Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stín modrého býka, Medek Leonard a Vrbenská Františka

Medek Leonard a Vrbenská Františka: Stín modrého býka
Název:   Stín modrého býka
Autor:   Medek Leonard a Vrbenská Františka
Žánr:   fantasy
Počet stran:   441
Provedení:   brož.
Nakladatelství:   Straky na vrbě
Autor obálky:   Jana Šouflova

Běžná cena:   225 Kč
Naše cena:   203 Kč
Sleva:   22 Kč, 10%

není skladem, bez naděje na dodání

Anotace:

…Jsem železo a švih a sek; jsem rudá krůpěj na konci ostří. Jsem ostrý kov a paže bez únavy, jsem oblouk srpu v obilném poli, jsem kalená čepel a svist ve větru; jsem rána v těle nepřítele. Jsem blyštivý břit a jsem žnec, jsem rudá žízeň; jsem ten, koho potkáš naposled… Dotisk výboné keltské fantasy z našeho území.



Diskuze ke knize

Kliknutím na název příspěvku se přesunete do diskuzního fóra.

Ad Stín modrého býka, Medek Leonard a Vrbenská Františka
Norek - 31. 05. 2009 23:25

Samotný příběh je ale trochu paradoxně úplně prostý. V podstatě nejde o nic jiného než obyčejné putování za pomstou, přičemž se hlavná hrdina Krak, přezdíváný Šílený tanečník nebojí k pomstě svého bratra použít i ty nejtemnější prostředky a nic na světě ho nezastaví. A neštíti se ani pro svou věc obětovat nevinnou dívku, která se potom stává nemilosrdnou následovnicí temnot, jakousi obdoubou upírky. Ani postavy většinou zrovna nepřekypují originálními psychickými dilematy, ba naopak vesměs jde spíše o klasické archetypy, ale to působí spíše reálně, protože lidé v té době zase až tak moc nad etikou, filosofií a psychologií nijak zvlášť nebádali. V první řadě se totiž museli postarat o mnohem důležitější věci, například o přežití. Ale jak jsem uvedl výše kniha není ani tak o příběhu a úlohu postav přebírá samotné prostředí, které je velice atraktivní. Přece jenom střet hned tří naprosto odlišných kultur-římské, keltské a germánské je více než jenom dostatečně záživný. Zdařilý je i styl jakým oba autoři přistupují k fantastickým prvkům, tak trochu mi připomíná styl užitý v seriálu Řím (ne snad že bych si myslel že autoři opisovali). Abych byl přesný, tak přímo a jasně není nikde uvedeno, že by se něco stalo díky nadpřirozenné moci, ale podstatné je, že lidé si to mysleli a spoustu normálně vysvětlitelných jevů si vykládali jako nadpřirozené. Přitom je úplně jedno, jak se to doopravdy stalo. Krásný příkladem může být odhalení Korkontské kněžky používající neviditelnost v noci (tzn. magický rituál a potření celého těla černou barvou), jinou kelstkou kněžkou, drusadou. Odhalila ji proto, že sama ovládá magickou moc nebo proto, že byla zrovna vzhůru a dívala se zrovna směrem k lesu? těžko říct ale každopádně to nápína čtánřovu představivost a zvědavost až an nejvyšší možnou míru. A co z toho všeho vyplývá? No knihu vám můžu jenom doporučit. Ale pokud chcete si přečíst nějaký akční, svižný a originální příběh, tak se vám nejspíš nebude Stín modrého býka příliš líbit. Podstatně lépe než jako příbeh, působí kniha jako takový exkurz do úplně jiné doby. Svým způsobem jde vlastně o beletristickou formou napsanou knihu o mentalitě doby, která si ještě velice dobře pamatovala jak Ježíše a jeho křesťanství, tak pohanské bohy keltů a germánů.

Související zboží (výběr), stejný/á...

Zákazníci, kteří koupili tuto knihu, kupovali také... Stejný autor Nakladatelství
 171 Kč
 216 Kč
 233 Kč
 233 Kč
 224 Kč
 359 Kč
 333 Kč
 176 Kč
 126 Kč
 176 Kč
 203 Kč