Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fury 2 – Mírotvůrce, Garth Ennis, Darick Robertson

Ennis Garth a Robertson Darick: Fury 2 - Mírotvůrce

Garth Ennis, Darick Robertson a Nick Fury, to jsou tři jména, s nimiž se čtenář potkal už v sešitě Fury – Bůh ochraňuj Ameriku. Nyní se tato trojice objevuje na českém trhu opět díky minisérii Fury – Mírotvůrce. Ta se svým dějem vrací do období druhé světové a osvětluje válečnické začátky pozdějšího velitele S.H.I.E.L.D.u.
Captaina Ameriku ani komando Řvounů však v komiksu nečekejte. Mírotvůrce je víceméně Furyho sólovka.

Píše se rok 1943 a spojenecká vojska v Tunisku dostávají od nacistů pořádně za vyučenou. Nováčky je však třeba chlácholit pohádkami o drtivé převaze. Němci jsou na ústupu a není se čeho bát. Alespoň do chvíle, než se zelenáči dostanou „na plac“, aby si válku sami osahali. Lépe řečeno dokud si z nich válka neudělá přesnídávku.

Muž, který přežil
Ambiciózní seržant Nick Fury jako jediný ze svého oddílu nečekaný útok německé přesily přežije. Milosrdný nacistický generálleutnant Stephen Backhorn mu velkoryse daruje život, což však Fury vnímá jako naprosté zhanobení vlastní osoby. V poušti by však Fury stejně zemřel nebýt nečekaného setkání, jež se pro Furyho vojenskou kariéru stane určujícím.

Garth Ennis a Darick Robertson v pěti bodech:

  1. Garth Ennis je původem z Irska, dnes patří ke špičce současného velkonákladového komiksu, byl nespočetněkrát nominován na Eisner Award, získal ji pouze roku 1998
  2. Psal Soudce Dredda, Hellblazera či Punishera. Proslavil se zejména vlastními sériemi Hitman a Preacher/Kazatel, které hojně vycházejí i u nás
  3. Američanu Daricku Robertsonovi trvala cesta na výsluní déle. Krátce si zkusil Spider-Mana, Wolverinea či Justice League Europe. Neznámější je však jeho práce na sérii Metropolitan.
  4. Oba spolupracovali na několika komiksech, v češtině z nich vyšel Nick Fury – Bůh ochraňuj Ameriku a Punisher: Zrození (součást speciálu Od kolébky do hrobu)
  5. V současnosti společně dokončují satirickou komiksovou sérii o zvrhlých superhrdinech The Boys

O dva roky později dostává Fury už jako osvědčený mazák jedinečnou příležitost, aby se Backhornovi za Afriku pomstil. Společně s několika dalšími elitními zabijáky je vybrán k utajené misi za nepřátelskou linií, jejímž cílem je definitivní likvidace právě talentovaného nacistického vojevůdce. Od naplánování akce ve velitelském štábu až k jejímu provedení hluboko v nepřátelském území však vede cesta pouze skrze pořádný balík munice.

Slabší vývar z Punishera
Mírotvůrce je už od pohledu válečný komiks hlásící se svým celkovým vyzněním třeba k některým číslům Hitmana (např. Tommyho hrdinům) nebo punisherovskému speciálu Od kolébky do hrobu. Ostatně obojí napsal Garth Ennis, mimo jiné scenárista Mírotvůrce, takže ta podobnost jistě není zcela náhodná. Zejména srovnání Nicka Furyho s typologicky blízkým Punisherem se čtenáři přímo nabízí. A Nick Fury v tomto džentlmenskému duelu dostává pořádnou nakládačku.

Oba jsou to tvrdí chlapci, kteří si ve válečné vřavě přímo libují. Boj je pro ně denním chlebem, svištění kulek nad hlavou jim zní jako smyčcový orchestr a jejich drsné tváře by zesměšnily i ty nejošklivější skály. Zatímco Punisher však funguje i na osobní rovině a jeho celkový charakter si čtenáře postupně získává, u Nicka Furyho se žádné pocity porozumění nedostavují. Nemá žádné vyloženě distinktivní rysy, nezdá se, že by byl nějak hluboce motivován a není mu dopřáno ani tradiční dávky ennisovského cynismu.

Z pera Gartha Ennise pocházejí i příběhy Punishera – Dole je nahoře, černá je bílá je brutální komiks, který dojme k slzám

Chtít po postavě, která má v marvelovském univerzu sice důležitou, ale víceméně „backgroundovou“ roli, aby byla současně komplexní, by bylo asi příliš. Když už je jí však věnován jeden celý komiksový sešit, hlubší zpracování by jistě nebylo od věci. Ennisův přímočarý scénář se však o něco podobného primárně nesnaží, a tak zůstává celý příběh pouze jakýmsi doplňkem, který však v českém kontextu nemá co doplňovat.

Chybí důraz na detail
Jednoduchý a poměrně fragmentární scénář, jehož jedinou zápletkou je poměrně neatraktivní soupeření mezi Furym a Backhornem doplněné několika bojovými scénami, tedy čtenáře vyloženě neuhrane, pověst však komiksu nijak závratně nezachraňuje ani kreslíš Darick Robertson (Transmetropo­litan, Punisher – Od kolébky do hrobu).

Pod vyloženě luxusní obálkou, k níž se jen stěží bude na tuzemském trhu hledat konkurence, se totiž skrývá komiks, který je po stránce výtvarné kompozice sice povedený, v důrazu na detail však už ztrácí. Největší problém Robertsonovi zjevně činí obličeje, jimž není schopen vtisknout konkrétní rysy. Přitom to není ani tak potíž u vedlejších postav, které je i díky kontextu jednoduché rozeznat, ale několika málo ústředních hrdinů. Když se totiž na obrázku sejde trojice černovlasých vojáků, mezi nimiž lze jen stěží rozeznat Furyho (o dalších dvou nemluvě), není to ani zdaleka ideální.

Robertson se tuto svou zjevnou slabinu, která bohužel přebíjí dobré dojmy z celkové výtvarné kompozice (zejména pasáže z africké pouště jsou velmi povedené), pokouší řešit drobnými doplňky, třeba čepicí nebo helmou, i tak však není vždycky jasné, který z Furyho kumpánů se právě hlásí ke slovu či k samopalu. Bohužel se nejedná o záměr, protože scénář se mezi jednotlivci rozlišovat snaží.

Béčková oddechovka
Není od věci občas si oddechnout u komiksu, jehož jediným požadavkem je dostatek střeliva a několik málo důvodů, proč jej vypotřebovat. Má-li to čtenář zapotřebí, Mírotvůrce je přesně takovým sešitem. Fury v něm však navzdory všem předpokladům není skutečnou postavou, ale pouze stínem člověka či výtvarníkovou črtou, kterou někdo vytvořil bez větších ambicí. Na komiks, který je výhradně o něm, je to však ukrutně málo.

  • Ennis, Garth, Robertson, Darick: Fury 2 – Mírotvůrce
  • BBart, 2012
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • 144 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
24. září 2012, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Fury 2 - Mírotvůrce

Fury 2 - Mírotvůrce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč