Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Světla nad močálem – pohled na trochu jiný posmrtný život s příměsí slovanské mytologie!, Lucie Ortego Navrátilová: Světla nad močálem

Ortega Lucie: Světla nad močálem

Lena chtěla jen zemřít, na zemi už pro ni zkrátka nebylo místo. Vlastní matka, zdá se. upřednostňovala vlastní kariéru nad svou dcerou a ze středoškolačky se stala jen potloukající se silueta bez života. Poslední touhu po lidské existenci jí sebral David, její ex, jenž ji nejprve vychvaloval do nebes a potom utekl s jinou. Jaký má tedy smysl se bezbřeze trápit, pokud můžete všechnu tu bolest jako mávnutím kouzelného proutku ukončit? Jenže co když vaše cesta posledním vydechnutím nekončí? Co když dostanete ještě jednu, mnohem lepší šanci, pro kterou stojí za to bojovat?

Jedovatý čaj nepřenesl dívku do říše zemřelých, ale udělal z ní navku. Učednici bludiček, jejímž úkolem je lákat nic netušící duše do močálu, který je zaživa pozře. Vprostřed mytologických bytostí konečně našla to, co celou dobu postrádala – lásku, porozumění a milující rodinu. Má to však jeden drobný háček, v průběhu sedmileté lhůty musí dokončit svou transformaci tím, že někoho zabije. Jestli svůj úkol nesplní, riskuje, že zmizí v hlubinách temnoty.

Světla nad močálem jsou dítětem české spisovatelky Lucie Ortego Navrátilové, která se stala čtvrtou vítězkou literární soutěže Hvězda inkoustu, jejímž pořadatelem je nakladatelství Fragment. Prvenství sebou mimo jiné přineslo kýženou publikaci vlastní tvorby. Román, jenž se zaměřuje především na dospívající a mladé dospělé, sebou přináší neotřelý závan domovské, slovanské mytologie. Autorka tak svým příznivcům servíruje celé podsvětí plné nejrůznějších tvorů, jakými jsou rusalky, vodník, či třeba pán temnoty.

Lucie Ortego Navrátilová v pěti bodech:

  1. Vystudovala ekonomii, ale zjistila, že se jí živit nechce.
  2. Baví jí koučink a vzdělávání dospělých, kterému se nyní věnuje naplno.
  3. Ráda cvičí jógu, zajímá se o mytologii či psychologii.
  4. Psaní se věnuje dlouho, většinu svých děl situuje do hávu fantastiky a magického realismu.
  5. Pod pseudonymem Lorena kreslí tužkou fotorealistické portréty.

Zejména nadpřirozené prostředí je vykresleno opravdu na výbornou. Nepostrádá ani ty nejmenší detaily a vše je v něm opravdu barvitě popsáno. Postavy i politická situace, která v regionu panuje, jsou uvěřitelné. Avšak v dimenzi smrtelníků to trošku drhne. Romantická linie je obyčejná, hodně předvídatelná a notně překombinovaná. Zhruba ve druhé třetině začne dějová linie skákat z fantasy prvků do všední normálnosti a zase zpátky, takže se v této směsce začnete lehce ztrácet.

Nutno podotknout, že čtenář nesmí býti příliš kritický, neboť se jedná o počin, který je skutečně šitý na míru českému prostředí. Nebudete ochuzeni o nářečí, oblíbená přísloví, či zvyklosti. Tyto drobné komponenty skvěle oživují celý příběh a dodávají mu nový vítr do plachet. Ortego je již zkušeným matadorem na poli fantaskní literatury a je tak trochu škoda, že své početné zkušenosti nedokázala ještě lépe zúročit.

Příběh Leny není vyloženě špatný, ale je dosti průměrný. Po dočtení se tak nebudete moci zbavit dojmu, že vám tu chyběla jakási jiskra, která by všechno pozvedla na novou úroveň. Právě proto lze dílo doporučit zejména mladším čtenářům, nebo tomu, kdo s tímto žánrem nemá tolik zkušeností.

  • Lucie Ortego Navrátilová: Světla nad močálem
  • Fragment, 2021
  • 324 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
18. prosince 2021, Anastasja Višťalová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Světla nad močálem 1 - Světla nad močálem

Světla nad močálem 1 - Světla nad močálem
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč