Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Člověk je sám sobě největším nepřítelem, Blake Crouch: Temná hmota

temná hmota

Jason Dessen byl na cestě stát se jedním z největších fyziků a vynálezců. Potom ale poznal svou budoucí ženu, narodil se jim syn a z Jasona je najednou učitel fyziky odsouzený sledovat, jak jiní získávají vědecké ceny, zatímco on opravuje testy. A pak se stane něco, co Jasonovi naprosto změní život.

Přestože se cítí šťastný, čas od času se Jason neubrání myšlenkám na to, jak by to asi vypadalo, kdyby nevyměnil slibnou kariéru za rodinný život. A podobné úvahy občas dostihnou i jeho ženu, jejíž malířský talent padl za oběť mateřství a stereotypu. Ironií osudu je, že Jason dostane šanci prozkoumat, jak přesně by to vypadalo, kdyby se tehdy rozhodl jinak. Jednoho dne se totiž stane obětí únosu a největší krádeže, jaké se lze dopustit. Když se totiž Jason probudí, nemá ženu, syna a nemusí nikoho učit základní fyzikální zákony. Naopak je slavným a uznávaným vynálezcem, který stvořil nemožné – způsob, jakým cestovat mezi alternativními světy. Jenomže ačkoli se taková šance jeví jako dokonalý způsob, jak prožít jiný život, netouží Jason po ničem jiném než po návratu ke své rodině. Ta ovšem ani netuší, že se jim ztratil.

Blake Crouch v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1978 v Severní Karolíně.
  2. Vystudoval angličtinu a kreativní psaní na Univerzitě Severní Karolíny.
  3. Debutoval roku 2004 románem Desert Places.
  4. Knižní trilogie Wayward Pines se dočkala seriálového zpravování stanicí Fox.
  5. V současné době spolupracuje s Apple TV+ na adaptaci románu Temná hmota.

Cestování alternativními realitami, tajemné zařízení a zoufalé pokusy hlavního hrdiny najít způsob, jak se dostat domů. Jestli to někomu připomíná autorův předchozí román Zhroucený čas, může si připsat bod za dobrou paměť. A přestože se může nabízet myšlenka, že se Blake Crouch dobrovolně opakuje, není tomu tak. Ano, Temná hmota pracuje s podobnými motivy a s rostoucí frustrací z neúspěšných snah rozbít celý cyklus opakování vlastních chyb. Ovšem tentokrát je počet pokusů omezen (což mimo jiné zvyšuje napětí) a hlavní hrdina nehledá prostředky ke zničení vlastního vynálezu, ale „pouze“ cestu do vlastní reality.

Odlišný pohled na podobný námět autor velice šikovným způsobem zamotává tak, že výsledek je naprosto jiný. Ano, základní princip cestování mezi světy je jednoduchý, ale to je přesně to, co mu umožňuje zaměřit se na budování atmosféry a napětí. A k posilování otázky, do jaké míry jsou naše rozhodnutí nezvratná, případně zda se vyplatí nechat se unést pochybami. Navíc, pokud má každé rozhodnutí moc vytvořit alternativní realitu, co se může stát, dojde-li k setkání hned několika hlavních hrdinů v jednom světě?

V románu plném alternativ naštěstí existuje jedna jistota. Čtením Temné hmoty rozhodně nevznikne riziko, že by bylo třeba vracet čas, nebo hledat světy, v nichž si toto dílo nenašlo cestu do vaší knihovničky.

  • Blake Crouch: Temná hmota
  • Laser, 2022
  • Překlad: Veronika Volhejnová
  • Obálka: David Dvořák
  • 320 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
15. září 2022, Tomáš R. Tokoš

Temná hmota

Temná hmota
399 Kč 359 Kč