Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čest není pouhé slovo, ale rozsudek smrti, Brian McClellan: Zloba říše (Bohové krve a prachu 2)

McClellan Brian: Bohové krve a prachu 02: Zloba říše

Dynizská říše, po mnoho let neznámý soused topící se v krvi občanské války, se rozhodla ukončit staletí trvající izolaci. Namísto diplomatů ale poslala do Fatrásty invazní vojsko. Cílem není podrobit si tento mladý stát, ani osvobodit původní obyvatele, kteří zde platí za občany druhé kategorie. Dynize touží po získání artefaktu, s jehož pomocí lze stvořit bohy. Naneštěstí pro ně jsou ve Fatrástě lidé, pro něž je boj s bohy takřka rodinnou tradicí.

Hlavní město Fatrásty navzdory hrdinné odvaze obránců padlo. Žoldnéři Vlory Flint ustupují a snaží se chránit tisíce uprchlíků. Armády ženoucí se po jejich stopě ale nezajímá nic než hlava prachmistryně Flint. Ta totiž svými schopnostmi zostudila čest samotného císaře a tato skutečnost nebude zapomenuta, dokud zůstane Vlora naživu. A aby toho nebylo málo, ani Fatrásta nemá přílišný zájem na šťastném osudu žoldnéřů, kteří málem ubránili hlavní město.

Ben Styke nemá s přežíváním problém. Pomohl Fatrástě vyhrát válku za nezávislost, přežil popravčí četu i deset let v pracovním táboře a následnou honbu za pomstou. Dokonce už měl i tu čest poměřit síly s elitními vojáky dynizské říše. Díky tomu je o jeho hlavu též velký zájem. Ačkoli ho každé blízké setkání se smrtí poznamenalo a už dávno není tak nebezpečný jako v minulosti, není radno ho podceňovat. Zvlášť když je schopen hledání magického artefaktu spojit s návštěvou těch, kteří ho kdysi zradili.

Michel Bravis se na příkaz svého pána stal velice schopným členem obávané tajné policie. Pracoval proti svým, aby se dostal k informacím, díky nimž lze najít všechny části artefaktu. Jeho nový úkol je ale mnohem složitější. Nadešel čas získat si důvěru nových pánů Fatrásty. A zachránit přitom jednu veledůležitou­ osobu.

Brian McClellan v pěti bodech

  1. Psát začal ve svých patnácti letech na webu věnujícímu se fanfikci série Kolo času.
  2. Vystudoval angličtinu na Brigham Young University, jedním z jeho učitelů byl spisovatel Brandon Sanderson.
  3. Závěrečná část trilogie Prachmistři byla ve Státech publikována v roce 2015.
  4. Jeho prvotina, Příslib krve, získala cenu Morningstar Award za nejlepší fantasy debut roku 2014.
  5. McClellan žije v Clevelandu ve státě Ohio se svou ženou, dvěma psy a kočkou.

Jestliže Hříchy říše připomínaly první román Prachmistrů, Zloba říše poměrně viditelně čerpá inspiraci z toho druhého. Ať už je to v podobě armády snažící se v neznámé krajině uniknout z obklíčení, neohrožený hrdina bojující proti přesile starých i nových nepřátel, anebo muž snažící se v labyrintu města zhatit spiknutí, které by mohlo rozvrátit zdánlivě nezničitelnou moc. Autorova inspirace nicméně nezasahuje do celého románu. Ačkoli čtenáři se mohou cítit jistěji v poměrně známém prostředí, v průběhu knihy se dějové linky začnou ubírat nečekaným, leč velmi zajímavým směrem. Jedním z takových je i nahlédnutí do fungování dynizské říše a jejího fanatického lpění na cti. Je velmi snadné vysloužit si trest smrti. A velmi snadno lze přehlédnout, že uvnitř říše neustále bojuje několik frakcí o moc.

Brian McClellan si během vyprávění nejenže pohrál s čtenářským očekáváním, zároveň se pustil do opatrného vysvětlování těch tajemství, která nastolil v prvním díle. Zejména poodhalení Benovy minulosti, díky kterému lze snáze pochopit, proč se ho někteří zřekli a proč se ho vlastní sestra pokusila zabít. Ale největším překvapením je pochopitelně poodhalení tajemství kolem Ka-Poel, která celou předchozí trilogii fungovala jako mocná, leč naprosto neznámá síla schopná zničit sebeschopnější­ho mága.

Zloba říše přináší vše, co se dá od druhého dílu očekávat. Příběh se posouvá dál, napětí houstne, tu a tam se čtenáři dočkají odpovědí na otázky, aniž by přestali sledovat současné osudy hlavních hrdinů. Těm se navíc dostane prostoru k tomu, aby prozradili něco ze své minulosti, čímž se stávají ještě sympatičtějšími. Velmi zajímavé je pak nahlédnutí na fungování druhé strany, jejich podobnost i odlišnost od všech ostatních států a kultur tohoto světa. A ačkoli je svedeno hodně bitev a dojde k mnoha zvratům, to nejlepší si autor stále schovává na závěr. Nezbývá než se těšit na jeho české vydání.

  • Brian McClellan: Zloba říše (Bohové krve a prachu 2)
  • Talpress, 2020
  • Obálka: Tibor Paštrnák
  • Překlad: Ondřej Kronich
  • 688 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
26. února 2021, Tomáš R. Tokoš

Bohové krve a prachu 02: Zloba říše

Bohové krve a prachu 02: Zloba říše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč