Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Aurora potřetí a natřikrát, Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora hasne (Aurora 03)

big_aurora-hasne-IEo-498968

Nedokonalí hrdinové z Hvězdné akademie Aurora se na konci minulého dobrodružství ocitli pod palbou v bitvě o osud pozemské sluneční soustavy. Přitom však věděli, že v sázce je osud všeho inteligentního života Mléčné dráhy. Drama, do něhož všichni spadli, přesahuje snad i příslovečné biblické rozměry a finální konflikt s nepřítelem vesmírných civilizací nebude omezen pouze na tady a teď. Protagonisté bombastického závěru Aurora hasne jej povedou v minulosti, přítomnosti a budoucnosti… Zároveň.

Tyler Jones je jediný, kdo se z hlavních hrdinů nevytratil po Hvězdovrahově pokusu o zničení pozemského slunce. Nejenže neví, co se stalo s jeho přáteli, navíc byl sám ponechán ve společnosti Hvězdovrahovy agresivní dcery a zbyl sám, aby zabránil Ra´haam v útoku na galaxii. Právě teď se na Akademii Aurora chystá obrovská mezihvězdná konference, jíž Tyler ovšem považuje za cíl strašlivého útoku. Jeho spolubojovníci čelí jiným problémům. Fin, Zila a Scarlett byly přeneseni léta do minulosti, kde je jistá bojovná pilotka mileráda rozstřílí na prach, ovšem mají jednu výhodu. Po smrti zase opakují uzavřenou časovou smyčku, a mohou tak přijít s řešením, jak se vrátit domů. Ještě hůř na tom ale jsou Auri a Kal, kteří byli společně s Hvězdovrahem vrženi do temné budoucnosti, kde Ra´haam již přivedli život v galaxii na pokraj zkázy…

Hned dopředu můžete být ubezpečeni, že ve svém závěrečném díle povyskočila Aurora ještě o trochu výše než její dva předchůdci. První knihy kazily jejich místy delší části, ovšem zdejší kvalita je daleko konzistentnější a nabízí pestrou nabídku zážitků.

Dějová linka v současnosti, již přináší Tyler, tedy pokračuje v tom nejvíce bezprostředním vesmírném thrilleru, takříkajíc Mass Effectu literárního světa. Autoři efektivně stupňují napětí, a díky jejich citu pro vnitřní život postav i poetický sloh vidí čtenář sám sebe uprostřed scifistického prostředí. Je však zároveň pravda, že zbývající dvě linie brzdí občas problémy, vycházející z jejich podstaty.

Série Aurora

  1. Aurora povstává (Aurora 01)
  2. Aurora plane (Aurora 02)
  3. Aurora hasne (Aurora 03)

Výjevy z minulosti se zcela záměrně opakují, takže si na ně lidé při čtení musejí pomalu zvykat. Naštěstí se hrdinové brzy vymaní ze svých bezvýchodných potíží a ze překombinované konstrukce se vyklube chytrá hříčka, která vyústí v dojemné finále.

Nejhůř je na tom nejspíš budoucnost z perspektivy Auri a Kala. Člověk nemusí být ani moc sečtělý, aby pochopil, že právě tyto části budou celkově nejvíce předvídatelné a vzhledem k okolnostem mají zdejší události a postavy minimální vztah k tomu, co se děje v autentickém příběhu. Prostě vykreslují, čemu se protagonisté snaží zabránit. Na druhou stranu, určitým stupněm předvídatelnosti a stereotypu se vyznačovala celá trilogie a spisovatelská dvojice v podobě Amie Kaufmanové a Jaye Kristoffa to nijak nezakrývala. Dříve, stejně jako i v tomto dílu, to nicméně dokázala kompenzovat důrazem na jak vtipnou, tak seriózní stránku vyprávění. S velkolepostí filmových režisérů dovádějí autoři všechny tři linie ke klimaxu, a nakonec předvádějí i přesvědčivé a uspokojivé finále celého příběhu.

Trilogie o Auroře opětovně dokázala, že umění a zábava jsou především o zručném provedení, nikoli o sofistikované podstatě. Její hrdinové by se určitě hodili do celé řady dalších ság a médií…

  • Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora hasne (Aurora 03)
  • CooBoo, 2022
  • Překlad: Kateřina Stupková
  • Obálka: Charlie Bowater
  • 448 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
3. srpna 2023, Jiří Kábrt

Aurora 03: Aurora hasne

Aurora 03: Aurora hasne
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč