Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Každý skutek bude po zásluze potrestán, Brian McClellan: Hříchy říše (Bohové krve a prachu 1)

McClellan Brian: Bohové krve a prachu 01: Hříchy říše

Ve světě prachmistrů neexistuje místo, kde by byl klid a mír. A dvojnásob to platí o Fatrástě, kolonii, která se relativně nedávno stala nezávislou na Kezu. Tady vládne železnou rukou kancléřka a její tajná policie. Původní obyvatelé sice čas od času zahrozí nějakým tím nepokojem, ale nejde o nic, s čím by si tento mladý stát nedokázal poradit. Zato objev tajemného monolitu bude mít mnohem výbušnější následky.

Ben Styke byl kdysi pokládán za žijící legendu. Dnes ale většina lidí věří, že byl na konci fatrástského boje za nezávislost popraven. On mezitím jen čekal v trestaneckém táboře na svou druhou šanci. Tu dostane zcela nečekaně od tajemného člověka, který ho zaměstná na velmi zvláštní úkol. Navzdory tomu, že hlavní město žije hrozícím povstáním původních obyvatel, najde si Ben i trochu času na návštěvu starých známých a připomene jim, že rozhodně nezapomněl, kdo ho tak ochotně nechal postavit před popravčí četu.

To Vlora Flint má docela jiné starosti. Její žoldnéřská armáda složená z těch nejlepších, co přežili turbulentní události spojené s převratem v Adru, měla za úkol asistovat při likvidaci případných povstalců. Jenomže události nabraly mnohem nečekanější spád. Po staletí izolovaná říše Dynize sousedící s Fatrástou se z ničeho nic rozhodne začít znovu komunikovat s okolním světem. Bohužel jediné, co je zajímá, je dostat se k artefaktu, který by mohl způsobit další konflikt s bohem.

Brian McClellan v pěti bodech

  1. Psát začal ve svých patnácti letech na webu věnujícímu se fanfikci série Kolo času.
  2. Vystudoval angličtinu na Brigham Young University, jedním z jeho učitelů byl spisovatel Brandon Sanderson.
  3. Závěrečná část trilogie Prachmistři byla ve Státech publikována v roce 2015.
  4. Jeho prvotina, Příslib krve, získala cenu Morningstar Award za nejlepší fantasy debut roku 2014.
  5. McClellan žije v Clevelandu ve státě Ohio se svou ženou, dvěma psy a kočkou.

Ačkoli možnosti starého kontinentu nejsou ještě zdaleka vyčerpány, právě skončená válka mezi bohem a prachmistry až příliš zničila zúčastněné státy. Proto není divu, že se některé postavy nechají autorem přesunout někam, kde to zavání větším dobrodružstvím než postupným znovubudováním infrastruktury. A Fatrásta splňuje všechno. Přes všechny snahy lady kancléřky jde stále ještě o stát, který není zrovna symbolem stability. Kolonisté jednoduše pouze vyměnili svou nenávist vůči Kezu za opovržení k původním obyvatelům. Celá Fatrásta sedí na sudu s prachem. A autor se už těší, až si bude moct odškrtnout další občanskou válku.

Ve své podstatě lze Hříchy říše přirovnat k předchozí trilogii. I zde je stát zmítající se na pokraji občanské války a sousední říše připravující se k invazi. Hlavní hrdinové jsou nejen prachmistři a tajní agenti, ale i váleční veteráni, kteří problémy řeší jednoduše tak, že jim zakroutí krkem. A i tentokrát se musí postavit nejenom invazní síle dobyvatelů, ale i lidem ze svého okolí, kteří sledují vlastní cíle. Tentokrát se sice zatím neobjevil žádný z bohů, ale vzhledem k povaze tajemného artefaktu bude spíše překvapením, jestli si autor nenechává nějaké to nadpřirozené stvoření v záloze pro příští díly. Koneckonců posledně se prachmistři úspěšně zbavili jednoho boha. Proč by to tentokrát nezvládli ve větším měřítku?

Ačkoli jsou tyto podobnosti poměrně snadno rozpoznatelné, nejedná se o pouhé opisování od sebe sama. Brian McClellan do příběhu vnáší dostatek změn na to, aby příliš okatě nepřipomínal trilogii Prachmistři. Navíc se nesnaží prvoplánově vytvořit totéž, jen mnohem větší a epičtější. Jistě, vyskytují se zde indicie, že minimálně na počet soubojů s bohy by tato série mohla být bohatší. Ale to záleží na tom, kam bude chtít autor celý příběh vést. Prozatím se můžeme pouze těšit na druhou knihu, která ve Státech vyšla v květnu minulého roku.

  • Brian McClellan: Hříchy říše (Bohové krve a prachu 1)
  • Talpress, 2019
  • Obálka: Tibor Paštrňák
  • Překlad: Ondřej Kronich
  • 639 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
5. dubna 2019, Tomáš R. Tokoš

Bohové krve a prachu 01: Hříchy říše

Bohové krve a prachu 01: Hříchy říše
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč