Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ztratit se na cestě ke hvězdám s Ursulou K. LeGuin nikdy nebylo snazší, Ursula K. Le Guin: Vyprávění

Le Guinová, Ursula K.: Vyprávění

Není to tak dávno, co byla planeta Aka přijata mezi vesmírné společenství Ekumen, které spojuje vyspělé civilizace. A tak jako ve všech případech i nyní míří na Aku tým pozorovatelů a vyslanců, aby zmapoval místní kulturu a poznatky začlenil do obrovské databáze Ekumenu. Jenže v tomto případě mizí žádané informace rychleji než sníh u raketové rampy.

Když se pozorovatelka Sutty vydávala na cestu směr Aka, měla své domovské planety plné zuby. Není divu, když tam po dlouhé roky řádila zrůdná náboženská diktatura likvidující všechna umělecká díla a všechny, kteří se nějak odlišovali. Než se však její dlouhá cesta na nové působiště uzavře, dochází v místě její mise k revoluci, jejímž cílem není nic menšího, než zničit staré zvyky a tradice ve jménu vědy a technologického pokroku.

Sutty tak přivítá jednolitá a stereotypní šeď všemocné Korporace, která připomíná upřímné budovatelské snahy některých režimů ve dvacátém století na Zemi. Cílem je jediné – pokrok a cesta ke hvězdám. Aka se touží vyrovnat technologicky vyspělejším sousedům a soustavně při tom odhazuje své kulturní dědictví jako nepotřebnou kuklu. Suttyin pobyt je tak spíše ubíjející a nezajímavý.

Alespoň do té doby, než její nadřízený nevyjedná u Korporace výjimku ze zákazu pohybu mimo hlavní město. Před Sutty se tak najednou ocitá ve vzrušujícím světě na okraji civilizace, kde lidé ještě stále pamatují příběhy, které po celá staletí formovaly tamní kulturu. Konečně se před ní pomalu a zprvu jakoby neochotně zjevují první důkazy o dnes již zakázané historii planety. Jenomže při jejich spěšném odhalování a dokumentaci musí být pozemšťanka nanejvýš opatrná, korporace totiž podobné aktivity neschvaluje a její bdělý dozor se nemůže dočkat, až se pustí do dalšího kola pálení knih a zatýkání vlastních lidí.

Ursula K. Le Guin v pěti bodech

  • Narodila se roku 1929 v Berkeley v Kalifornii.
  • Vystudovala středověkou romantickou literaturu na Columbia University.
  • Ve svých fantasy a sci-fi dílech se často zabývá otázkami feminismu, psychologie či sociologie.
  • Za svou literární kariéru získala bezpočet ocenění, mj. ceny Hugo, Nebula a Lotus.
  • Mezi její nejlépe hodnocené patří román Levá ruka tmy z tzv. hainského cyklu, do jehož světa spadá i právě Vyprávění.

Když se kácí les, létají třísky. V tomto případě se celá planeta rozhodla co nejrychleji se vyrovnat ostatním civilizacím a soustavně začala likvidovat vlastní historii, neb ta ji podle jejího názoru nejvíc zdržovala na cestě ke hvězdám. Je paradoxní, že právě kultura a historie je to, čím celý Ekumen doslova žije. Jde ostatně o pochopitelnou fascinaci jinakostí, která se objevuje ve všech dílech této volné série. Suttyino pátrání postupně vynáší na povrch nejen zachráněné literární památky nedozírné ceny, ale i pravdu o tom, co se na této planetě před několika dekádami vlastně stalo. Všechno ukazuje na neoprávněné sdílení technologií v době před přijetím do společenství Ekumenu.

Nicméně po této stezce se Sutty neubírá. Její práce je v terénu, u lidí, kteří si stále ještě pamatují staré příběhy. Koneckonců příběhy, potažmo vyprávění hrají v tradicích místních důležitou roli. Lidé zde neznají náboženství v podobě, jaká se vyskytuje na Zemi. Místo k uctívání či filozofii tíhnou k jakémusi realistickému pragmatismu, při němž jde především o stoickou akceptaci nevyhnutelného, společně se snahou žít v souladu s přirozeným řádem světa.

Pochopitelně dojde i k zoufalým pokusům zachránit civilizaci před ní samotnou, nicméně klíčovým prvkem této útlé knížečky je poznání a interpretace. A jak je již u autorky zvykem, objevovaná kultura v sobě sice obsahuje spoustu pozemských a dobře známých prvků, výsledek je však originální a velmi realistický. Zapomeňte na černobílé vidění světa a jednoduchá vysvětlení. Celý hainský cyklus se vyznačuje sci-fi objevitelstvím v té nejčistší podobě a Vyprávění není výjimkou.

Velký vliv na tom má kromě dokonalého přehledu a obrovského zdroje znalostí autorky i absence rychlejšího mezihvězdného cestování, které ve svých důsledcích připomíná osud. Jakmile se cestovatelé vydají vstříc novým světům, stávají se pasivními pozorovateli neustálých změn, které nemohou ovlivnit. V cíli jsou pak odkázáni sami na sebe, mají omezené pravomoci a v podstatě tak mohou pouze sledovat a zaznamenávat. Pochopitelně to málokterý z nich vydrží. Ale to již tak nějak patří k lidské přirozenosti.

Vyprávění je jedním z vědeckofantas­tických skvostů a plné originálních nápadů, jejichž až filozoficky laděný obsah a smysl pro realističnost z této knihy dělá povinnou výbavu každého milovníka žánru.

  • Ursula K. Le Guin: Vyprávění
  • Gnóm!, 2016
  • Překlad: Jakub Němeček
  • Obálka: Lenka Šimečková
  • 246 stran, 280 Kč (v e-shopu Fantasye již za 252 Kč)
28. září 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Vyprávění

Vyprávění
280 Kč 252 Kč