Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čepel Azylu: Lucie Lukačovičová je zpět a v ještě lepší formě, Lucie Lukačovičová: Čepel Azylu (Azyl 2)

A6F2D90A-2C79-4AC6-9D13-2B1370790681

Zákon Azylu z pera známé české autorky Lucie Lukačovičové vypadal před Vánoci roku 2021 jako mimořádně zajímavá, snad jen trochu uřícená a rozevlátá jednohubka. O rok později se ovšem opak ukázal pravdou – autorka přišla s volným pokračováním, které nabízí známé postavy, sevřenější příběh a silnou emancipační linku.

Ačkoli jako vřelé se jejich vztahy popsat nedají, napěti mezi Benediktem, odpadlým lovcem monster, a jeho taoistickým bratrem Theodorem po konci Zákonu Azylu mírně pokleslo. A to se jim bude hodit, protože je čeká nový případ – v Praze kdosi brutálně magicky zavraždil člena španělské větve Azylu a současně s tím zmizel Benediktův duch strážný Gabriel. Dvojici společně s golemkou Yissl tak nezbude nic jiného než vydat se do Andalusie, kde záhy do příběhu vstoupí nová figura – sympatická, avšak zároveň pomstychtivá Doña Mireya, osiřelá schovanka zavražděného.

Exorcistou mohou být i ženy

Zkušená spisovatelka Lucie Lukačovičová je autorkou mnoha povídek a také několika samostatných románů čerpajících z mytologií celého světa – připomeňme Japonskem inspirované Vládce času, Indií prodchnutého Posledního boha nebo v Praze zasazenou Detektivní kancelář Sirius. Rok stará kniha Zákon Azylu jí tak se svým konceptem lovců nadpřirozených duchů a monster, kteří se za svými misemi vydávají do dalekých krajin, sedla jako ulitá. Ve volném pokračování s atraktivní Doñou Mireyou na obálce se opět vydává do stejného světa, tentokrát do Španělska, které slibuje duchy a pověsti křesťanské, díky barvité historii však i mnohé jiné.

Lucie Lukačovičová v pěti bodech

  1. Narodila se v Praze v roce 1980. Vystudovala antropologii a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
  2. První povídku s názvem Do Tmy publikovala v roce 1997, od roku 1999 se objevují její texty (psané často ve spolupráci s různými dalšími autory, zejména sestrou Petrou) v různých časopisech, antologiích a povídkových sbornících.
  3. Stala se vítězkou Ceny Karla Čapka v kategorii krátká povídka v letech 2001 a 2007. Mnohokrát se umístila mezi publikovanými díly v soutěži O rukavici lorda Trollslayera (sborníky Drakobijci) a stala se lady fantasy a nositelkou meče za vítězství v soutěži O nejlepší fantasy 2007.
  4. Kromě povídkové tvorby má na svém kontě také několik samostatných knih, například Vládce času (2007), Stanici Armidu (2012), Detektivní kancelář Sirius (2013) nebo Posledního boha (2019).
  5. Mimo svoji spisovatelskou kariéru také vede kursy tvůrčího psaní a je aktivní členkou občanského sdružení Prague by Night.

Zatímco předchozí román se soustředil především na komplikovaný vztah obou bratrů a jejich rodinné zázemí, které je táhlo řešit magické problémy až do Argentiny, novinka je v tomto ohledu skoupá a využívá je spíše jako známé hrdiny vhozené do nového prostředí. To ale vůbec nevadí, naopak. Svižný akční styl Lukačovičové sedí, navíc se našla i v silné nové postavě mladé učednice, která doufá pomstít svého mistra. Ta navíc jako potají školená exorcistka nese silně emancipační linku – kdy si konečně katolická církev uvědomí, že vymítači mohou být jakéhokoli pohlaví, hlavně když to dobře umí?

Sevřenější a lepší

Oproti poněkud rozevlátému prvnímu dílu, kde se autorka snažila skloubit české, vietnamské, židovské i argentinské legendy spolu s vývojem postav i filozofickým přesahem, působí Čepel Azylu jako mnohem sevřenější, učesanější jízda, která skvěle pracuje s dopředu připravenými ingrediencemi. To neznamená, že by nedokázala překvapit některými zvraty nebo například sympatickým humorem, přímočarost jí ale umožňuje vytěžit z žánru současné akční fantasy maximum, aniž by musela slevit ze svého konceptu prozkoumávání legend, mytologie a strašidel z celého světa.

Právě díky tomu získává série Azyl na síle a díky otevřeným zadním vrátkům na konci knihy je poměrně jasné, že se autorka k hrdinům plánuje opět vrátit. Pokud jsme u prvního dílu psali, že skvělé vyprávění čtenáři zvládnou nadšeně přelouskat za pár večerů, v záplavě jiných titulů na něj však opět brzy zapomenou, tentokrát platí opak – díky silnému druhému dílu autorka sérii upevnila a může ji rozvinout v zásadní počin tuzemské fantasy.

  • Lucie Lukačovičová: Čepel Azylu (Azyl 2)
  • Epocha, 2022
  • obálka: Jana Šouflová
  • 400 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
16. května 2023, Jan Nohovec

Čepel Azylu

Čepel Azylu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč