Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Hádejte, kdo je na řadě, Tom King, Mikel Janín: Batman – Válka vtipů a hádanek

King Tom: Batman: Válka vtipů a hádanek - česká obálka (brož.)

Polapen v souboji dvou nejnebezpečnějších myslí kriminálního Gothamu se Batman ocitá ve čtvrtém svazku Kingovy série. Po Baneově trilogii přichází na scénu Joker a Riddler. A autor utahuje šrouby. Válka vtipů a hádanek patří k tomu nejlepšímu, co Batman obecně nabízí.

Když se Joker přestane smát, víte, že je něco špatně. Zatraceně špatně. Z tohohle padoucha šla za desítky let jeho kariéry hrůza často, ale málokdy taková, jako když svěsí koutky úst. A vezme do rukou pistoli. Tady už jdou žerty stranou a s nimi i taková kanonická pravidla, jako že se v superhrdinských komiksech příliš nevraždí nevinní, a když už, tak aspoň mimo záběr. Kingův důraz na konkrétní civilní oběti války, kterou Joker v ulicích Gothamu rozpoutává, je o to efektivnější, s pořádným emočním dopadem.

Na začátku je vlastně poměrně drobná neshoda. Joker a Riddler se prostě nemohou domluvit, kdo z nich by měl zabít Batmana. A tak se rozhodnou nejdříve pozabíjet navzájem, aby vítěz mohl sebrat vše. Přitom na svou stranu každý přetáhnou přibližně polovinu gothamských superpadouchů a jen tak mimochodem udělají z města válečnou zónu. Sám Batman do toho sice nemá příliš co mluvit, ale to mu samozřejmě nebrání, aby si jako jediný dělal z celé věci výčitky svědomí.

Komiks vyšel v rámci projektu Znovuzrození hrdinů DC

Chronologicky jde o prequel předcházejících svazků, neboť Batman vypráví příběh, který se odehrál v začátcích jeho kariéry. A protože jde o příběh (na poměry mainstreamového komiksu) opravdu dost brutální, osvětluje, proč je Kingův Batman přeci jen o něco temnější než jeho starší inkarnace – jak už jsme se mohli přesvědčit na příběhu s Banem. Jde o muže stíhaného mnoha výčitkami a zatvrzelého tragédiemi, ke kterým příliš humánní přístup ke zločincům vedl.

Jednotlivé sešity jsou silně pointované (poslední obzvláště) a hlavní linka je proložená skvělými mezihrami rozkrývajícími tragický příběh dalšího z gothamských zločinců, Kite Mana. Asi nejlepší kapitola se přitom celá odehrává u jídelního stolu a ve formě dialogu. Zkrátka, během předchozích svazků se ještě Kingovi dalo vyčíst ledasco, ale Válka vtipů a hádanek jej řadí mezi komiksovou scénáristickou­ elitu.

S výjimkou finální stránky rámcového příběhu (Batman vyprávějící), která o krok posunuje hlavní příběh celého Kingova runu, se dá navíc tahle kniha číst zcela samostatně. Pokud byste si měli pořídit jedinou z prozatím vydaných knih v rámci Znovuzrození hrdinů DC, jde rozhodně o horkého kandidáta. Ideálně se skvělou staromilskou českou alternativní obálkou od Jiřího Gruse!

  • Tom King, Mikel Janín: Batman – Válka vtipů a hádanek
  • Crew, 2019
  • Scénář: Tom King
  • Ilustrace: Mikel Janín
  • Překlad: Petr Zenkl
  • 200 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
21. listopadu 2019, David P. Stefanovič

Batman: Válka vtipů a hádanek - česká obálka (brož.)

Batman: Válka vtipů a hádanek - česká obálka (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč

Batman: Válka vtipů a hádanek - americká obálka (brož.)

Batman: Válka vtipů a hádanek - americká obálka (brož.)
299 Kč 269 Kč