Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Budoucnost nemusí být zářivá, hlavně ať je zajímavá, Bruce Sterling: Schismatrix Plus

Sterling Bruce: Schismatrix plus

Zapomeňte na Zemi, nastal čas vesmírných stanic a habitatů. Což ovšem neznamená, že by se lidé začali chovat jinak. Jen teď mají pro své záliby mnohem větší hřiště. Mechanisté, kteří své životy svěřili kybernetice, neustále soupeří s geneticky modifikovanými Tvárnými a ač má první frakce aktuálně navrch, nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k nějakému smíření (třebas i za cenu vyhlazení opozice).

Změna je život. Alespoň v případě Lindsaye. Je až fascinující, kam až může osud zavát tohoto nadějného Tvárného. Od boje proti mechanistických klikám v domovském habitatu, přes vyhnanství v rozpadající se skořápce, která je útočištěm všech možných zoufalců, až po život člověka, jenž stál u prvního kontaktu s mimozemskou civilizací vášnivých obchodníků. Dá se říct, že Lindsay si vyzkouší snad všechny možné role a s nimi spojené úspěchy i pády. Právě skrze jeho dlouhé dobrodružství seznamuje autor čtenáře s obrovským společenstvím, které se vyvinulo po opuštění umírající planety. Zpočátku naivní Lindsay se brzy naučí, jak velká dávka cynismu a ironie se v životě ukrývá. Jeho pouť dává zároveň nahlédnout do směsice různých námětů, z nichž by jiní autoři (zejména ti mladší) udělali rovnou literární sérii. Ostatně, kdo by se nechtěl dozvědět víc o osudech Hornické demokracie Fortuny?

Bruce Sterling v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1954 v Texasu.
  2. Vystudoval žurnalistiku na University of Texas.
  3. Svého času žil v Indii, Srbsku a Itálii.
  4. Je považován za jednoho ze zakladatelů kyberpunku.
  5. Spolu s Williamem Gibsonem napsal román Mašina zázraků, v němž proslavili steampunk.

Do světa Bruce Sterlinga se neproniká snadno. Je třeba se tam procpat, respektive pročíst. Úvodních několik kapitol si čtenář připadá podobně jako zelenáč při návštěvě prvního cizího habitatu. Nějakou dobu trvá, než se sžije s vnitřní logikou daného místa a začne poznávat různá zákoutí, ale hlavně pochopí, že jednou je člověk nahoře, aby mohl být záhy zase dole. Důležité je odhadnout, kdy nastal čas to zabalit a vydat se o dům dál.

Přes všechny úvodní složitosti jde o návykovou knihu. Obsahuje spoustu rozdílných námětů, někdy působí vážně (boje dvou nesmiřitelných frakcí), jindy připomíná příběhy prvních kontaktů, aby se mezitím pokusila čtenáře zmást ryze absurdní humoristickou space operou (ano, Fortuna se opravdu těžce zapomíná, byť představuje pouhý zlomek z celého děje). To všechno v kompaktním balení 576 stran. Hledáte-li bibli kyperpunku a space opery, Schismatrix Plus je zde pro vás. Stejně aktuální jako v době svého vzniku.

A protože nikdo nežije věčně, čeká na čtenáře po osudech hlavního hrdiny ještě několik kratších příběhů ze stejného univerza. Ty jsou mnohem kompaktnější a přímočařejší a dokonale využívají znalostí světa, kde je možné téměř vše. Tedy kromě nudy.

  • Bruce Sterling: Schismatrix Plus
  • Laser, 2022
  • Obálka: Jan Patrik Krásný
  • Překlad: Radim Rouče, Petr Kotrle, Josef Dušek
  • 544 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
1. června 2023, Tomáš R. Tokoš

Schismatrix plus

Schismatrix plus
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč