbytná.

Říše bouří se opět ukázala jako pořádně propracovaná, komplikovaná a nepředvídatelná kniha, která pokračuje v autorčině trendu, kdy je každý další díl v sérii lepší než ten předchozí. Sarah J. Maas si pro čtenáře znovu připravila množství zvratů a v průběhu knihy vypouští jednu šokující informaci za druhou. Svazek je nadupaný akcí, takže čtenáři nemají čas na oddych, a možná trochu překvapivě i romantikou. Touto knihou navíc autorka pozvedla čtenářskou věkovou hranici, protože si nebrala žádné servítky při popisování milostných scén, které velkými červenými písmeny hlásají minimálně 15+.

Závěr ponechá všechny čtenáře v šoku a zoufale žadonící o pokračování, protože se autorka ke všem svým zvratům rozhodla přihodit i pořádně otevřený konec, který slibuje, že bude čekání na poslední díl v sérii opravdovým utrpením.

  • Sarah J. Maas: Říše bouří (Skleněný trůn 5)
  • CooBoo, 2017
  • překlad: Ivana Svobodová
  • 688 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
10. listopadu 2017, Adéla Kolářová

Cealene 5 - Říše bouří

Cealene 5 - Říše bouří
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč