Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Úsvit Aurory potěší srdce obsedantních scifistů, Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora povstává (Aurora 01)

Kristoff Jay, Kaufmanová Amie: Aurora 01: Aurora povstává

Amie Kaufmanová a Jay Kristoff použili pro svou trilogii Akta Illuminae velice inovativní formát, takže zjevně vědí, jak na sebe upozornit, aniž by zapomínali na to, co mají rádi mladí snílci o dobrodružstvích mezi hvězdami. Ve své nové sérii o Auroře posílají zamilovaný dopis space opeře. U nás v Čechách jsme subžánr oslavili děsivými mlátičkami předváděnými Legií. Australané k němu přistoupili v barvotiskovém sty­lu.

V roce 2380 udělal Tyler Jones, elitní kadet vesmírné Akademie Aurora, zásadní chybu. Tedy možná hlavně z krátkodobého pohledu pro svou kariéru. V noci nemohl spát, a proto si udělal výlet do Přehybu, tedy dimenze umožňující nadsvětelné cestování. Zdržel jej objev tři sta let staré pozemské kolonizační lodi, z něhož zachránil jedinou přeživší, udržovanou do této chvíle v hibernaci – biologicky mladou dívku Auroru „Auri“ Jie-Lin O'Malleyovou.

Ano, přivedl ji na stanici, která nese její jméno, ale díky tomuto zásahu přišel o možnost vybrat si řádné členy své jednotky a zbyli na něj pouze jedinci, o něž jiní velitelé nestáli. Pravda, podpoří ho jeho věrná sestra Scarlett v úloze diplomata a kamarádka – pilotka Catherine Brannocková. Ovšem zbytek už je svéráznější. Asociální šílená vědkyně Zila, prostořeký inženýr Finian z bledé humanoidní rasy Betraskanů a nakonec válečník Kaliis, jehož národ je kapitola sama pro sebe. Elfům podobní Syldrathané totiž kdysi vedli s lidmi válku a její konec mnohé z nich nepotěšil. Ti přátelštější ze Syldrathanů jsou nyní zaseklí v bratrovražedném konfliktu s vojevůdcem, který zničil celou jejich domovskou sluneční soustavu. Tolik ke členům nově vzniklé jednotky 312.

Amie Kaufmanová v pěti bodech

  1. Narodila se v Irsku, ale vyrůstala v australském Melbourne.
  2. Studovala irskou historii.
  3. Nyní se věnuje anglické literatuře a píše eseje o Shakespearovi.
  4. Společně s Kristoffem napsala trilogii Akta Iluminae.
  5. Práva na natočení televizního seriálu podle Cyklu Aurora zakoupila společnost Netflix.

Samotná Aurora je navíc obklopena záhadami. Podle historických záznamů mířila na úplně jinou kolonii, než tvrdí. Kromě toho se u ní začínají projevovat neobvyklé paranormální schopnosti. Ty se jí budou hodit na útěku před příslušníky Terranských ozbrojených sil s nejasnými úmysly.

Aurora povstává potěší fanoušky space opery potenciálně hned nadvakrát. Zaprvé, obsahuje nesčetné množství odkazů na slavné filmy a seriály. Mezi čtenáři se najde určitě spousta fandů Princezny nevěsty, Pána času, ba dokonce i Červeného trpaslíka, kteří zachytí referenci na své oblíbené dílo. Navíc jsou jednotlivé kapitoly uvedeny faktografickými poznámkami umělé inteligence Magellana, jehož humor nemá daleko k poetice Stopařova průvodce po galaxii. Autorské duo se vyžívá ve vlastním bohatém geekovském povědomí a zve čtenáře na nostalgickou jízdu.

Druhý způsob, jakým se Kaufmanová a Kristoff rozhodli potěšit co nejvíc nerdů na zeměkouli, je vsadit na ty nejosvědčenější konvence. Používám tento výraz, jelikož nechci sáhnout k negativním konotacím, s nimiž je spojován termín „klišé.“ Ať už hovoříme o galaktické civilizaci tohoto světa, podstatě Aurořiných schopností, o povaze nakonec odhalených záporáků, dokonce i o částech dialogů, to vše se drží v zaběhnutých kolejích. Spolu s důrazem na akci a humor to jednoznačně podtrhuje orientaci na hodně mladé publikum. Mnoho z těchto výtek však lze použít například na počáteční filmy ze série Star Wars a starší publikum stejně umí být „nad věcí“.

Sedm ústředních hrdinů dostává víceméně rovnoměrný prostor v kapitolách vyprávěných z jejich perspektivy v ich-formě. Tedy kromě Zily, do jejíhož nitra nakoukneme pouze v několika kratičkých odstavcích. Každá z postav má nějakou svoji zvláštnůstku, i když jejich vnitřní hlas by bylo možno rozlišit ještě silněji.

Co by také potřebovalo vylepšit, je celá prostřední část knihy. Aurora má úžasný spád v první, úvodní třetině a nadchne v třetině poslední, ale události mezi nimi se lehce zadrhávají, a to i včetně sekvence, jež by se většinou měla číst jedním dechem. Naštěstí je tento problém částečně smazán dramaticky vyprávěným závěrem.

Cyklus o Auroře nabízí nějaké to vzrušení ze střílení a explozí, romantičtější nátury ocení započínající lásku mezi dvěma protagonisty a milovníci žánru budou oblaženi takřka encyklopedickým přehledem, jímž se autoři „chlubí“. Již byla prodána práva na audiovizuální zpracování. Objektivně, jen málo literárních novinek pro mládež z poslední doby by si to tak zasloužilo… Nečekejme tedy na Netflix a poznejme slibnou galaktickou ságu rovnou u zdroje.

  • Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora povstává (Aurora 01)
  • CooBoo, 2020
  • Překlad: Kateřina Stupková
  • 408 stran, 349 Kč
1. dubna 2021, Jiří Kábrt

Aurora 01: Aurora povstává

Aurora 01: Aurora povstává
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč