Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zvítězí Země nad třemi tělesy?, Liou Cch'-sin: Problém tří těles (Vzpomínka na Zemi 1)

Cch-sin Liou : Problém tří těles

Jelikož Čína nedávno úspěšně teleportovala foton, mělo by nám být jasné, že v této zemi se science fiction a realita začínají pozoruhodně prolínat. Nemělo by nás tudíž překvapovat, když se v tamějších končinách najdou lidé schopní krásně psát o životě, vědě i fantazii. Takový je Liou Cch'-sin, jenž nám předkládá koncentrovaný úžas i úděs přesahující světy – knihu Problém tří těles.

Říše středu bohužel nebyla vždy tak vyspělá jako dnes. První kapitoly knihy nás přenesou do doby Kulturní revoluce. V době, kdy i věda podléhá ideologickému hodnocení, ztratí astrofyzička Wen-t' Jie celou rodinu a sama se dostává do čím dál hlubšího společenského zavržení. Jako poslední naději na částečně normální život se jí nabízí na základně Rudé pobřeží, kde probíhá tajný vládní projekt.

O devětatřicet let později se hlavní postavou příběhu stává výzkumník v oblasti nanotechnologie Wang Miao. Aniž by sám vnímal něco podezřelého, je náhle zaveden na poradu čínských i jiných bezpečnostních poradců, kde se dozví o podezření na činnost neznámého nepřítele. Vyšetřovací služby se zabývají řadou sebevražd vědců a také vzestupem náboženských hnutí zavrhujících moderní civilizaci. Wang Miao o údajné krizi pochybuje, dokud jemu samotnému nezačne vyhrožovat cosi, co se zdá být nepřátelskou inteligencí z vesmíru.

Zdá se, že existuje podivné spiknutí, které je nějak spojeno s organizací Hranice poznání a novu hrou pro virtuální realitu Tři tělesa. A řekněme si rovnou, že je to inteligentní videohra, k jejímuž pochopení je třeba pracovat se skutečnou astrofyzikou – na rozdíl od World of Warcraft, kde můžete zaparkovat Argus na orbitě Azerothu, aniž by to vyvolalo přírodní katastrofy.

Liou Cch'-sin v pěti bodech

  1. Narozen 23. června 1963
  2. Devětkrát obdržel nejprestižnější čínskou cenu pro autory sci-fi Galaxy.
  3. Jako první Asiat získal cenu Hugo za nejlepší román.
  4. Další dva díly trilogie Vzpomínka na Zemi nesou tituly Temný les a S'šen jung šeng (angl. Death’s End).
  5. Film podle Problému tří těles se má v čínských kinech objevit během roku 2017.

Po získání celosvětové popularity by pomlouvat Problém tří těles znamenalo jít proti až příliš silnému proudu – a především k tomu není žádný důvod. Už první tři kapitoly, z nichž ještě netušíme přítomnost sci-fi prvků, ukazují sílu, za niž by se nemusela stydět literatura jakéhokoliv žánru. Charakterizace i dialogy představují živoucí postavy a atmosféra autenticky přibližuje drastické historické období. Jakmile se přesuneme do přítomnosti, spojí se autorovy schopnosti vypravěče s jeho erudovanými znalostmi odborníka. Pečlivě vysvětlená vědecká fakta jsou totiž pro děj naprosto zásadní a Liou disponuje talentem skvělého popularizátora, v jehož roli vysvětluje současné poznatky. Zároveň díky bohaté představivosti nastiňuje fascinující alternativní možnosti vědeckého vývoje. Když pak začne silně fabulovat, zjistíme, že sci-fi prvky jeho díla jsou mnohem uvěřitelnější, ale kupodivu i mnohem fantastičtější, než nejdivočejší výjevy levných space oper.

Neobvyklé elementy jsou navíc použity v nezvyklém vyprávění. Wang Miao odkrývá tajemství velice pomalu a jeho cesta za pravdou je stejně fascinující jako výsledná odhalení. Menší důraz na akci ve prospěch hutnější expozice překvapivě pomáhá příběhu vybočit ze stereotypu. V souvislosti s knihou možná uslyšíte o takových věcech jako „mimozemská invaze“, případně „konspirace“, přičemž ovšem ani jedno z toho není vykresleno úplně typicky. Invaze používá hlavně sofistikovaného plánu, na apokalyptické scény je ještě hodně brzo. Lidští spiklenci jsou zase nevídanou variantou ideologické zvrácenosti, již pohánějí zdánlivě dobré úmysly, a v podstatě se podobají komunistickým fanatikům minulosti.

Jak již bylo řečeno, Problém tří těles nesází na přemíru akčních scén plných destrukce. Přesto jeho konec vzbuzuje silný strach o celý náš svět, ovšem nikoliv bez naděje. Milí scifisté, přiznejme si to, nežijeme v pohádkách. Nedoufejme, že nás zachrání Dr. Who, Perry Rhodan, nebo Valerian a Laureline. Lidstvo se v následujících dvou Liouových knihách bude muset spoléhat především na svůj vlastní důvtip! To je silným poselstvím jedné z nejzajímavějších a nejdůmyslnějších sci-fi ság, jaké se nám v nejbližší době poštěstí číst.

  • Liou Cch'-sin: Problém tří těles (Vzpomínka na Zemi 1)
  • Host, 2017
  • Překlad: Aleš Drobek
  • Obálka: Stephan Martiniere
  • 448 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
28. července 2017, Jiří Kábrt

Problém tří těles

Problém tří těles
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč