Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Se slunečním větrem v plachtách, Iain M. Banks: Pomysli na Fléba (Kultura 01)

Banks Iain M.: Kultura 01: Pomysli na Fléba

Pomysli na Fléba, námořníka unášeného vlnami k vlastní smrti. Pomysli na vidinu pokladů a dobrodružství. Pomysli na válku, na lidství, na genocidy a hazardní hráče. Pomysli na jeden z nejzásadnějších sci-fi románů a hleď, konečně se ti dostává do rukou.

Poněkud krypticky pojmenovaný román Iana M. Bankse si za 30 let od vydání vybudoval kultovní status. Čtenář by se proto mohl obávat, že půjde o hluboce filozofické „zásadní dílo“, čili o děsnou nudu. Obavy nerozežene ani fakt, že kniha uvádí na scénu celý cyklus umístěný do velmi složitého prostředí Kultury, vesmírné civilizace, jejíž proměnlivé rysy nejsou ani po jejím dočtení zcela uchopitelné.

Naštěstí jsou všechny obavy liché.

Pomysli na Fléba je od začátku do konce akční a dobrodružný román. Faktem zůstává, že je umístěný do nesmírně bohatého vesmíru, nacházejícího se uprostřed války dvou civilizací, respektive světonázorů. Banks se ale nezdržuje přílišným vysvětlováním, od začátku se – s výjimkou tří meziher – drží za patami hlavnímu hrdinovi a šlape na plyn, co se dá.

Horza je Chameleon, o to ale až tolik nejde, i když schopnost kompletně přeměnit svou tělesnou stavbu během knihy několikrát využije. Hlavní je, že jde o žoldáckého agenta na jedné straně války, a přesto o velmi komplikovanou postavu. Jednak bojuje z přesvědčení, jednak vykazuje podivuhodné pochopení pro své nepřátele – a jeho nepřátelé pro něj. Navíc se s ubíhajícími stranami dostáváme stále hlouběji pod vrchní slupku jeho bezskrupulóznosti a nalézáme bytost chybující, váhající, zvláštně čestnou a spravedlivou.

Ač si pro sebe Horza uzurpuje většinu pozornosti, vedlejší postavy nezůstávají v živoucnosti a zajímavosti pozadu, ať už jde o jeho protivnici – agentku Kultury Balvedu –, či o posádku vesmírných pirátů, s níž téměř celou dobu cestuje. A celá tahle parta se prohání příběhem, který by se vlastně stejně jako mezi hvězdami mohl odehrávat na prosluněných vodních plochách Karibiku. V zásadě jde totiž o získání nesmírně cenného pokladu, který poskytne úspěšné straně velkou výhodu v probíhajícím konfliktu. Ten zuří kolem v galaktickém měřítku a Banks nás do něj nechává tu a tam nahlédnout, jak se jím hlavní hrdinové proplétají v zoufalém honu za svými osobními i vyššími cíli.

Dostáváme vlastně balíček 2v1: Skvělou dobrodružnou literaturu a zároveň vysoce kvalitní sci-fi, kde se do detailů promyšlená technická stránka věci dokonale spájí se sociologickou sondou do meziplanetárního společenství – podobně silné kombinace dosáhl z letos (znovu)vydaných knih například Dan Simmons v Hyperionu. Banksův autorský přístup je možná o něco chladnější a více odosobněný, o to působivější jsou ale okamžiky, kdy do příběhu pustí syrové emoce.

Třešní na celém balení je práce nakladatelství Planeta9, od působivého překladu (některé pasáže by možná ještě jedno kolo korektury unesly, na druhou stranu čtivě poradit si s Banksovou terminologií je pořádný výkon sám o sobě) po úžasně krásnou obálku – a ta ještě bledne v porovnání s dalším dílem, který nás čeká. Těšíme se!

  • Iain M. Banks: Pomysli na Fléba (Kultura 01)
  • Planeta9, 2018
  • Překlad: Richard Podaný
  • Obálka: Luke J. Frost
  • 608 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč Kč)
5. ledna 2019, David P. Stefanovič

Kultura 01: Pomysli na Fléba

Kultura 01: Pomysli na Fléba
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč