Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kotleta dokončil sérii Spad čtvrtým dílem, z něhož mrazí v zádech, František Kotleta: Řetězová reakce (Spad 4)

Kotleta František: Spad 04 - Řetězová reakce

Po Rázové vlně, třetím díle postapokalyptické série Spad z pera bruntálského řezníka Františka Kotlety, zůstalo mnoho věci nedořečených. Hlavní hrdina už je sice asi vyprávět nebude, nahradí ho však – poprvé v historii Kotletova psaní – žena. A víc než dobře.

Spanilá jízda na Moskvu splnila svůj cíl. Jaderné zbraně zůstaly nepoužity, apokalyptická sekta byla poražena a zbyl jen prach. Tedy zdánlivě. Bez plukovníka Michálka to už nikdy nebude ono, mnoho osudů však po jeho smrti stále zůstalo neuzavřených – například co se stalo se zbytkem hrdinů, jak dopadlo Brno, zda se jaderným spadem zamořená zeměkoule znovu vzpamatuje… František Kotleta se tedy rozhodl pro odvážný krok, a sice připsat k trilogii ještě čtvrtý díl, přičemž do role tahouna příběhu vpasoval ostřílenou vojačku Alici.

Alice je jiná váha

Ačkoli Řetězová reakce v prvním plánu slouží jako epilog k předchozím knihám, představuje také samostatný uzavřený příběh – a tak se od druhého a třetího dílu liší asi stejně, jako se ony lišily od toho prvního. Po krátké a nevydařené úvodní misi v Praze se Alice ocitá osamocena, zotročena a na cestě zcela mimo své běžné česko-moravsko-východoevropské působiště.

Kotleta se tu vyžívá v obrazech zmaru hlavní hrdinky i jejího okolí, na což u něj nejsme příliš zvyklí. Jeho obvyklí protagonisté by se spíš přeskupili, přebili zásobníky a vyrazili zase do akce na plné koule. Alice to nakonec udělá samozřejmě také (v tomto typu literatury by to snad ani jinak nešlo), stane se tak ale po jistém vyčkávání a ohledávání terénu. To je v Kotletově próze sympatická novinka, nepochybně spjatá s povahou hlavní hrdinky, která činí jeho nejnovější knihu oproti těm předchozím zase trochu neotřelou.

František Kotleta v pěti bodech

  1. Pochází z Bruntálu.
  2. Dle fiktivního životopisu je o jeho životě známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  3. Tak například se mluví o tom, že kvůli konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka a ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem dvě knihy ročně a dnes už čítá přes deset svazků.
  5. Podle nejaktuálnějších informací je jeho pravé občanské jméno Leoš Kyša. Kdo je ale tenhle floutek, to nikdo neví. Říkat mu budeme pořád stejně Kotleta.

Vlastně celé první dvě třetiny příběhu jede Alice na vlastní pěst ve zcela nových lokacích a jediným pojítkem s minulým dějem je postapokalyptické prostředí a nosná linka několika posledních soudných lidí ve světě, který se jinak zcela vymkl z kloubů. Alice celou dobu ví, že se bude muset nejen znovu postavit na vlastní nohy a utéct z otroctví, ale především vrátit se do někdejšího Česka, zachránit Brno a potažmo celý svět. Spěje k tomu ale tak nějak mimochodem, a to je na její cestě vlastně to nejzajímavější.

Neotřele typický Kotleta

Nicméně literární rozbory stranou, i Řetězová reakce je především zase románem plným akce, řvoucích zbraní, tekoucí krve, hláskujících hrdinů, starého dobrého sexu… No však to znáte. Tentokrát trochu v jiném složení než obvykle, se silnou ženskou hrdinkou v čele, výjimečně dobře podanou atmosférou a morálním poselstvím kdesi hluboko mezi řádky. Ale přece jenom stejná jako kotletoviny vždycky. A tak to máme rádi – obzvlášť, když se konečně dozvíme, jak to s hrdiny Spadu ve finále dopadlo.

  • František Kotleta: Řetězová reakce (Spad 4)
  • Epocha, 2018
  • Obálka: Žaneta Kortusová
  • 328 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
4. května 2019, Jan Nohovec

Spad 4 - Řetězová reakce

Spad 4 - Řetězová reakce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč