Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hořké loučení s Batmanem, Scott Snyder, James Tynion IV: Batman – Epilog

Scott Snyder, James Tynion IV: Batman: Epilog (brož.)

Jak známo, politici jsou nevyzpytatelné existence s často pružnou morálkou. Pro starostu Gothamu Hadyho to platí dvojnásob. Sotva Bruce Wayne zmizel ze scény, využil příležitosti a z miliardářova rodinného sídla udělal odloučené pracoviště Arkhamova ústavu pro choromyslné. V komiksu Epilog se rozlehlá rezidence opět vrací do Bruceových rukou, za jejími zdmi však na navrátilce číhá netušené nebezpečí.

Čtenář nemusí být zrovna profesor řečtiny, aby věděl, že slovíčkem epilog se zpravidla označuje závěr uměleckého díla, mnohdy pouhý dovětek, který na předchozí děj ani nemusí přímo navazovat. Právě tato laická definice, jakkoliv v lecčems jistě kulhavá, zčásti vystihuje i obsah komiksového souboru Batman: Epilog. Ten se sice může pyšnit tím, že je závěrečným svazkem ceněného několikaletého působení scenáristy Scotta Snydera a kreslíře Grega Capulla u ústředního titulu nakladatelství DC Comics – Batmana (Snyder po Znovuzrození přešel k sérii All Star Batman), velká rozlučková párty se však nekoná.

Z celkem pětice příběhů sebraných v novém svazku pouze jeden jediný vytvořila právě tato dvojice. Snyder se sice coby scenárista teoreticky podílel ještě na krátkém vhledu do Batmanovy budoucnosti, tam podle všeho ale působil nanejvýše v roli konzultanta hlavního autora příběhu Raye Fawkese.

Scott Snyder a Greg Capullo v pěti bodech

  1. Scott Snyder je americký spisovatel a komiksový scenárista. Tvůrčí psaní vyučuje i na univerzitě.
  2. Vyzkoušel si Supermana, Bažináče či krátce marvelovského Iron-Mana. Mezi milovníky superhrdinských komiksů si však udělal jméno zejména coby tvůrce batmanovských příběhů.
  3. Na tuzemské knihkupecké pulty se kromě Batmana dostal i Snyderův komiks Americký upír, na němž spolupracoval se Stephenem Kingem.
  4. Greg Capullo je zkušený kreslíř, který dělal u Marvelu na méně známé sérii Quasar či x-menovském spin-offu X-Force, ale zkusil si i práci na animovaném filmu.
  5. Radost si svého času udělal vlastní minisérií The Creech, v níž se výsledek laboratorního pokusu stává lovcem a lovnou zvěří zároveň.

A podle toho to taky vypadá. Svazek tvoří nejrůznější vycpávky a minipříběhy, které se do dosavadních devíti sebraných titulů nevešly. Epilog tím připomíná podobně koncipovaný souhrnný svazek Hřbitovní směna, v němž americký vydavatel taktéž shromáždil pouze několik doplňujících příběhů. Také napodruhé jde o poměrně barvitou směs:

Hned v úvodním příběhu Konec budoucnosti: Co zbývá se již zmíněný Ray Fawkes pokouší čtenářům předestřít futuristickou vizi věčného Batmana. V Seznamu scenáristy Jamese Tyniona IV se pro změnu čtenář vrací do Bruceova dětství a sleduje zrod démony zmítaného hrdiny prostřednictvím terapeutického zápisníku, který má pro Bruce nedozírnou hodnotu i v dospělosti. Snyderova jednohubka nese název Gotham je a zaujme nejen netradiční výstavbou děje a neobvyklým vyústěním, nýbrž také důvtipným zamyšlením nad konturami celého Batmanova mýtu. Zamyšlením, které v tom nejlepším slova smyslu souzní s celkovým Snyderovým uchopením postavy.

Za ústřední příběh knihy by pak zejména pro jeho délku bylo možné označit Blázinec z pera Tyniona IV, v němž dojde k výše zmíněnému návratu Bruce Waynea do blázny okupované Wayne Mansion. Závěr svazku pak kromě přiložených variantních obálek, které si jako obvykle v ničem nezavdají s těmi finálními, tvoří kratičké preview k navazujícímu Znovuzrození, události, která zacloumala DC vesmírem a po níž otěže hlavní batmanovské řady převzal Tom King (viz Já jsem Gotham). Samotný sneak peek působí slibně, jde ale víceméně pouze o epizodu, která má čtenáře především navnadit. A to se daří.

Jinak ale Epilog zrovna dvakrát podařený svazek není. Už z podstaty postrádá jednotící linku a bohužel – což je mnohem bolestivější nedostatek – i silnější a čtenářsky atraktivnější příběhy. Mnohé zůstává jen ve fázi skici či rychlé jednorázovky, a to je zejména s ohledem na celkové kvality série přirozeně zklamáním. Na jazyk se bezmála dere tvrzení, že po desátém svazku „Snyderova“ Batmana čtenář sáhne snad jen z povinnosti, tedy aby jeho vynecháním takříkajíc neposkvrnil svou čtenářskou čest. Možná je to ale po celkovém Snyderově heroickém výkonu přílišné škarohlídství. Ostatně on za průměrnost posledního svazku nemůže. Jak už zaznělo výše, jeho jméno stojí jen pod jedním příběhem z pěti. Jenže i kvůli tomu jde bohužel o poměrně hořké, tiché loučení.

  • Scott Snyder, James Tynion IV: Batman – Epilog
  • Crew, 2018
  • Překlad: Darek Šmíd
  • Obálka: Greg Capullo, Danny Miki, FCO Plascencia
  • 144 stran, 369 Kč brožovaná, 549 Kč pevná vazba (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč a 494 Kč)
10. listopadu 2018, Jakub Ehrenberger

Batman: Epilog (brož.)

Batman: Epilog (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč

Batman: Epilog (váz.)

Batman: Epilog (váz.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč