Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Fantasya doporučuje 11, květen 2008 podruhé

Erikson Steven: Lovci kostí

Ačkoliv je květen především lásky čas, tedy podle názoru klasika, ani ctitelé poněkud méně erotických fantazií nepřišli v tomto měsíci zkrátka. Obzvláště fanoušci temné fantastiky všeho druhu si mohli „pošmáknout“ hned na několika dlouho očekávaných titulech, vyšla totiž nová kniha Stevena Eriksona, Dušana „Duke“ Fabiana i Brandona Sandersona.

Steven Erikson a jeho cyklus Malazská kniha Padlých si už mezi čtenáři vybudoval takovou pověst, že není třeba jej představovat. Ambiciózní projekt kanadského autora se nyní i pro české čtenáře přehoupl do své druhé poloviny. V románu Lovci kostí se tedy můžeme opět vrátit na válkou těžce zkoušený kontinent Genabakis i na mnohá jiná místa a spolu s Kalamem, Rychlým Benem či Šumařem a malazskou Čtrnáctou armádou pod velením pobočnice Tavore prožívat jejich další dobrodružství. Jak už je patrné ze jmen hlavních hrdinů, autor se opět vrací na poušť Raraku. Povstání v Sedmiměstí je sice poraženo, ale Leoman S cepy se nehodlá vzdát. V prokletém městě Y´Ghatan připravuje pro Čtrnáctou armádu nemilé překvapení… Ale to není vše, vražedná hra lidí i bohů se dostává do další fáze. Erikson je prostě Erikson a šestá kniha je opět skvělá.

S temnou fantasy přichází i Brandon Sanderson v prvním dílu trilogie Mistborn s podtitulem Finální říše. V něm se Finální říše utápí v krvi a beznaději pod tyranskou vládou téměř nesmrtelného Pána Vládce. Jednoho dne se proti němu a jeho moci ale postaví malá skupinka elitních zlodějů a skrytých mágů a rozehraje nebezpečnou hru. Jejich šance na vítězství jsou sice téměř nulové, ale jsou rozhodnuti pokusit se tyrana svrhnout. A tak začnou realizovat smrtelně nebezpečný plán… Zajímavé nápady, unikátní systém magie, věrohodní hrdinové a drsný příběh, v němž není místo pro happyendy – to jsou největší klady této knihy.

Šlechta Vladimír: Šílený les Knaak Richard A.: DragonRealm 8 - Křišťálový drak Sanderson Brandon: Mistborn 1 - Finální říše Hines Jim C.: Goblin hrdina Fabian - Pestis Draconum

Slovenský autor Dušan „Duke“ Fabian příjemně překvapil už svou románovou prvotinou Invocatio Elementalium, originálně napsaným mystickým thrillerem. Po téměř dvouleté odmlce na Invocatio nyní navázal románem Pestis Draconum. Jeho děj se odehrává převážně v Banské Štiavnici a jejím okolí. Naprosto překvapivě se tu totiž objevil drak a dělá kolem pěknou paseku. Je tedy na košických Zasvěcených, aby ho zpacifikovali. Takže se na scéně znovu objevuje Braňo, Tamara, a hlavně novopečený mág David Ábel. Tento akční příběh je snad ještě lepší než původní Invocatio. Děj odsýpá rychlým tempem, magie střídá brutální sílu, hrdinové musí být neustále ve střehu a také pořádně „žhavit“ mozkové závity, prostě pošušňáníčko pro čtenáře. Rozhodně doporučuji nevynechat!

Pokud máte rádi klasickou epickou fantasy a zároveň draky, pak je tu pro vás Křišťálový drak z pera Richarda A. Knaaka. Autor se v něm už poosmé vrací do světa Dračí říše, aby tu vyprávěl další příběh mága Cabea Bedlama, Temného koně i Gryfa, kterým opět zkříží cestu vlčí nájezdníci a posléze i tajemný Křišťálový drak. Na Legarském poloostrově půjde o mnohem víc než jen o střet zapřísáhlých nepřátel, zdá se, že Dračí říše je opět ve smrtelném ohrožení. Knaak je skutečným panem Vypravěčem, což v této knize opět dokazuje. Dokáže čtenáře strhnout tak, že příběh prožívá spolu s jeho hrdiny.

Také v květnu – jako obvykle – vyšlo knih, které stojí za přečtení, mnohem víc. Ať už je to akční JFK 16 – Pašeráci v oblacích od Vlada Ríši, humorně laděný Goblin hrdina Jima C. Hinese nebo reedice klasik – Šlechtova Šíleného lesa a Bílého draka Anne McCaffreyové…

Moje hitparáda květnových knih
1. Steven Erikson – Lovci kostí
2. Brandon Sanderson – Mistborn – Finální říše
3. Dušan „Duke“ Fabian – Pestis Draconum
4. Richard A. Knaak – Křišťálový drak
5. Jim C. Hines – Goblin hrdina

13. června 2008, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).