Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak vznikla Legenda o Ladě?, Jana Švecová: Legenda o Ladě

big_legenda-o-lade-dmv-490666

Slovanská mytologie se v posledních několika letech těší v knihách pro mladé poměrně velké oblibě. A to nejen v zahraničí. Pouští se do ní i čeští autoři. Krásným příkladem je i debutová novinka Jany Švecové – Legenda o Ladě. Na první pohled působí spíše jako pohádka, opak je ale pravdou. Hlavní hrdinku čeká dlouhá pouť, ve které musí porazit samotnou smrt…

Lada se ve vesnici nikdy netěšila příliš velké oblibě stejně jako doma. Jedinou útěchou před nevalnou budoucností pro ni vždy byl její milovaný Ilja a jeho rodina. Její štěstí však netrvá věčně. Jednoho dne vesnici napadne oddíl křesťanů, kteří chtějí vymýtit pohanské bohy a převést věřící na novou víru. Během vynucené šarvátky nešťastnou náhodou Ilja ztratí život. Lada je odhodlaná svého milého zachránit za každou cenu, a proto se vydá pro radu ke koldunovi – stařešinovi celé vesnice.

Existuje jedna možnost, jak Ilju zachránit. Stačí dojít ke Stromu života, kde sídlí Bohové a přinést lidskou oběť. Lada se rozhodně nehodlá vzdát, a vydává se tak na cestu. Cestou potká Ivana, mladého křesťana, který si nevzpomíná na svou minulost. Ideální oběť. Během cesty však dívka zjišťuje, že nic není černobílé. Na dvojici čeká spousta nebezpečí a setkání s bytostmi z jejich nejhorších nočních můr. Podaří se Ladě zachránit svého milého nebo to dopadne úplně jinak?

Po stopách Slovanů

Po Nocech běsů či Světlech nad močálem se na pultech českých knihkupectví objevila další novinka inspirovaná slovanskou mytologií. Jedná se o prvotinu Legenda o Ladě od Jany Švecové. Už samotný název napoví, o čem v příběhu vlastně půjde. Autorka vytvořila fiktivní svět, který se ale opírá o historické reálie, jmenovitě příchod křesťanství na Kyjevskou Rus. Samotný děj je poměrně jednoduchý – hlavní hrdinka se vydává na pouť s cílem přivést k životu svého milého. Není to však tak snadné, jak se na první pohled může zdát. I když v některých pasážích kniha připomíná spíše pohádku, najdou se zde i místa, ve kterých jde hrdinům o život. Slovanský folklór je cítit z každé stránky – z Bohů, mýtických bytostí či jen z Ladina smýšlení.

Jana Švecová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1997.
  2. V soutěži Hvězda inkoustu skončila jako finalistka, umístila se na druhém místě.
  3. Při psaní se inspirovala věcmi z běžného života, například kulinářskou soutěží v televizi.
  4. Mluva Baby Jagy v Legendě o Ladě je inspirovaná plzeňským dialektem.
  5. Miluje procházky v lese.

Co se týče stylu psaní, lze z něj poznat, že se jedná o autorčinu prvotinu. Je jednoduchý, přesto však čtivý a na správných místech dokáže vtáhnout do děje. Ze začátku sice trvá, než se příběh rozjede, vše ale vynahradí následná akce. Konec může působit lehce předvídatelně, přesto se k románu skvěle hodí. Autorka se také ve velkém zaměřila na některá morální, filozofická a náboženská dilemata, která hrdinové řeší už od prvního setkání. Díky těmto konverzacím a novým zkušenostem se ale osobnostně neustále posunují, což je jedna z věcí, které činí knihu zajímavou.

Co je vlastně správně?

Hlavní hrdinka Lada nesedne každému. I přes ne zrovna veselý život si dokázala vždy udržet úsměv a nevzdat se. Občas však jedná neskutečně naivně a (skoro) v každém se snaží najít to nejlepší. Bohužel to neplatí pro lidi s jiným náboženským přesvědčením, což z ní dělá pokrytce. Poté je tu Ivan, podivný křesťan se ztrátou paměti, který neví nic o své minulosti. Jeho dějová linka působí neméně zajímavým dojmem a spolu s Ladou postupně odhalují, kým Ivan ve skutečnosti je.

Ladin příběh představuje ideální dílo pro každého, kdo až tak často nečte a nemá rád sáhodlouhé popisy. I přes pomalejší začátek knize neschází napětí a akce a přináší spoustu otázek, nad kterými nutí se zamyslet. Rozhodně se kvalitou dokáže vyrovnat ostatním titulům s podobným námětem. A k tomu všemu je autorka Češka, což jen přidává k celkovému skóre další plusové body.

Legenda o Ladě je ideální pro každého, kdo má rád příběhy inspirované mytologií s hrdiny, kteří se někam posunou a uvědomí si, co je doopravdy důležité.

  • Jana Švecová: Legenda o Ladě
  • Fragment, 2022
  • 272 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
7. dubna 2023, Kateřina Kopišťová

Legenda o Ladě

Legenda o Ladě
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč