Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jeden temný trůn – cesta ke koruně vede skrze prolitou krev!, Kendare Blakeová: Jeden temný trůn (Temné koruny 02)

Blake Kendare: Temné koruny 02: Jeden temný trůn

Nástupnický rok nadešel, dvě sestry zemřou, aby se jedna mohla ujmout vlády nad ostrovem. Souboj o právo získat sladké dědictví bude nemilosrdný, plný tahů a protitahů. Na jeho konci vzejde jen jedna jediná vítězka, která se zbaví svých sester jednou pro vždy. Mrtví odejdou v zapomnění a přeživší dívka se stane legendou, která porodí příští generaci trojčat. To je vůle samotné Bohyně, která se po desetiletí již stala svatou.

Katherine rozhodně není křehkou skořápkou, již do nedávné doby bývala. Teď se nehodlá před nikým skrývat a poslouchat bláhové rady svých šlechtických pěstounů. Je připravená lapit příležitost za pačesy a podříznout svým sestřičkám krk. Arsionie konečně odhalila svou pravou podstatu, jenže její tajemství patří jen jí, s nikým se o něj nesmí podělit. Mirabella je pořád na vážkách, nechce vstupovat do krvavé lázně a usilovat o život svých bližních, ale tradice se mají dodržovat, takže i ona musí tasit zbraň a smířit se s nevyhnutelnou realitou.

Příběh dívek s modrou krví pokračuje. Stejně jako v úvodu, tak i tady narážíme na er-formu, která skýtá mnoho příležitostí pro snadné rozvinutí více dějových linií. Pozornosti se tak dostane nejen pilotním protagonistkám, ale i četným vedlejším charakterům, kteří se snaží vybojovat si své vlastní místo na výsluní.

Oproti prvnímu dílu, jež nesl spíše informativní charakter se v pokračování konečně dostáváme k samotnému jádru věci. Události nabírají rychlý spád, a tak je čtenář vrhán z jedné velké akce do druhé. V knížce prakticky nenajdeme žádná hluchá místa, všecičko do sebe dokonale zapadá, a i ten nejmenší detail ve finále vyústí ve vyšperkovanou mozaiku intrik a napětí.

Kendare Blakeová v pěti bodech

  1. Kendare Blakeová žije a pracuje ve Washingtonu.
  2. Pochází se Severní Korey, ale byla vychována v USA.
  3. Vystudovala obor kreativního psaní na Middlesex University v Londýně.
  4. Zajímá se o řeckou mytologii.
  5. Je veganka a na silnici brzdí auto kvůli přebíhajícím zvířatům.

Kendare Blakeová zodpovídá mnohé z otázek, jež její věrné příznivce sužovaly po dočtení Tří temných korun. Ovšem na každou objasněnou záhadu připadají dvě, které se tu teprve vylouply. Již nyní tak lze konstatovat, že autorka má schované nejednou eso v rukávu. Buďte si jistí, že ač máte načteno bezpočet fantasy děl, tak nedokáže odhadnout směr, kterým se bude tato linie odvíjet. Překvapení a míst k údivu tady je opravdu nespočet.

Obecně lze říct, že Blakeová vykazuje neustále se zlepšující tendenci. Ta je vidět na vývoji postav, kde dochází k výraznému kontrastu mezi všemi třemi hráčkami na „korunní šachovnici“, kdy je onen rozdíl ještě potržen emoční vyspělostí hrdinek. Avšak nejen dívky se změnily, se změnou přichází i samotný koncept. Zatímco zpočátku všechno stálo a padalo na plynulém, pozvolném vývoji událostí, teď se na ničem nešetří a nikde se výrazně nezdržuje. Stránky ubíhají rychlostí blesku, protože se pořád něco děje, ve výsledku si tak nemůžete být jistí vůbec ničím – dobro a zlo splývá dohromady. Čest a přátelství berou za své, důležité je jen přežít a uzurpovat si moc. Strach je nejlepší spojenec.

Prostředek tetralogie s podtitulem Jeden temný trůn vykazuje vysokou míru kvality, která věrné příznivce tohoto žánru rozhodně příjemně překvapí. Zůstává jen doufat, že se zbylé dva kousky skládačky udrží na stejné vlně a dopřejí čtenářům příjemný požitek z výtečně konstruované dimenze.

  • Kendare Blakeová: Jeden temný trůn (Temné koruny 02)
  • Fragment, 2019
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 472 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
19. ledna 2021, Anastasja Višťalová

Temné koruny 02: Jeden temný trůn

Temné koruny 02: Jeden temný trůn
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč