Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cvičení dělá mistra, což platí i o humoru, Vilém Koubek: Smějící se bestie (Vincent Krhavý 02)

big_smejici-se-bestie-fGg-487660

Vincent Krhavý, nejlepší soukromý detektiv, hledáte-li otevřený bar, je zpět. Stále v Odpočinku, kde přestárlí obyvatelé žijí ze vzpomínek na minulost. A z orgánů současné mládeže. Vincentovou odměnou ze předchozí obtížný případ je zdánlivě výhodná nabídka práce. Podpořená argumenty natolik pádnými, že prostě nelze říct ne.

Co mají společného knihovník, správce hřbitova a kostelník? Kromě toho, že nejde o vtip, tak osobu hlavního hrdiny. Jako knihovník má za úkol vysedávat za stolem u regálů s literaturou, občas někoho nechat vyfotit se s kvalitní knihou a příležitostně proměnit své útočiště na přestupní stanici pro velmi cenný materiál. Takový, co se dá snadno pašovat v lehce vylepšených titulech. Jeho role správce hřbitova mu ukládá postarat se o to, aby nově přivezení nájemníci co nejrychleji našli místo svého posledního odpočinku. Včetně pravopisně přesných údajů na náhrobku.

Kostelník a kazatel Krhavý měl původně jen dohlížet na svatostánek a možná občas udělat místním radost tím, že přečte nějaký neškodný úryvek z bible. Jenomže osud (či kocovina) mu podsunul docela jiný typ literatury. A udělal tak z Vincenta buřiče proti zavedeným pořádkům. Nakonec ho ale paradoxně čekají problémy spojené ponejvíce s Vincentem Krhavým – influencerem. Na jednoho soukromého detektiva toho může být až příliš.

Vilém Koubek ve čtyřech bodech

  1. Vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity.
  2. Spolu s Janou Kiliánovou vydával komiks Korektor.
  3. Jeho knižním debutem byl román Čepel entropie.
  4. V současnosti je redaktorem časopisu 100 + 1 zahraniční zajímavost.

Vilém Koubek navazuje na Posmrtnou predaci poměrně stylově. Ale jak už je u tohoto autora zvykem, nic není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá. Jeho hrdina byl nejprve ztělesněním snad všech klišé o noir detektivovi, co má hluboko do kapsy (a malý kousek ke skleničce), a svůj nešťastný život se snaží zachránit zdánlivě snadným případem. Tentokrát se promění ve vyšetřovatele na dovolené, který se k práci dostane (opět zdánlivě) omylem. Paradoxně to funguje lépe než předtím. Snad proto, že existuje něco jako příliš mnoho alkoholu na noir, a ve své současné podobě je Vincent Krhavý a jeho záliba v dodržování pitného režimu mnohem snesitelnější. Ostatně, Vincent není tak úplně opravdový detektiv, vzdor všem přítomným stereotypům. Stejně jako tak docela nespadá do žádné z rolí, do nichž ho okolnosti dostanou. Byť mít podobné knihovníky by nemuselo být špatné.

Pochopitelně musíme dodat, že stejně jako v první knize, ani zde příliš nejde o děj. Ten se ve Smějící bestii vyskytuje spíš proto, aby byly změny kulis (potřebné pro humorné scény) střídány s jistou plynulostí. Když už je řeč o humoru, toho je tentokrát o něco méně a v kombinaci s nižším rozsahem fungují jednotlivé vtipné momenty mnohem lépe než předtím. Koubek celkově notně ubral na nápadech, díky čemuž se děj zmenšil na jedinou linii, kterou není obtížné sledovat. Popkulturní odkazy jsou tentokrát příjemným zpestřením a neodvádí pozornost. A dokonce se i podaří hlavního hrdinu téměř bezbolestně (a vcelku logicky) zbavit zápletky a přitom naznačit, že tohle nemusela být poslední návštěva Odpočinku. Pokud by se autorovi povedlo potvrdit nastavený trend, bude případná třetí kniha ještě mnohem lepší.

  • Vilém Koubek: Smějící se bestie (Vincent Krhavý 02)
  • Host, 2022
  • Obálka: Jana Kilianová
  • 330 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
7. listopadu 2022, Tomáš R. Tokoš

Vincent Krhavý 2 - Smějící se bestie

Vincent Krhavý 2 - Smějící se bestie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč