Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Chlast, děvky a bouchačky, nezastupitelné propriety Sin City, Frank Miller

Miller Frank: Sin City 06 - Chlast, děvky a bouchačky - váz.

Frank Miller opět nabízí neutěšenou kresbu neutěšeného města. Jeho příběhy tentokrát přináší v jedenácti krátkých povídkách, které jsou přeplněny zašpiněnou ctí, spravedlností a krvavými kšefty.

Jméno Franka Millera má v komiksovém světě bezmála status modly. Na svědomí má ale minimálně tři zářezy, jimiž překročil hranice komiksu a vryl se do povědomí široké veřejnosti: Když se Christopher Nolan rozhodl vrátit filmům o Batmanovi zašlou slávu a definitivně je zbavit nechtěné béčkovosti, pojmenoval svůj film Temný rytíř. A vůbec ne náhodou. Právě titulem Dark Knight Returns zachránil komiksový kreslíř a scénárista Frank Miller v roce 1986 tehdy skomírající sérii krk. Druhým Millerovým masově kulturním zářezem je komiks 300, jehož filmová adaptace založená na vizuálních orgiích vstoupila na plátna kin v roce 2005. A tou třetí je Město hříchu – Sin City, jehož filmová verze v roce 2005 okouzlila nejen fanoušky komiksů, filmů noir a akčních thrillerů. Na pulty se právě dostalo druhé vydání sbírky originálních povídek ze Sin City: Chlast, děvky a bouchačky.

Místo jindy komplexního příběhu se čtenář dočká kratších povídek, v jejichž pozadí se míhají reminiscence z vyprávění jako Ten žlutej parchant. V hlavních rolích jsou opět přerostlí muži s vráskami, které připomínají spíš jizvy, a krásky, jejichž společnost bývá stejně spalující jako jejich půvab. A je tu především město se svými vlastními pravidly, město, v němž je třeba být stále na pozoru. Především pokud nemáte čistou duši.

Sin City na Fantasyi:

Expresivní kresbu Franka Millera poznáte snad i naslepo. Maximálně těží z kontrastu černé a bíle, je hrubá a čpí napětím. Stejně jako potemnělé ulice Sin City. Když v nich začne pršet, máte chuť si povytáhnout límec a nastydle odfrknout. Když u tyče tančí striptérka, vzduchem létají elektrické výboje. Tuto atmosféru dokreslují precizní, dekadentní a nadsazené dialogy a nad tím vším pak visí otázka, co je na tom ponurém světě plném násilí tolik přitažlivého.

Nejspíš fakt, že pod nánosem všeho toho bahna se skrývá cosi ryzího a čistého. Lidem žijícím na dně společnosti, v níž je smrt neodmyslitelnou ingrediencí denního chleba, nezbylo krom morálních zásad zhola nic. A o to víc se jich drží. Jakákoliv laskavost či závazek se nedá oplatit jinak než vlastním životem. Samozřejmě pokud je to třeba. Nikdo přitom nečeká, že se stane hrdinou. Jen splácí dluh. Kdyby to neudělal, nemohl by spát. Když si tohle uvědomíte, zjistíte, že přes všechnu dekadenci, hrubost a beznaděj, je tento svět v mnohém sympatičtější, citlivější a něžnější než naše naleštěná ale víceméně šedá realita. Svět Sin City stojí v hrubém kontrastu ke všemu bezduchému a amorálnímu, jež nás denně obklopuje. Stejně jako černá je v Millerových kresbách kontrastem k bílé. Chápání významu obou barev je přitom čistě subjektivní.

25. října 2011, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Chlast, děvky a bouchačky - brož.

Chlast, děvky a bouchačky - brož.
  199 Kč

Chlast, děvky a bouchačky - váz.

Chlast, děvky a bouchačky - váz.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč