Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rázová vlna Františka Kotlety zamete s kdekým, František Kotleta: Rázová vlna (Spad 3)

Kotleta František: Spad 3 - Rázová vlna

Nejnovější svět z pera bruntálského řezníka už je zničený pořádně, jistým holohlavým vykukům to ale nestačilo a odpálili pro jistotu ještě několik jaderných hlavic na Japonsko. A slibují poslat další. Zastavit je může jen slovutný hrdina z Istanbulu, plukovník Michálek.

Zatímco Spad byl takřka samostatný román a Poločas rozpadu jeho volné pokračování, Rázová vlna začíná přesně tam, kde autor dosavadní děj zařízl rázným cliffhangerem. Postavy již byly představeny, vztahy a situace nastíněny, žádné větší inovace se tedy nekonají a závěrečný svazek z trojice post-apokalyptických knih Františka Kotlety sprintuje dál, aby příběh dotáhl do konce, než mu dojde prostor. Střelivo a krev létají na všechny strany.

Ještě trochu toho šprochu

A to je vlastně jenom dobře. Autor rozehrál velmi zajímavou partii, v níž drobně obměnil své zaběhlé vyprávěcí postupy a zasadil je do uvěřitelných, interesantních kulis střední a východní Evropy po nukleární válce – a je radost sledovat, jak si Kotleta se svými hrdiny hraje, než dojdou závěrečného finále. Partu protagonistů opět čeká nějaké to cestování a plížení krajinou, menší či větší střety s holohlavými nepřáteli i napjaté vztahy s ukrajinskými amazonkami, které by si rády daly každého muže k večeři.

František Kotleta v pěti bodech

  1. Pochází z Bruntálu.
  2. Dle fiktivního životopisu je o jeho životě známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  3. Tak například se mluví o tom, že kvůli konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka a ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  4. Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem dvě knihy ročně a dnes už čítá přes deset svazků.
  5. Podle nejaktuálnějších informací je jeho pravé občanské jméno Leoš Kyša. Kdo je ale tenhle floutek, to nikdo neví. Říkat mu budeme pořád stejně Kotleta.

Akce je tedy už zase dost – s postupujícími stránkami nabývají šarvátky na velikosti a síle až přerostou ve velké bitevní scény. Dojde ale i na klidnější momenty, v nichž se postavy do jisté míry vyvíjejí. Nejzajímavější je opět hlavní hrdina (který stojí na straně dobra, je mu ale jasné, že bez krve a ostrých slov se to neobejde), v závěsu však stojí i řada dalších zajímavých charakterů, ať už jde o schopnou Alici, snad ještě schopnější Nacumi nebo mladou a veselou Jitřenku.

Nechybí samozřejmě ani porce vtipu – tedy jak jen je to v radioaktivním světě plném zmaru a šílenců možné – a sexu, kterým si hlavní hrdinové zmítaní brutálními událostmi zpříjemňují volné chvíle a utužují vzájemné vztahy.

Famózní finále

Jak již bylo naznačeno, Kotleta vlastně v Rázové vlně nenabízí oproti Poločasu rozpadu nic nového a jen s pořádnou dávkou akce, vtipu, sexu a plížení po lesích východní Evropy uzavírá dějové linky. Tak je to ale dobře, protože nastolené zápletky si dokončení rozhodně zasloužily. A že tenhle příběh má tedy finále famózní.

  • František Kotleta: Rázová vlna (Spad 3)
  • Epocha, 2017
  • Obálka: Žaneta Kortusová
  • 304 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
24. ledna 2018, Jan Nohovec

Spad 3 - Rázová vlna (nové vydání)

Spad 3 - Rázová vlna (nové vydání)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč