Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hoří tvá panenka, Batmane, nespal se!, Francis Manapul, Brian Buccellato: Batman Detective Comics 6 – Ikarus

Buccellato Brian: Batman Detective Comics 6 - Ikarus

Přeskočila mezi nimi jiskra, z níž se časem mohl vyklubat milostný plamen. Jenže to by nová obchodní partnerka Bruce Waynea nesměla shořet na zápraží Wayneova sídla. Že by samou touhou? To sotva. Harvey Bullock má za to, že ji Bruce Wayne prachsprostě zavraždil, a hodlá se gothamskému miliardáři dostat na kobylku. Úkol pro Batmana zní jasně: co nejrychleji vypátrat skutečného viníka.

Žádní geniální superpadouši, žádné tajné mezinárodní syndikáty, jen Batman a jeho zločinem prolezlý Gotham. I tak by bylo možné charakterizovat šestý svazek batmanovské série Detective Comics, tentokrát z dílny tvůrčí dvojice Francis Manapul a Brian Buccellato. Děj knihy, zasazený ještě do období před celoplošným Znovuzrozením hrdinů DC, Batmana vyhání do ulic. Jedna zločinecká banda se chystá na trh uvést nový druh experimentální drogy – Ikarus. Bohužel se zájemcům zapomněla zmínit, že s dávkováním se to nemá přehánět. Ten, kdo přebere, totiž shoří zaživa.

S buldokem v zádech

Role zachmuřeného, zranitelného vyšetřovatele Batmanovi vždycky slušela víc než plášť všemocného spasitele, a to potvrzuje i komiks Ikarus. Bruce Wayne se v něm připlete k chladnokrevné vraždě sympatické vizionářky a dobrodějky Eleny, která má v plánu změnit Gotham k lepšímu, zatímco jeho maskované netopýří alter ego se ocitne v zákopech zuřící války gangů. A aby toho nebylo málo, jde Bruceovi po krku nesmlouvavý policejní buldok Harvey Bullock.

Francis Manapul a Brian Buccellato v pěti bodech

  1. Francis Manapul je kanadský komiksový scenárista a kreslíř filipínského původu.
  2. Za jeden z vrcholů jeho kariéry lze považovat spolupráci s Geoffem Johnsem na Flashovi, postavě, kterou po Johnsovi později převzal úplně.
  3. Brian Buccellato je komiksový kreslíř a scenárista z newyorské čtvrti Queens.
  4. Buccellato začínal jako kolorista, psaní scénářů si vyzkoušel právě po boku Manapula v sérii Flash.
  5. Od vychvalovaného Flashe se Manapul a Buccellato přesunuli právě k Detective Comics, oba ale u série vydrželi sotva rok, než se s ní rozloučili kvůli dalším projektům.

Nedostatkem akčních scén, krvavých střetů a honiček tedy svazek rozhodně netrpí, čehož samozřejmě bohatě využívá i jeho grafické zpracování. Kresba je solidní, ještě víc než samotné ilustrace možná čtenáře zaujme poměrně dynamické rozložení panelů: Autoři se nebojí prolomit tradiční rámování, střídají velkoplošné výjevy s menšími, podrobně rozfázovanými sekvencemi a s oblibou dělí větší scény do několika podoken. Ta na stránce vedle sebe takřka splývají v jediný větší obraz, současně ale každý výsek posouvá děj kupředu nebo alespoň napomáhá udržet čtenáře ve střehu, respektive v napjatém očekávání.

Příliš mnoho otazníků

Bohužel, ne vždy se autorům podařilo zprostředkovat vše dostatečně srozumitelně. V některých akčních pasážích se čtenář lehce ztrácí a na otazníky naráží i v samotném scénáři: Kdo je tajuplný radioaktivní muž, s jehož pomocí nová droga vzniká? Co přesně se před lety odehrálo mezi Bullockem a jeho parťákem? Některá témata a motivy příběh nakousne, ale už je nadále nerozvíjí a nezdá se, že by si je autoři šetřili do nadcházejících sešitů. Logicky se tak na jazyk vkrádá myšlenka, zda scénář není až příliš překombinovaný a některé nápady neměly raději padnout za oběť větší srozumitelnosti a dotaženosti.

Ikarus je slušný batmanovský komiks, jenž upoutá především dynamickou výtvarnou podobou a sympatickým návratem tvrďáka Harveyho Bullocka, který v předchozích číslech nedostával příliš prostoru. Samotný scénář žene kupředu hlavně Batmanovo vyšetřování a s ním spjatá pravidelně servírovaná porce akce, místy doplněná o Bruceovo nenápadné povzdechnutí nad ztrátou syna, jehož smrt nadále na vše vrhá bolestivé stíny. Manapul a Buccellato tak bez obtíží splnili zadání. Jejich komiksu nicméně chybí výraznější nadstavba, něco skutečně speciálního. A to je trochu škoda.

3. února 2019, Jakub Ehrenberger

Batman Detective Comics 6 - Ikarus

Batman Detective Comics 6 - Ikarus
499 Kč 449 Kč