Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Dcera hvězd: Temný fantasy svět z pera české spisovatelky, Michaela Burdová: Dcera hvězd

Michaela Burdová: Dcera hvězd

Od války bohů uběhlo několik let a svět, jaký kdysi byl, skončil. Lidé se stali otroky gronů a v lesích mezi osadami se prohání všelijací démoni a bestie. Dcery hvězd, kdysi uctívané válečnice bodů, byly jedna po druhé vyvražďovány, až zůstala pouze jedna. Arinala, skrývající se celé roky mezi smrtelníky, už dávno ztratila vůli bojovat. Netuší však, že je součástí plánu čehosi, co mělo zůstat dávno pohřbené a je potřeba, aby znovu našla svou sílu.

Bohové zmizeli. Groni ovládli svět, všechna velká království padla, fénixové opustili zemi, čarodějové Hanajů se skrývají a lidé představují pouhou otrockou sílu a potravu pro démony a bestie. Už neexistuje naděje, jen smrt a zoufalství.

V tomto neutěšeném světě zůstala Arinala sama. V malé osadě, kde se dívka skrývá, se celé roky straní kontaktu s lidmi, aby groni nezjistili, že je stále naživu. Přežívá rok za rokem a nevnímá plynoucí čas. Jediné, co by Arinalu mohlo donutit vzpomenout si, kým kdysi byla, je naděje… Naděje, kterou možná představuje mladá čarodějka Hanajů, jež se jednoho dne v osadě objeví a události se konečně dají znovu do pohybu. Válečnice bohů musí opět začít bojovat.

Michaela Burdová v pěti bodech

  1. Narodila se v Sestrouni u Příbrami.
  2. Kromě psaní se též věnuje kreslení.
  3. Její prvotinou byla kniha Strážci dobra z trilogie Poselství jednorožců.
  4. Série Poselství jednorožců vyšla také v Srbsku. Syna pekel seženou čtenáři i v angličtině.
  5. Knize Dcera hvězd předcházela povídka, která je dostupná na internetu.

Michaela Burdová je českou autorkou fantasy především pro mladé čtenáře. Napsala dvanáct knih, získala třetí místo v anketě SUK 2009 za nejoblíbenější dětskou knihu a její knihy se překládají i v zahraničí. Tentokrát se však pustila do temnějšího příběhu, jenž zaujme i starší čtenáře.

Kniha postupně rozkrývá svět, který autorka vytvořila. Svět ne nepodobný tomu, co čtenář zná z jiných příběhů, a přesto úplně jiný a zajímavý. Po válce se hodně změnilo a těžkým úkolem několika hlavních postav je vtáhnout čtenáře do děje. Tato snaha zpočátku možná trochu vázne, ale jakmile se při čtení člověk zorientuje v přehršli cizích názvů a bytostí – vlastně jen minimum z postav, se kterými se v příběhu setkává, jsou lidé – a začne si všímat pozvolného, ale plynule gradujícího děje, může si začít užívat opravdu příjemnou fantasy.

Kniha je vyprávěna z pohledu hned několika postav, což může opět působit spíš matoucím dojmem. Jakmile se však příběh rozběhne, začnou do sebe jednotlivá vyprávění zapadávat. A tak čtenář tuší, ale přesto neví všechno, což je ukázkou kvalitně zpracované zápletky.

Dcera hvězd představuje knihu, která je zajímavá, čtivá a určitě stojí za to jí věnovat pozornost. Pro mě osobně také ztělesňuje nejzajímavější z děl autorky a kvalitativní posun od Syna pekel, předchozí fantasy pro „mladé, ale ne děti“. Arinala má před sebou těžký úkol a od Michaely Burdové je velmi „nehezké“, že se jedná pouze o první díl, v jehož pokračování se může stát prakticky cokoli.

  • Michaela Burdová: Dcera hvězd
  • Klika, 2018
  • 388 stran, 349 Kč
10. června 2018, Nela Libovická