Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tři královny, jedna koruna – souboj na život a na smrt může započít!, Kendare Blakeová: Tři temné koruny

Blake Kendare: Temné koruny 01: Tři temné koruny

Na magicky zahaleném ostrově Fennbirn se v každé generaci narodí trojčata. Tři holčičky z královského rodu, které ovládají různé formy magie. Marabella dokáže poručit ohni, vodě i rozpoutat nemilosrdnou bouři. Katherina stojí jen krůček od nesmrtelnosti, ovládá umění jedů. Arsinoe naproti tomu panuje nad vším živým, přiměje květinu rozkvést a zvířata se jí doslova plazí u nohou. Každá z trojice sester má nárok na trůn, ale nic není zhola jednoduché. Prostý původ nestačí, právo vládnout je třeba si vybojovat v rovném boji. Až dívky oslaví své šestnácté narozeniny, rozpoutá se krvavá vřava, z níž pouze jedna vyjde jako panovnice, zbylé dvě zahynou nepěknou smrtí.

Jenže kdyby to všechno bylo tak prosté a bez příkras. Kat si neví rady ani s nejslabším bolehlavem, natož se silným toxinem. I zbylé sokyně na tom nejsou o moc lépe, poupata nepučí a zvěř není zrovna dvakrát poslušná vůči naturální dědičce. Mira sice svůj dar ovládá, ale je příliš měkká a ze své podstaty by neublížila ani mouše, natož své vlastní krvi. Zatímco děvčata marně bojují se svým údělem a snaží se připravit na nejhorší, v jádru království vřou mocné intriky a kují se válečné zrady. Tento Nástupnický rok rozhodně nebude všední záležitostí.

Tři temné koruny vyvolaly v zahraničí opravdu velký poprask. Částečně za to může i samotná anotace, která láká své příznivce na temnou jízdu plnou lží a podrazů v bohem zapomenutém koutu starého světa. Na druhou stranu je nutno podotknout, že obrovský mediální boom kniha skýtá i díky autorce, kterou mohou čeští čtenáři znát především kvůli její předchozí tvorbě – Anně Krví oděné, ve které nesčetněkrát poukázala na to, že atypické příběhové linie umí stvořit opravdu dokonale.

I přesto, že se jedná o první díl z plánované série, rozhodně mu nechybí grády. Jistě, na pořádný rozjezd a „trochu krve“ si je třeba posečkat do dalších dějových úseků, protože pilotní knížka plní spíše roli uváděcího díla, které má fanoušky seznámit s tím, jak celý komplikovaný svět vlastně funguje. Na své si přijdou hlavně fandové politických soubojů, nesnadných lidských vztahů a spikleneckých plá­nů.

Kendare Blakeová v pěti bodech

  1. Kendare Blakeová žije a pracuje ve Washingtonu.
  2. Pochází se Severní Korey, ale byla vychována v USA.
  3. Vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v Londýně.
  4. Zajímá se o řeckou mytologii.
  5. Je veganka a na silnici brzdí auto kvůli přebíhajícím zvířatům.

Velkou neznámou s obrovským potenciálem do budoucna jsou pak samotné postavy, které se po kapitolách střídají. Právě díky postupnému prolínání děje tak dostanete možnost uchopit celý úvod opravdu komplexně. Každá protagonistka je svým způsobem jedinečná a neotřelá, se svými silnými i slabými stránkami. Každá touží po slávě, lásce a naplněném životě, ale vidina brzkého konce se nade všemi vznáší jako Damoklův meč. Blakeová své hrdinky představuje poněkud povrchním stylem, jako by se ostýchala sáhnout trochu víc do hloubky jejich duší, nejvíce je to patrné především na méně četných romantických zápletkách, které působí našroubovaným dojmem a příliš se do celkového konceptu nehodí.

Naproti tomu exteriér je opravdu famózně vykreslený. Hrouda země v oceánu slané vody, kde vládne pradávna forma magických schopností. V pozadí tohoto výkvětu Bohyně matky se pak jako tiché dvojče skrývá „obyčejná“ pevnina, o které se sice často mluví, ale čtenář z ní příliš moudrý není. Spisovatelka si její tajemství zřejmě ukrývá na další časy.

Po šokujícím zakončení nezbývá než netrpělivě očekávat, jak se to celé nakonec vyvrbí. Jisté je jen jedno, Kendare Blakeová má v rukávu nejedno eso. Jestli se pídíte po něčem neokoukaném, až neotřelém s pořádnou porcí kouzel a sympatickým prostředím, rozhodně jste na správné adrese. Tohle by vám uniknout nemělo!

  • Kendare Blakeová: Tři temné koruny
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Jozef Klinga
  • 424 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
12. května 2019, Anastasja Višťalová

Temné koruny 01: Tři temné koruny

Temné koruny 01: Tři temné koruny
Vložit do pytle na zboží  Koupit   349 Kč