Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když je hra vším, Iain M. Banks: Hráč

Banks Iain M.: Kultura 02: Hráč

Představte si impérium, jehož náboženství, politika i každodenní směřování stojí na jediné hře. Představte si hráče z cizí kultury (Kultury!), předpokládaného outsidera, který má potenciál postavit celé císařství na hlavu. Vítejte zpět ve fantazii jednoho z nejsilnějších hlasů sci-fi, Iana M. Bankse.

Pomysli na Fléba, první kniha z cyklu Kultura, působila na našem trhu loni jako zjevení. Jistě, jednou už tu kdysi byla, ale o tom se nemluví. A v péči stále mladého, ale mimořádně nadějného nakladatelství Planeta9 šlo o opravdu skvostný příspěvek žánru dobrodružné sci-fi.

Hráč, stejně jako ostatní díly z cyklu, je zcela samostatný román. Autor se na předchozí díl nijak neodkazuje, netušíme, zda se odehrává před nebo po něm, a je to jedno. Co zůstává, je Kultura – vesmírné společenství mnoha planet, orbitálů a inteligentních lodí – a její kontakt s dosud neasimilovanou civilizací. Tentokrát se neocitáme uprostřed otevřeného válečného konfliktu, naopak, sledujeme pečlivou práci tajných služeb, která takovému konfliktu předchází. Ale to jen tak mimoděk, skrze hlavního hrdinu, který je celou svou bytostí definovaný jako profesionální hráč, a jehož tyto služby využívají, aniž by on o tom (příliš) přemýšlel. Je to podstatný rozdíl proti žoldáckému hrdinovi první knihy, a tam, kde dříve přicházely ke slovu hlavně zbraně a rychlá akce, nabízí zde Banks hodně taktizování, rozhovorů a vhledů do imperiální hry Azad. A obě polohy mu sedí naprosto skvěle.

Kniha vyžaduje od čtenáře lehčí mentální akrobacii. Je totiž vyprávěna z pohledu občana Kultury – a to je společnost přímo radikálně liberální (přestože pro své přežití a účinnou expanzi nezbytně obsahující silné militantní složky). Tento občan – hlavní hrdina – je konfrontován se společností ryze hierarchickou, z jeho pohledu barbarskou, postavenou na síle a dominanci – a proto nám v mnoha ohledech bližší, než je Kultura. Kniha proto po celou dobu uniká kompletnímu ponoření a prožití příběhu „očima postavy“, naopak dovoluje čtenáři vykročit výrazně mimo hlavu hrdiny a vnímat celý obraz střetu dvou kultur mnohem šířeji než on. Z Banksovy strany jde opravdu o husarský kousek, přeci jen zlaté pravidlo při tvorbě beletrie zní „piš o tom, co nejlépe znáš“.

Tak jako Pomysli na Fléba byl spíš dobrodružný pirátský příběh ve sci-fi hávu, tentokrát tu máme napínavý politický thriller kombinovaný s psychologickou sondou do duše hlavního hrdiny. Jeho přerod během knihy není zrovna nepředvídatelný, ale i banální situace a motivace podává Banks tak neskutečně silně a expresivně, že nezbývá než smeknout.

Proti první knize je Hráč celkově přeci jen o něco slabší, jeho závěr má ale sílu atomové bomby a stále jde o vysoce nadprůměrné dílo. Další svazek – K čemu jsou zbraně – nemůže do našich knihoven doputovat dostatečně brzy. I se svou geniální obálkou. Když jsme u obálek, už první dva díly naznačují, že tyhle hřbety budete chtít mít vyrovnané hezky vedle sebe… Bravo všem zúčastněným.

  • Iain M. Banks: Hráč (kultura 2)
  • Planeta9, 2019
  • Překlad: Pavel Bakič
  • 381 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
30. ledna 2020, David P. Stefanovič

Kultura 02: Hráč

Kultura 02: Hráč
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč