Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantasya doporučuje 13, červen 2008 podruhé

Fantasya logo (full)

Z mého pohledu jako zarytého milovníka fantasy byl sice červen měsícem poněkud poslabším, přesto se i v něm našlo pár titulů, které mě zaujaly a potěšily. Vyšel totiž nový Červenák, Neomillnerová či další díl příběhu mladé Teodory z pera Ann Downerové.

Mému červnovému žebříčku suverénně kraluje Juraj Červenák a jeho Bivoj běsobijce. Ďuro patří k mým nejoblíbenějším autorům a zdá se mi, že se knihu od knihy neustále zlepšuje. No a jeho Bivoj je toho jasným důkazem. Skvělá temná fantasy založená na motivech ze Starých pověstí je jízda, jaká se hned tak nevidí. Krvavé boje střídají podlé intriky, hrdinové se musí potýkat s brutální silou i temnou magií. Nikdo tu nedostane nic zadarmo, vše si musí oddřít v potu a krvi. Prostě výborné čtivo.

Rovněž Petra Neomillnerová se už dávno zařadila na seznam mých prominentních spisovatelů. Její Psí zima je zase tou drsnou akčárnou, jejíž otěže nyní drží další ze ženských hrdinek – zaklínačka Lota. Ta je sice poněkud „jednodušší“, ale zato si to dokáže s netvory pořádně rozdat „na férovku“. A je jedno, jestli je to v temném lese nebo v měkounké posteli. Navíc ji skvěle doplňuje upír Uriáš a neustále „nadržený“ kolega Torge. Nestvůry, máte se na co těšit…

Třetí knihou, na niž bych rád upozornil, je Koniáš: Muž na stezce. Povídky, jejichž hlavním hrdinou je tato nejznámější a nejoblíbenější postava z pera Miroslava Žambocha, jsou už téměř naší fantasy „klasikou“, která nyní vychází v téměř ucelené podobě s jedním přídavkem. Stačí jen otevřít první stránky knihy a rázem můžete spolu se sympatickým drsňákem prožívat nejedno nebezpečné dobrodružství, ve kterém půjde stejně tak o čest a spravedlivost jako o „kejhák“.

Červenák Juraj: Bivoj Běsobíjce Downerová Ann: Drak z Nikdybylu Neomillnerová - Psí zima Žamboch Miroslav: Koniáš - Muž na stezce Stableford Brian: Říše strachu

Příjemným oddechem a milým pohlazením je Drak z Nikdybylu, pokračování Krotitelky dráčků od Ann Downerové. V druhé knize se musí Teodora nějak vypořádat s vědomím, že může provozovat magii. Když ji otec vezme na výpravu na skotský ostrov Scornsay, kde nalezli zvláštní šupinu, ještě ani zdaleka netuší, jak velké dobrodružství tu zažije a že se její život i magické dědictví ocitne v nebezpečí. Není ani třeba připomínat, že se v Teodořině příběhu opět objeví nějací ti draci.

Nakonec jsem si nechal poněkud kontroverzní román Briana Stableforda Říše strachu. Abych se přiznal, hodně jsem se na něj těšil, ale nakonec to pro mě bylo trochu zklamání. Ovšem příběh z alternativní Evropy počátku sedmnáctého století, které však vládnou upíři, má přece jen něco do sebe. Ačkoliv občas působí rozvlekle, Stableford dokáže skvěle navodit atmosféru oné doby, kdy končil temný středověk a začínala doba vynálezů a objevů.

Moje červnové TOP 5:
1. Juraj Červenák – Bivoj běsobijce
2. Petra Neomillnerová – Psí zima
3. Miroslav Žamboch – Koniáš: Muž na stezce
4. Ann Downerová – Drak z Nikdybylu
5. Brian Stableford – Říše strachu

21. července 2008, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).