Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Batmane, než všechny rozkopem, objednáš pizzu?, James Tynion IV, Freddie E. Williams II: Batman / Želvy nindža II

Matthew K. Manning: Batman / Želvy nindža 02 (brož.)

Na sklonku roku 2017 se na českém trhu objevil crossover Batman / Želvy nindža, v němž se želví pizzožrouti nedobrovolně vydali na prohlídku Gothamu a při té příležitosti se – zjednodušeně řečeno – stavili na pokec v Batmanově jeskyni. Ve volně navazujícím druhém svazku se naopak Batman s Robinem ocitají v želvím New Yorku a jeho stokách, aby zastavili řádění Batmanova rivala Banea. Ten se totiž nešťastnou náhodou ocitl právě v želvím světě.

No, náhodou, jak se to vezme. Za všechno tak trochu může koumák Donnie, který svůj nedostatek sebevědomí hodlal probrat s obdivovaným Batmanem. Jenže mezidimenzionální portál při pokusu o spojení zkratoval a želváka Donatella vyplivl v Gothamu. Namísto něj na druhou stranu vcucnul bezskrupulózního kulturistu Banea. Batmanovi je ihned jasné, že Bane se na výletě do New Yorku nespokojí pouze s prohlídkou sochy Svobody, a tak s pomocí Luciuse Foxe a Batgirl narychlo sestaví nový portál a společně s Robinem a skleslým Donatellem vyráží zbývajícím želvím nindžům na pomoc. Jenže Bane během jejich nepřítomnosti nelenil a chybí mu už jen krůček k tomu, aby si celé město podmanil.

Jak už lze vyčíst z předchozích slov, crossover Batman / Želvy nindža II scenáristy Jamese Tyniona IV, jemuž s dialogy vypomohl Ryan Ferrier, a kreslíře Freddieho E. Williamse II je vystavěný podobně jako jednička, pouze takříkajíc v opačném gardu: Batman a nindžové tentokrát nenahánějí želvího zlosyna v Gothamu, nýbrž Batmanova padoucha v želvím světě. Přesto oba komiksové svazky v přímém srovnání vykazují jednu zásadní odlišnost: Ústředním námětem tentokrát není ani tak humorně akční průnik obou světů, ale spíše Donatellova rozervanost a vnitřní boj s pocity méněcennosti, které jej nakonec doženou až k zoufalému činu.

James Tynion IV a Freddie E. Williams II v pěti bodech

  1. James Tynion IV je komiksový tvůrce ze Spojených států. Ke komiksu se dostal díky svému učiteli tvůrčího psaní Scottu Snyderovi, jenž Tynionovi nabídl psát doprovodné minipříběhy k jeho Batmanovi.
  2. Dnes už Tynion coby hlavní scenárista řídí jednu z batmanovských řad – Batman Detective Comics.
  3. Kromě řady netopýřích sešitů v minulosti pracoval krátce třeba též na Johnu Constantineovi či Batwoman.
  4. Freddie E. Williams II je americký komiksový kreslíř ve službách DC.
  5. Svou práci kreslíře popisuje pod přezdívkou FreddieArtMedia i v několika videích na Youtube.

Navzdory týmovému pojetí komiksu tak možná nejednoho čtenáře trochu zaskočí, jak moc do popředí scenáristova zájmu se pochybami sžíraný želvák dostává. Donnie není pouze původcem úvodního neštěstí, ale svým způsobem ústředním protagonistou celého svazku, který nejprve ostatní dostane do pořádných potíží, ale závěrem nalézá klíč sám k sobě. Naopak Batman je v celém booku překvapivě nenápadnou, takřka vedlejší postavou bez výraznějších výstupů, mlčenlivým, neustále soustředěným mužem v kápi, který si každým coulem uvědomuje míru nebezpečí. Mnohem víc je vidět a slyšet jeho arogantní syn Damian alias Robin, který se přirozeně nemůže zcela smířit s tím, že se s otcem ocitají ve smrduté stoce, aby pomohli mluvícím plazům.

Právě z antagonismu mezi Robinem a zejména poněkud vznětlivým Raphaelem se zrodila jedna z nejvýraznějších scének celého sešitu. Jinak se ale Tynion s Williamsem pokoušejí o poněkud temnější tón než posledně. Vtípků ubylo, na přátelské škádlení není čas. Je znát, že jde do tuhého. Paradoxně tím komiksový crossover Batmana s želvami ztrácí i to, čím první díl bodoval – sympatickou nadsázku.

To ještě zdaleka neznamená, že by byl nový crossover špatný, po dočtení se nicméně nelze ubránit myšlence, že jeho tvůrci trochu promarnili příležitosti navázat na svěžest, nápaditost a přímočarost jedničky. Zůstala snad jen přímočarost, která je však spíše důsledkem nedostatku vedlejších podnětů a motivů než citlivé úvahy scenáristy. Prvotní kouzlo z prolnutí netopýřího a želvího světa poněkud vyprchalo. Pomyslné procentní body se tak komiksu Batman / Želvy nindža II daří nahnat hlavně díky Williamsově akčně laděné, dynamické kresbě, která čtenáře vtáhne do děje i slabšímu scénáři navzdory.

  • James Tynion IV, Freddie E. Williams II: Batman / Želvy nindža II
  • Crew, 2019
  • Překlad: Darek Šmíd
  • Obálka: Freddie E. Williams II
  • 160 stran, 399 Kč brožovaná, 599 Kč pevná vazba (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč a 539 Kč)
27. června 2019, Jakub Ehrenberger

Batman / Želvy nindža 02 (brož.)

Batman / Želvy nindža 02 (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč

Batman / Želvy nindža 02 (váz.)

Batman / Želvy nindža 02 (váz.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč